Wydajność Cukru
-
- Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wydajność Cukru
Czy ktoś z Was na problem z zapachem podczas fermentacji i samego urobku po destylacji? Używam cukru Diament i drożdży T3. Podczas fermentacji czuć zapach landrynek i bananów, zapach czystego destylatu o mocy 97 % jest taki lekko bananowy. Robię również ŁKZWJ i do niego używałem akurat królewskiego cukru i z Lidka. Nie wiem czy kukurydza maskuje zapach czy po prostu inny cukier. Czy ktoś robił cukrówkę na Diamencie i na T3 i ten sam problem był?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wydajność Cukru
Taki urok tych drożdży - podczas fermentacji (szczególnie w wyższej temperaturze) produkują sporo estrów o zapachu banonowo-owocowo-landrynkowym. Zmień drożdże, cukier ma znaczenie marginalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wydajność Cukru
U mnie fermentuje w około 20 stopniach. Dziś jadę zakupić Gozdawa 1410 oraz Spid Ferm T3. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie pozostaje mi nic innego jak testować i tyle. Na lato i tak dokupuje przedłużenie kolumny o 50 cm z wypełnieniem sprezynkami. Co da mi jakiś 1 m samego wypełnienia.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru
Przy tej wydajności mnie z 13,5kg/45L powinno wyjść ok 7,5L i pewnie tyle by było brutto A netto odbieram 5,5l serca. Ze spuszczeniem z jeziorka z fajki olm i przedgonów to i zejdzie z 0,5L potem w czasie procesu dobre 100ml z LM. Ciągnę do 98*C. Jak pociągnę do 99,5*C to jeszcze dobry litr pogonu zleci. A i coś w kolumnie zostanie czyli jakbym tak wyssał do samego końca to te 7,5L brutto bym miał czyli wydajność na poziomie 0,55L/kg a Ty już masz tyle serca więc dużo.
Właściwie to taka standardowa wydajność,jurek1978 pisze: Czy 14 litrów spirytusu z 26 kg cukru to dużo ?
Myślę że może i dużo ale nie bardzo dużo. Niby od 0,5 do 0,6 litra spirytusu można uzyskać z 1 kg cukru. Czyli niby od 13 do 15,6 litrów. Ja plasuję się w połowie tej stawki w sumie.
Pozdrawiam !
Przy tej wydajności mnie z 13,5kg/45L powinno wyjść ok 7,5L i pewnie tyle by było brutto A netto odbieram 5,5l serca. Ze spuszczeniem z jeziorka z fajki olm i przedgonów to i zejdzie z 0,5L potem w czasie procesu dobre 100ml z LM. Ciągnę do 98*C. Jak pociągnę do 99,5*C to jeszcze dobry litr pogonu zleci. A i coś w kolumnie zostanie czyli jakbym tak wyssał do samego końca to te 7,5L brutto bym miał czyli wydajność na poziomie 0,55L/kg a Ty już masz tyle serca więc dużo.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru
Ja gotuję dwa razy więc są kolejne straty no ale to inna bajka.
No tak, ale smak jakość też ważne, a mnie alko które leci już przy 97 przestaje smakować a przy 98 ma już wyraźnie ostry smak. Może jest tego już nie wiele ale poco dodawać łyżkę dziegciu do beczki miodu ?jurek1978 pisze:No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
Ja gotuję dwa razy więc są kolejne straty no ale to inna bajka.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru
Tak pijam czystą. Czasami jakaś nalewka. Ale po weekendzie będę miał nową dostawę wiejskich jajeczek to jakiegoś ajerkoniaku nakręcę.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydajność Cukru
No wierzę Ci kolego.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Wydajność Cukru
Witam,
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek