Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Na początek witam i pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy post choć od dłuższego czasu czytelnikiem jestem:)
Ok, buduję a w zasadzie skończyłem budowę. Moje pytanie jest następujące. Mam kolumnę 48, 140cm długą, na górze 4 zimne palce. Właśnie będę wypełniał, nie doszukałem się nigdzie czy wypełniać całą kolumnę do wylotu na górze czy wypełnienie kończymy pod zimnymi palcami ? Jak proponujecie stosunek, mam przygotowane spiralki pryzmatyczne i bardzo drobne "sprężynki z cięcia - ok 0,3x0,3mm grubości ślimaczki o średnicy ok 5mm cięte z blaszek o szer.5cm" z blachy miedzianej 0,3mm grubej - M1E czyli 99,9% czystej miedzi, nawet fajnie się to upycha choć sztywne są ślimaczki - na 20cm w kolumnie 48 wychodzi ok 0,4kg miedzi. Teraz tak, chciałem tej miedzi na dole dać z 20cm, reszta spirale KO. Tylko jak wysoko ? Sama aparatura - kolumna może nie ideał konstrukcyjny (taką kupiłem), ale taką mam i już tego nie zmienię więc nadrabiam osprzętem Kolumna j/w 4 paluchy wew. i reflux zewnętrzny, na kegu 30l z grzałkami 2x1500w z płynnym regulatorem prądu grzania. Termometry na kegu i na szczycie. Woda z dwoma zaworami osobno na paluchy i chłodnicę.
Witaj, Jak możesz, to upchaj nawet między paluchy- ponad nie nie ma większego sensu. Termometr w kegu może być nawet od CO, na kolumnie musi być jak najdokładniejszy. Jak masz w kolumnie i RW i RZ to zdecyduj się na jeden i- w przypadku RZ- dorób odpowietrzenie, bo kolumna musi być układem otwartym. Masz fajne wypełnienie, więc efekty też powinny być dobre- trzymam kciuki!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tak właśnie myślałem żeby pracować na RW lub RZ ...jak będą próby to polecę z jednym i drugim i zobaczę co się lepiej sprawdza. Na kegu mam termomanometr tak poglądowo a na kolumnie ten z allegro -50-150st jest szybki ... aż za nawet. Przy okazji, właśnie odpowietrznik ... ja to musi być zrobione, gdzie co jak i z czego .. bo tak właśnie się zastanawiałem jak to ma pracować na RZ z zamkniętym prawie zaworkiem Wypełnienie już mierzyłem wejdzie 20cm miedzi i ok 115cm spiralek do końca paluchów. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem nastawiony na jaknajlepszą jakość z cukrówek, czyste i mocne .. no i smaczne, nieśmierdzące .
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość