Znaleziono 9 wyników

autor: wykasz
poniedziałek, 25 cze 2012, 17:05
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 53514

Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Produkuję regularnie od ponad 3 lat: Miodówka Krzącańska 500 ml spirytusu 95% 300 ml miodu gryczanego 300 ml soku z cytryn (świeżo wyciśniętego) odrobina cynamonu, goździków, imbiru, zawsze na 'oko' Całość wymieszać, odstawić na kilka miesięcy do sklarowania. Klarowną ciecz odebrać, resztę przefiltr...
autor: wykasz
czwartek, 13 paź 2011, 21:31
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Odpowiedzi: 396
Odsłony: 190671

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Studiowanie dwóch kierunków zdecydowanie nie ułatwia pracy nad whisky, tym bardziej kiedy oba kierunki nijak mają się do gorzelnictwa ;] Wreszcie udało mi się znaleźć trochę czasu na przeczytanie tematu. Cieszę się, że udało mi się pobudzić forumowe towarzystwo do dyskusji, prosiłbym jednak by nie o...
autor: wykasz
wtorek, 27 wrz 2011, 00:12
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Odpowiedzi: 396
Odsłony: 190671

Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Są na forum tematy, gdzie prowadzone były dyskusje na temat produkcji whisky w domowym zaciszu, nigdy jednak (poza świetnym tematem o kwaśnym zacierze wuja Jessie) nie próbowano skupić się na jednym, konkretnym stylu. Zawsze punktem odniesienia była różniej pojmowana koncepcja whisky, często sprowad...
autor: wykasz
poniedziałek, 26 wrz 2011, 17:22
Forum: Akcje Specjalne
Temat: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 32975

Re: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!

Za okupacji to będzie majątek...
autor: wykasz
niedziela, 25 wrz 2011, 19:06
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier - słód Pilzneński (jęczmienny)
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 10427

Re: Zacier - słód Pilzneński (jęczmienny)

Gotowa brzeczka ma bardzo charakterystyczny zapach, ale nie nazwałbym do drażniącym. Nie każdy go lubi stąd komuś może wydawać się dziwnym. Z kolei zapach kukurydzy to konsekwencja obecności DMS, związku chemicznego bardzo nielubianego przez piwowarów, a który przy zacieraniu słodu pilzneńskiego rod...
autor: wykasz
niedziela, 25 wrz 2011, 18:44
Forum: Przywitaj Się!
Temat: wykasz wita smakoszy alkoholi domowych.
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 1438

wykasz wita smakoszy alkoholi domowych.

Witam, biorę udział w konkursie fotograficznym i muszę gdzieś nabić kilka postów, postanowiłem więc dopełnić wreszcie formalności i oficjalnie przywitać się z Wami :D Jak do tej pory jedynie czytałem forum, zdobywając wiedzę, dzięki której mogłem później w zaciszu domowym zdobywać umiejętności. Psoc...
autor: wykasz
niedziela, 25 wrz 2011, 18:33
Forum: Akcje Specjalne
Temat: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 32975

Re: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!

Rodzi mi się w głowie pomysł by prócz tej najlepszej, najpiękniejszej fotografii wyłonić jeszcze 11 dodatkowych i na koniec konkursu wydać kalendarz tematyczny. Taki projekt prowadzony jest np. na forum wino.org.pl http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=24839#pid362560 PS. seba_s, ładne zapasy,...
autor: wykasz
niedziela, 25 wrz 2011, 17:49
Forum: Akcje Specjalne
Temat: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 32975

Re: Konkurs na najfajniejszą fotkę o alkoholach domowych!

Właśnie zauważyłem że ktoś perfidnie podprowadził mi aparat cyfrowy i musiałem posłużyć się komórką... Nie wiem czy zdążę nabić jeszcze 8 postów, ale fotografie wrzucam.
Oczywiście jest to własnej roboty brandy.
autor: wykasz
poniedziałek, 15 sie 2011, 01:59
Forum: Bimbrownia
Temat: Największe wpadki bimbrownicze
Odpowiedzi: 104
Odsłony: 68292

Re: Największe wpadki

Godzinkę temu rozbiłem 5-litrowy baniaczek z 1.5L 50% psoty....
To boli...

Wyszukiwanie zaawansowane