Czyli nie jest to wina niewyczyszczenia dębu z pyłu itp.. Pył dębowy nawet drobny nie przechodzi tak łatwo przez filtr do kawy. Problem może w takim razie tkwić gdzie indziej. Tylko, że nie mam pojęcia gdzie. Jedynymi podejrzanymi są dąb i alkohol. Tyle, że wszystkie swoje przypadki, które mi się przytrafiły podczas dębienia trunków opisałem już wyżej .szfagir pisze:Odnośnie przepuszczania przez filtr do kawy to niestety nic nie daje. W trakcie przelewania wytrącenia momentalnie sie mieszają z destylatem i produkt wychodzi po mętny.
Wydzielenia z dębu ?!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
A gdzie kupowałeś dębinę? Czy może sam robiłeś? Ja pierwszą partię miałem mocno opiekane z Bio...., a później kupiłem z Alledrogo. I powiem Ci, że nie ma porównania. Na tych pierwszych destylat zawsze krystaliczny, bez dodatkowej filtracji. Natomiast po tych drugich zawsze miałem zastrzeżenia. Także w jakości płatków może tkwić problem. Sprzedawcy za bardzo chcą sprzedać swój - jak widać niekoniecznie dobry - produkt.
-
Autor tematu - Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Właśnie dlatego teraz zrobiłem eksperyment, żeby zobaczyć czy producent dębu ma coś wspólnego ze zmętnieniem. Efektami moczenia podzielę się na forum. Jak tylko wrócę do domu to spojrzę czy coś we flaszach się dzieje czy jest kryształ.
Dąb kupuje przez Alledrogo, ale nie trzymałem się jednego producenta.
Dąb kupuje przez Alledrogo, ale nie trzymałem się jednego producenta.
-
Autor tematu - Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Serwus jestem po eksperymencie. Żeby było jasne to każda flasza w parze dębowej była w dwóch wariantach: dąb płukany druga dąb suchy z woreczka. Jako, że chciałem uzyskać wódkę dębową to zastosowałem następujące płatki:
- dąb amerykański naturalny
- dąb francuski naturalny
- dąb amerykański lekko opiekany
Pierwsze płatki są z innej firmy, a dwa ostatnie z innej. Zdecydowanie wygrał dąb amerykański naturalny - zero zmętnienia czy jakiejś dziwnej zawiesiny wokół dębu. Niestety przy dwóch pozostałych odpowiednio wydzielina jest większa bądź mniejsza, ale jest.
- dąb amerykański naturalny
- dąb francuski naturalny
- dąb amerykański lekko opiekany
Pierwsze płatki są z innej firmy, a dwa ostatnie z innej. Zdecydowanie wygrał dąb amerykański naturalny - zero zmętnienia czy jakiejś dziwnej zawiesiny wokół dębu. Niestety przy dwóch pozostałych odpowiednio wydzielina jest większa bądź mniejsza, ale jest.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Wygląda na to, że płatki dębu francuskiego wprowadziły największe zmętnienie. Przypomina trochę zmętnienie moich świeżych dębionych alkoholi. Ja bym poczekał przynajmniej 2 tygodnie i zobaczył, co będzie po tym czasie. Zresztą jak coś będzie nie tak, to odzyskać alkohol zawsze się da . Jak dzisiaj będę miał chwilę czasu to zrobię zdjęcia swojego dębu i wstawię.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Amerykańskie lekko opalane też zrobiły ta zawiesinę, ale nie aż tak bardzo widoczną co francuskie. Ogólnie to wiem, że nic to nie da, bo jedna dębowa testowa jaką posiadam nie ma zawiesiny, ale jest mętna. Zapewne produkcja dębu trochę szwankuje, albo po prostu taka partia.
Teraz będzie mnie czekać dębienie śliweczki, więc wcześniej w małpce jakiejś zadębie i zobaczę co sie stanie, jak nic się nie wydzieli to "Through" do gąsiorka i leżakujemy:)
Teraz będzie mnie czekać dębienie śliweczki, więc wcześniej w małpce jakiejś zadębie i zobaczę co sie stanie, jak nic się nie wydzieli to "Through" do gąsiorka i leżakujemy:)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Ja szczapy dębowe robię sobie sam z dębu polskiego z okolicznych lasów. Kupujemy drewno kominkowe na opał ze sporym udziałem dębu i wybieram co lepsze kawałki i sobie przerabiam na szczapy. Przynajmniej mam pewność co do materiału . Mam jeszcze metraka łupanego z dołu pnia, przywieziony z Bieszczad. Tego już potnę i porąbię "pod wymiar" słojów/butli .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wydzielenia z dębu ?!
Przygotowanie czyli produkcja. Być może nieodpowiednio suche drewno, źle opalone, zbyt blisko kory... ja skłaniałbym się ku temu. Samemu jeszcze nie robiłem. Z ostatniego mojego zakupu (od sprzedawcy z Sieradza) nie jestem zadowolony, wracam do Biowinowskich. Szkoda, że mają tylko heavy. Nawet w wyglądzie jest różnica. Biowinowskie są tak jakby z małym połyskiem, te drugie "surowe", ciemne drewno.