Planuję zastosować średnice kolumny 54mm, wew.51 (rura miedziana). Chłodnica jest dla mnie szczególnie ważna, ponieważ kolumna ma pracować w układzie otwartym, a żadne, powtarzam, żadne pary nie mogą wydostać się na zewnątrz. Ilość zużywanej wody nie gra roli, ale ważna jest długość chłodnicy, bo nie dysponuję znaczną wysokością pomieszczenia. Chcę zastosować keg30l, wysokość 40cm, kolumnę 180cm. To max. moich możliwości. Uwzględniając wysokość głowicy, około 20cm, odstępy pomiędzy głowicą a chłodnicą i wypełnieniem, zostaje 150cm do wykorzystania. W tym musi być chłodnica i wypełnienie. Odejmując wypełnienie miedziane, około 12cm, nie uczestniczące w wymianie para - ciecz, zaczyna być nieciekawie. Stąd też mam zamiar zastosować wydajną chłodnicę o niewielkich wymiarach. Pytanie: Ile minimalnie wystarczy zwojów rury 10mm, aby otrzymać refluks 100%, z uwzględnieniem nieoszczędzania wody, oraz ewentualnych błędów w eksploatacji (grzanie na max)?
Przy takie samej rurze do całkowitego refluxu wystarcza mi taka chłodnica rurki ko 8x1mm:
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam. Wreszcie i u mnie rusza powoli budowa kolumny. Po poście kolegi Zygmunta i przemyśleniu zrezygnuje z ZP. Myślę zrobić coś na wzór zarys-pierwszej-kolumny-t3476.html. Tylko czytam i czytam i juz sam nie wiem, jaka powinna być długość chłodnicy w głowicy, żeby nie przesadzić ze skraplaniem. Moja przyszła kolumna to rura fi wew. 49 mm, dł. ok. 200 cm. minus to co zajmie głowica i do tego grzałka 2000 W. Chłodnicę planuje z miedzi 8-10 mm. Co radzicie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości