Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Oto cytat z postu Akasa, napisanego w momencie publikacji tzw. "Tabeli Akasa"
Wyjaśnia wszystko.
Proponuję prowadzić odbiór według tabeli którą podaję poniżej.
Aby z niej korzystać trzeba znać realną moc grzania i temperaturę wrzącego wsadu.
Przydaje się do tego watomierz i termometr w kegu.
Odbiór destylatu wg Akas'a.jpg
Ostatnia kolumna (4000W) pokrywa się też mniej więcej dla grzania taboretem gazowym 7,5kW.

Niema konieczności zmiany ustawień odbioru co jeden stopień °C.
W najprostszym przypadku można wykonać tylko jedną korekcję w czasie całego procesu.
Opiszę to na przykładzie wsadu 16% i mocy grzania 2000W.
Gdy odbierzemy przedgon ustawiamy odbiór na 20ml/min, gdy temperatura dojdzie do 95C ustawiamy na 10 ml/min i ciągniemy do tempr. 98C.
Lepiej jest jednak zrobić zamiast jednej, dwie lub trzy korekcje. Uzyskamy wówczas lepszą jakość.
Przepis jest uniwersalny dla dowolnej kolumny.

RR według tej tabeli cały czas jest zmienne.
Opiszę to na przykładzie.
Przy wsadzie 40% wynosi około 1:2
Przy wsadzie 16% około 1:4
Przy wsadzie 8% około 1:8

Tabela została opracowana na założeniu stosunku 1:1 produkcji etanolu przez kocioł do odbioru.
Inaczej mówiąc polega to na tym, że gdy w danej chwili keg produkuje np. 100ml/min etanolu , to my odbieramy 50 ml/min. Reszta buforuje się w kolumnie, a nadmiar wraca z powrotem do kega.
Obrałem taki stosunek ponieważ zauważyłem, że dosyć dobrze pokrywa się on z odbiorami stosowanymi w praktyce na naszych kolumnach.
Oczywiście dla kogoś komu zależy na dużej wydajności, można odbierać więcej . Przykładowo gdy keg produkuje 100ml/min , można odbierać 80ml, kolumna będzie w górnej części stabilna, ale spadnie ogólna liczba półek teoretycznych.

Zauważyłem, że podawany w różnych opracowaniach RR 1:4 jest słuszny tylko dla wsadów kilkunastoprocentowych. Szukałem więc pełniejszej formuły dla szerszego zakresu.
Tabela jest w tej chwili bardzo szacunkowa. Potrzeba więcej doświadczeń , aby ją doprecyzować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

waldi48
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: waldi48 »

powyższy post uważam wyczerpuje temat, jednak powtórzę to co było pisane najskuteczniej samodzielnie określić RR dla swojej kolumny na podstawie odbioru, w sposób opisany powyżej.

kaczor189
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 14 sie 2016, 17:52
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: kaczor189 »

Zalewamy kolumnę, ustalamy moc roboczą, stabilizujemy, odbieramy przedgon, a następnie dla systemu OLM otwieramy zawór na max. w głowicy, nie w olm i patrzymy ile poleci na minutę ? po czym liczymy 1/5 tego i ustawiamy taki odbiór w OLM ?

Lento Violento
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
Podziękował: 1 raz
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: Lento Violento »

Jutro moja pierwsza destylacja na aabratku, z tego co rozumiem to w przypadku braku pewności co do prawidłowego RR, bezpieczniejszy będzie mniejszy odbiór (dłuższy czas) niż zbyt duży. Dobrze rozumiem?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: lesgo58 »

@Lento Violento
Questo nick e per caso o capisci italiano per davero?
A teraz do rzeczy. Jakbyś na to nie patrzył to przede wszystkim musisz poznać wydajność kolumny. Jeśli już poznasz to łatwo wyliczyć prędkość roboczą. Jeśli pózniej będziesz prowadził odbiór z mniejszą prędkością to może okazać się plusem. Zwłaszcza gdy masz krótką kolumnę albo zbyt przewiewne wypełnienie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: Zbynek80 »

Dobrze, ale kolega powyżej prosto napisał jak go sprawdzić, a ogólnie resztę procesu możesz prowadzić według tabelki która jest wyżej

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Zygmunt pisze:Z przybliżeniem ułatwi Ci to tabelka stworzona przez Akasa:
Obrazek

Ilośc półek liczy się zupełnie inaczej, ale nie jest Ci to do niczego potrzebne. RR natomiast wyliczasz i ustawiasz na podstawie odbioru. Otwórz zawór na maksa i policz ile wyleci przez minutę. Jeżeli będzie to np. 120ml, toi dla RR 1:5 odbierasz 20ml, a 100 wraca na wypełnienie. Dla 1:6 odbierasz ok 14ml.
Zacytuję post nieco stary ale myślę że odpowiedź na to pytanie może się przydać innym szukającym pomocy. Jak sprawdzić maksymalną wydajność w kolumnie z refluksem zewnętrznym? Przy otwarciu całkowitym zaworka opary przelatują przez refluks i wylatują z węża.. Jeśli podniosę wąż by zrobić mały syfon to też średnio to zdaje egzamin..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: użytkownik usunięty »

Zygmunt pisze: RR natomiast wyliczasz i ustawiasz na podstawie odbioru. Otwórz zawór na maksa i policz ile wyleci przez minutę. Jeżeli będzie to np. 120ml, toi dla RR 1:5 odbierasz 20ml, a 100 wraca na wypełnienie. Dla 1:6 odbierasz ok 14ml.

Mam pytanie, czy ten system obliczeniowy RR również się tyczy kolumn z OVM, przecież jest tam zawór kulowy, więc nie ma mowy by można to precyzyjnie ustawić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: lesgo58 »

Obliczenia zawsze robisz na podstawie tego co wyleci z LM'a w głowicy. A po wyliczeniu prędkości odbioru na bazie tego co wyleci i założonego RR dopiero ustawiasz wyliczoną prędkość regulując zaworem kulowym OVM'a.
Mała podpowiedź. Po otwarciu zaworu na maksa (tego w głowicy) to najpierw spuść osobno tak ze 100ml i dopiero po tym zacznij przez minutę zbierać do probówki to co będzie leciało.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 kwie 2019, 19:38 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: wkg_1 »

Albo znacznie prościej: Przy ocieplonej kolumnie leci 70ml/min przy 1 kW grzania. Bez kombinacji i tracenia alko ;D

użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: użytkownik usunięty »

lesgo58 pisze:Obliczenia zawsze robisz na podstawie tego co wyleci z LM'a w głowicy. A po wyliczeniu prędkości odbioru na bazie tego co wyleci i założonego RR dopiero ustawiasz wyliczoną prędkość regulując zaworem kulowym OVM'a.
Pierwsze zdanie bardzo dobrze rozumiem, chodzi o to co dalej napisałeś, że "wyliczoną prędkość reguluję zaworem kulowym", który jak dla mnie jest mało precyzyjny. Nie mam doświadczenia, ale wydaje się, to mało prawdopodobne, by RR można równie dokładnie ustawić na zaworze kulowym co na precyzyjnym.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: czytam »

No z tym kategorycznym stwierdzeniem bym się nie zgodził. Wydajność zależy też od mocy wsadu w kotle.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: Kula »

Oraz od ocieplenia zbiornika.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: lesgo58 »

japitole pisze:... Nie mam doświadczenia, ale wydaje się, to mało prawdopodobne, by RR można równie dokładnie ustawić na zaworze kulowym co na precyzyjnym.
Jak zaczniesz ustawiać prędkość odbioru na zaworze kulowym na OLM'ie to się zdziwisz że nie ma żadnego problemu ustawienie dowolnej prędkości odbioru. Oczywiście są różnice w technicznym ustawieniu prędkości odbioru między odbiorem z LM'a a OVM'a jest różny.
Z LM'a leci od razu tyle cieczy na ile pozwala mu zawór. Z OVM'a właściwa prędkość odbioru ustawia się dopiero po jakimś czasie od ustawienia zaworu. Ok. minuty. Najlepiej po kilku następnych minutach ponowić kontrolę tego co leci. I w razie potrzeby skorygować ustawienia. Powodem jest to, że z kolumny wylatują najpierw opary, które później muszą być skroplone.
Na początku jest to trochę upierdliwe, ale gwarantuję, że po kilku procesach opanujesz ten element do perfekcji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: wkg_1 »

czytam pisze:No z tym kategorycznym stwierdzeniem bym się nie zgodził. Wydajność zależy też od mocy wsadu w kotle.
No właśnie : ) Zmierzysz tą wydajność z dokładnością do mililitra i za moment skład w kotle się zmieni. I co ? Mierzysz wydajność co kilka minut ? Milimetr to nie kilometr - pamiętaj. Wyliczona wydajność i polecane RR to i tak tylko punkt wyjściowy - każdy znajduje swoją szybkość odbioru poznając swoją kolumnę i swoje gardło.
Także spoko, dla ocieplonej kolumny 70ml/kW, odbiór 10mm na kW i jest git jako punkt wyjścia. Gorzelnie oczywiście odbierają znacznie szybciej ale to inna bajka.

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Jaki odbiór macie przy temp w kegu 98*C? Żeby mi temp nie szła w górę na rurze 50 musiał bym odbierać z 4 ml/min.. Czytam nie raz ze niektórzy gotują aż do 100*C czy to są właśnie Ci cierpliwi? :)
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: wkg_1 »

Z buforem przy 97-98 zmniejszam z 17 do 12ml - tak trochę na zapas. I tak ciągnę do 100 stopni w zbiorniku i 8 coś w buforze. Ale rura 63.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: johnex »

@adamkli przy rurze 50 (raczej 49 wewnątrz), temperaturze w kegu 98 stopni i grzaniu ok 2kW powinno się właśnie odbierać z prędkością ok. 5 ml/min. Ogólnie mniejsza średnica kolumny musi iść w parze z większą cierpliwością operatora.
Sam na odbiór pod koniec procesu przyjąłem taką metodę, że po trzecim skoku temperatury na 10 półce zamykam całkowicie odbiór, stabilizuję jakieś 15 minut i odbieram z LM do 80 stopni na głowicy. Końcówkę zbieram i przeznaczam do ponownego przerobu metoda 2,5.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Właśnie się zastanawiam czy nie przerobić na rurę 60 bo samą chłodnice mam właśnie z takiej (w środku karbowana dn12). No i już idzie do mnie grzałka więc przesiadam się z gazowego, będzie można wszystko precyzyjniej kontrolować.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: użytkownik usunięty »

adamkli pisze:Jaki odbiór macie przy temp w kegu 98*C? Żeby mi temp nie szła w górę na rurze 50 musiał bym odbierać z 4 ml/min.. Czytam nie raz ze niektórzy gotują aż do 100*C czy to są właśnie Ci cierpliwi? :)
Wczoraj miałem ustawione 15ml, chociaż mógłbym mieć nawet ok.20ml, tyle, że nie przy temperaturze 98*C jak Ty, tylko 99,8*C
Odbiór zmniejszyłem, tylko z tego względu, że ostatnie 0,5l różni się niewiele od pozostałego serca, więc żeby to zniwelować zmniejszyłem RR.
Temperatura na 10 półce, utrzymuje się taka sama od początku procesu, aż do końca, a rurę mam taką samą jak Ty.
Cztery procesy jakie do tej pory przeprowadziłem, miały za każdym razem taką samą temperaturę na 10 półce, no trochę się różniła, jednego dnia miała 77,7*C, a innego 77,6*C i za każdym razem ciągnę alkohol do 99,8*C w zbiorniku. Powiem szczerze, że jak bym był mniej odpowiedzialny, to bym po stabilizacji mógł zostawić destylator bez kontroli i wrócić do niego po 5 godzinach.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: johnex »

japitole pisze:Wczoraj miałem ustawione 15ml, chociaż mógłbym mieć nawet ok.20ml, tyle, że nie przy temperaturze 98*C jak Ty, tylko 99,8*C
Tyle, że ty masz bufor a koledze @adamkli chodziło o kolumnę bez bufora.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: użytkownik usunięty »

Ups...sorry :oops:
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: kokornik »

Pozwólcie, że dopytam w tym starym temacie:
lesgo58 pisze:Sprawdź w którym momencie zalewa Ci kolumnę. Redukuj moc do momentu kiedy zalanie zniknie. Najbardziej optymalna mocą jest moc o ok. 10% poniżej progu zalania.
Jak wychwycić moment zalania kolumny nie mając wziernika? Czekać aż aabratkowi z paszczy wyleci zupa?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: lesgo58 »

Nie mając doświadczenia nie zalewa się kolumny. W najlepszym przypadku zobaczysz jak kolumna zieje i pryszcze spirytusem, a w najgorszym zobaczysz pochodnię.
Jeśli nie masz możliwości zrobienia najprostszego wziernika z rurki silikonowej to możesz zrobić to na słuch korzystając ze stetoskopu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Czy zalewanie zawsze robi się tak samo? Tzn najpierw góra wypełnienie i coraz niżej, czy odwrotnie?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: lesgo58 »

Przy prawidłowo wykonanym sprzęcie zalewanie następuje od góry. Jeśli kolumna ma nietypowe przewężenia, mieszane wypełnienie oraz niechlujnie ułożone to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie zalewać w innych miejscach kolumny. Pół biedy jeśli zalewa na początku pracy kolumny. Wtedy możemy odpowiednio reagować.
Są też przypadki, że zalewanie może występować także już w trakcie odbioru gonu. I może być - dla niedoświadczonych operatorów - nawet niezauważalne. Jedynym zauważalnym efektem jest gorsza jakość rektyfikatu niż zazwyczaj.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: johnex »

@kokornik zobacz tutaj: post205144.html#p205144
Opisałem jak można wyłapać zalanie kolumny na podstawie temperatury w głowicy.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

pasiasty
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 15 sie 2014, 13:13
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: pasiasty »

Witam, posiadam kolumnę fi 70 z buforem grzeję 2 x 2 kw i przy max otwartym zaworku w głowicy wylatuje 80ml/min czyli mam przyjąć RR 1:4 to wyjdzie 20ml/min to chyba jest strasznie mało o co w tym może chodzić ? Tak zachowuje się kolumna z buforem ?

Pozdrawiam

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Przy RR 1:4 miał byś odbiór 16ml i na powrocie 64ml. W sumie 80ml. Jeśli masz rurę 70mm ( zakładam że podałeś wymiar zewnętrzny) to w środku będzie prawdopodobnie 67mm. Grzanie 4kW przy tej średnicy zalewa Ci kolumnę.
Z moich obliczeń, przyjmując maksymalne obciążenie cieplne na cm² 115W wychodzi że Twoją kolumnę zaleje przy ~4kW czyli przy mocy którą grzejesz.
Stabilna praca w okolicach 3.6kW. Tyle teorii, kwestia wypełniania itd. może mieć wpływ na te wartości, trzeba samemu poznać swój sprzęt.

Jeśli posiadasz regulator spróbuj zjechać z mocą.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: nemeto »

Kurczę trochę mało leci, ja na mniejszej średnicy wydajność prawię X3. Tak jak kolega napisał trzeba poznać swoją maszynkę tj. moc zalania, moc roboczą (zalanie - 10/15%). No i obrać pasujący nam RR - ja ustawiam 1/6 ;) A i sprawdź z jaką realną mocą grzejesz, grzałka nominalna 2kw potrafi podawać u mnie moc w przedziale 1,8-1,985.

pasiasty
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 15 sie 2014, 13:13
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: pasiasty »

Witam, grzałki sprawdzone na watomierzu dają po 1950 wat, posiadam wziernik i zalewam kolumnę trzecią grzałką 1,5kw. Ogólnie praca przy takim grzaniu jest stabilna - odbieram 30ml/min, więc przy wypływie 80ml/min jest to teoretycznie o wiele za dużo. Liczyłem, że 2 litry/godzina przynajmniej na początku procesu to mus.
Wypełnienie to sprężynki.
Wada konstrukcyjna? Może ktoś już borykał się z takim "problemem"?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sie 2020, 11:04 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: aakk »

Napisz dokładnie jakim sprzętem dysponujesz i jakie posiadasz wypełnienie. Czyżby zmywak?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: Szlumf »

Sprawdź zaworek i jego mocowanie czy nie przytkał go jakiś paproch. W jego miejsce daj wężyk silikonowy z zaciskiem i sprawdź na nim wydajność. Przy 4000W powinieneś uzyskać dobrze ponad 200ml/min (w teorii ok.280).

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: thxluk »

Cześć , wczoraj jeden ze starszych forumowiczów wytłumaczył mi jak pracować na ZP .
Dotarłem tutaj , mając oczywiście wiele pytań .
Potrzebuje policzyć maksymalna moc jaka mogę przyłożyć .
Nad kegiem posiadam 20cm katalizator fi60,3 a następnie 90cm fi 48,3 .Później są już ZP, bez wypełnienia.
Katalizator 20cm miedz - kolumna 90cm pracownia (1,5L)
Pytanie :
Jak obliczyć moc roboczą , tj wiem ze chodzi o pole powierzchni w moim wypadku : 2,3cm ( 48,3 zew , 46,0 wew /2 daje 2,3cm) x 2x3 x 3,14 =16,61 x 115 W= 1910 W
1. Ale co z 20cm sprężynek miedzianych .Czy nie powinienem dodać jeszcze taj mocy .Jaka one mają maksymalna moc?
2.Dlaczego w obliczeniach nie ma parametru wysokości , przecież mogę mieć 1,5 L sprężynek bądź też 0,5 . Dla mnie jest to znaczący parametr .
Dzięki

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: kondon »

Miedź jest bardziej przewiewna - może pracować z większą mocą. Dlatego się ją pomija. Jeśli gotujesz na 2 razy, to ten 2 lepiej byłoby wymienić miedziane na nierdzewne.
Ważna jest tylko średnica. Jeśli masz ciasny korytarz i zmieścisz się na szerokość, to jego długość nie ma znaczenia. (jakieś tam pomijalne może mieć...)
Jakie masz sprężynki nierdzewne (bo dla nich parametr podałeś)? Tzn. producent, wymiary. Chyba, że to moc bezpośrednio dla Twoich, to dobrze policzyłeś.
Zalecane jest pracowanie z mocą ~10% mniejszą, niż teoretycznie wyliczona. Zależy to jeszcze od ubicia sprężynek.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: thxluk »

kondon pisze:Miedź jest bardziej przewiewna - może pracować z większą mocą. Dlatego się ją pomija. Jeśli gotujesz na 2 razy, to ten 2 lepiej byłoby wymienić miedziane na nierdzewne.
Ważna jest tylko średnica. Jeśli masz ciasny korytarz i zmieścisz się na szerokość, to jego długość nie ma znaczenia. (jakieś tam pomijalne może mieć...)
Jakie masz sprężynki nierdzewne (bo dla nich parametr podałeś)? Tzn. producent, wymiary. Chyba, że to moc bezpośrednio dla Twoich, to dobrze policzyłeś.
Zalecane jest pracowanie z mocą ~10% mniejszą, niż teoretycznie wyliczona. Zależy to jeszcze od ubicia sprężynek.
Dzięki , dlaczego drugi raz wyrzucić miedź? Przy jakim procesie tj. destylacji czy rektyfikacji mówisz.
Sprężynki od Plipka , przyszły tydzień temu .
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Chodzi o to, że jeśli miedź wyłapała już, co miała wyłapać, to więcej już tego nie wyłapie.
A HETP ma gorsze od OK. Tylko o to chodzi. O nic innego.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: thxluk »

ok , z tym ze katalizator mam 60mm , wsypując tam pryzmatyczne wychodzi mi moc prawie 4kw .
chyba coś pomieszałem..

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: kondon »

Liczy się ta mniejsza rura.
Wracając do korytarza, to jeśli pół będzie węższe, to przejście szerszej połowy nic Ci nie da, bo się zablokujesz dalej.
Maksymalną moc liczy się głównie dla cukrówek, bo smakowe robi się troszkę inaczej.
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: zielonka »

Później są już ZP, bez wypełnienia.
A dlaczego ? syp do pełna bez czajenia parę dodatkowych półek nie zaszkodzi.
A jek nie da się sprężynek gdzieś wsypać to zmywaków wciśnij. Każda pólka na wagę .....etanolu.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”