Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 22:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wypełnienie po palce ?
PostPostNapisane: piątek, 3 wrz 2010, 09:20 
Tematy: 1
Witam.

Na początek witam i pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy post choć od dłuższego czasu czytelnikiem jestem:)

Ok, buduję a w zasadzie skończyłem budowę. Moje pytanie jest następujące. Mam kolumnę 48, 140cm długą, na górze 4 zimne palce. Właśnie będę wypełniał, nie doszukałem się nigdzie czy wypełniać całą kolumnę do wylotu na górze czy wypełnienie kończymy pod zimnymi palcami ? Jak proponujecie stosunek, mam przygotowane spiralki pryzmatyczne i bardzo drobne "sprężynki z cięcia - ok 0,3x0,3mm grubości ślimaczki o średnicy ok 5mm cięte z blaszek o szer.5cm" z blachy miedzianej 0,3mm grubej - M1E czyli 99,9% czystej miedzi, nawet fajnie się to upycha choć sztywne są ślimaczki - na 20cm w kolumnie 48 wychodzi ok 0,4kg miedzi. Teraz tak, chciałem tej miedzi na dole dać z 20cm, reszta spirale KO. Tylko jak wysoko ?
Sama aparatura - kolumna może nie ideał konstrukcyjny (taką kupiłem), ale taką mam i już tego nie zmienię więc nadrabiam osprzętem :) Kolumna j/w 4 paluchy wew. i reflux zewnętrzny, na kegu 30l z grzałkami 2x1500w z płynnym regulatorem prądu grzania. Termometry na kegu i na szczycie. Woda z dwoma zaworami osobno na paluchy i chłodnicę.

Dzięki za sugestie. Pozdrawiam.
Dan.

Tytuł: Re: Wypełnienie po palce ?
PostPostNapisane: piątek, 3 wrz 2010, 10:26 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witaj,
Jak możesz, to upchaj nawet między paluchy- ponad nie nie ma większego sensu. Termometr w kegu może być nawet od CO, na kolumnie musi być jak najdokładniejszy. Jak masz w kolumnie i RW i RZ to zdecyduj się na jeden i- w przypadku RZ- dorób odpowietrzenie, bo kolumna musi być układem otwartym.
Masz fajne wypełnienie, więc efekty też powinny być dobre- trzymam kciuki!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Wypełnienie po palce ?
PostPostNapisane: piątek, 3 wrz 2010, 13:03 
Tematy: 1
Tak właśnie myślałem żeby pracować na RW lub RZ ...jak będą próby to polecę z jednym i drugim i zobaczę co się lepiej sprawdza.
Na kegu mam termomanometr tak poglądowo a na kolumnie ten z allegro -50-150st jest szybki ... aż za :) nawet.
Przy okazji, właśnie odpowietrznik ... ja to musi być zrobione, gdzie co jak i z czego .. bo tak właśnie się zastanawiałem jak to ma pracować na RZ z zamkniętym prawie zaworkiem :)
Wypełnienie już mierzyłem wejdzie 20cm miedzi i ok 115cm spiralek do końca paluchów. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem nastawiony na jaknajlepszą jakość z cukrówek, czyste i mocne .. no i smaczne, nieśmierdzące :).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1