Mam zamiar zbudować swoją pierwszą kolumnę ZP (aktualnie potstill). Pewnie wielu z was mieszka w bloku i ma ograniczone możliwości. W bloku i nie tylko problemem napotkanym w budowie kolumny okazał się OKAP nad kuchenka.
Wymyśliłem coś takiego:
Treść ukryta:
Załącznik:
kolumnal.jpg
Mam wiele pytań i próśb do "fachowców" (ja takim jeszcze nie jestem) odnośnie budowy, 1. Jakiej średnicy zimne palce? fi10? fi15? 2. Jaki odstęp pomiędzy nimi? 10mm? 15mm? 3. Jak je rozmieścić? Sposób 1 (co 60 stopni) czy sposób 2 (co 30 stopni) 4. Czy kolumna średnicy fi50-55 będzie dobra? Z góry dziękuje za odzew i ewentualne sugestie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano piątek, 18 mar 2011, 21:49 przez lukaszcz, łącznie edytowano 4 razy
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Rozumiem, że chodzi koledze o ominięcie okapu kuchennego, dlatego potrzebne jest odsadzenie kolumny. Sugerowałbym umiejscowić to odsadzenie tuż nad kotłem (jak najbliżej). Dlaczego tak? Gdyby okazało się, że wypełnienie na odsadzeniu w jakiś sposób zakłóca działanie kolumny, lub nie spełnia swego zadania na skutek spływu flegmy po ściance, można wtedy zrezygnować z wypełnienia tego odcinka. Straty na zmniejszeniu wysokości wypełnienia będą wtedy najmniejsze. Aparat będzie wymagał jednak mocowania w górnej części, ze względu na swoją niesymetryczność. Ale to już mały problem, przecież wszystkie skośne Aabratki mają podobną niesymetryczność.
Tak właśnie o to chodzi - o ominiecie okapu. Widzę, że może to zdać egzamin a wiec dzisiaj wieczorkiem poprawie projekt według Twojej sugestii i zamieszczę trochę więcej danych odnośnie kolumny. Wielkie dzięki. Mocowanie w górnej części? Może nie będzie konieczne ponieważ waga chłodnicy będzie równoważyć - ale to już wyjdzie w trakcie.
Według sugestii zmieniłem projekt. Dodałem trochę danych i mam prośbę o poradę i odpowiedz na pytania które pozwolą mi zbudować idealną kolumnę.
Gobo nie do końca przekonany jestem o umiejscowieniu wygięcia przy kotle. Coś zawsze będzie spływało i możliwe, że będzie wzrastało ciśnienie w kotle i w początkowej fazie tłoczenia pary w górę co może destabilizować proces. Pozdrawiam
Tylko na pionowym odcinku kolumny z wypełnieniem odbywać się będzie prawidłowa wymiana para-ciecz-para. Na tym odcinku flegma będzie spływać w dół kolumny w całym jej poprzecznym przekroju, a para przechodząc w górę kolumny doprowadzać ją do wrzenia. Tylko taki spływ flegmy zapewni największą możliwą sprawność tej wymiany. Natomiast na odcinku skośnym kolumny i dalej za nim pionowym w kierunku kotła flegma popłynie już po ściance rury i kontakt z parą idącą w górę będzie znikomy, prawie żaden. Wypełnienie tego odcinka jest w zasadzie zbędne. Jeżeli to odsadzenie zrobisz jak najbliżej kotła, to ten pierwszy pionowy odcinek rury tuż nad kotłem będzie krótki, a więc strata na wysokości wypełnienia będzie mniejsza, niż gdybyś to odsadzenie zrobił wyżej. Weź i policz wysokość wypełnienia pionowego odcinka kolumny nad odsadzeniem w jednym i drugim przypadku wykonania tego odsadzenia. Ja Ci tego nie policzę, gdyż nie ma pierwotnego rysunku, zresztą jeden i drugi bardzo niewyraźne. Możesz zrobić wyjście kolumny z bocznej ściany kotła jak sugeruje Kolega Jajek12, ale wtedy musisz się liczyć ze zmniejszeniem jego pojemności użytecznej. Rysunek też nie pokazuje co to za kocioł, ale to już musisz rozważyć sam taką możliwość.
Albo wsadzić bo gara grzałki i kupić regulator. Postawisz sprzęt na podłodze i po problemie, rozgrzanie gara będzie trochę kłopotliwe. Drugą kwestią jest zajmowanie praktycznie całej kuchenki możesz mieć małe zatargi z domownikami Natomiast jeżeli chodzi o samą budowę zamontuj 7 paluchów fi 12, jeżeli chodzi o odstęp to 10mm jest ok, jak rozstrzelisz paluchy co 30st nie będzie problemu z ich wspawaniem.
Zmniejsz kąt skośnego odcinka rury do 950 to zyskasz jeszcze na pionowym odcinku kolumny z wypełnieniem kilkanaście cm! Taki kąt w wystarczającym stopniu zapewni swobodny spływ flegmy do kotła.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości