Wyjaśnia wszystko.
Proponuję prowadzić odbiór według tabeli którą podaję poniżej.
Aby z niej korzystać trzeba znać realną moc grzania i temperaturę wrzącego wsadu.
Przydaje się do tego watomierz i termometr w kegu. Ostatnia kolumna (4000W) pokrywa się też mniej więcej dla grzania taboretem gazowym 7,5kW.
Niema konieczności zmiany ustawień odbioru co jeden stopień °C.
W najprostszym przypadku można wykonać tylko jedną korekcję w czasie całego procesu.
Opiszę to na przykładzie wsadu 16% i mocy grzania 2000W.
Gdy odbierzemy przedgon ustawiamy odbiór na 20ml/min, gdy temperatura dojdzie do 95C ustawiamy na 10 ml/min i ciągniemy do tempr. 98C.
Lepiej jest jednak zrobić zamiast jednej, dwie lub trzy korekcje. Uzyskamy wówczas lepszą jakość.
Przepis jest uniwersalny dla dowolnej kolumny.
RR według tej tabeli cały czas jest zmienne.
Opiszę to na przykładzie.
Przy wsadzie 40% wynosi około 1:2
Przy wsadzie 16% około 1:4
Przy wsadzie 8% około 1:8
Tabela została opracowana na założeniu stosunku 1:1 produkcji etanolu przez kocioł do odbioru.
Inaczej mówiąc polega to na tym, że gdy w danej chwili keg produkuje np. 100ml/min etanolu , to my odbieramy 50 ml/min. Reszta buforuje się w kolumnie, a nadmiar wraca z powrotem do kega.
Obrałem taki stosunek ponieważ zauważyłem, że dosyć dobrze pokrywa się on z odbiorami stosowanymi w praktyce na naszych kolumnach.
Oczywiście dla kogoś komu zależy na dużej wydajności, można odbierać więcej . Przykładowo gdy keg produkuje 100ml/min , można odbierać 80ml, kolumna będzie w górnej części stabilna, ale spadnie ogólna liczba półek teoretycznych.
Zauważyłem, że podawany w różnych opracowaniach RR 1:4 jest słuszny tylko dla wsadów kilkunastoprocentowych. Szukałem więc pełniejszej formuły dla szerszego zakresu.
Tabela jest w tej chwili bardzo szacunkowa. Potrzeba więcej doświadczeń , aby ją doprecyzować.