Wydajność Cukru

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: 9kaczor6 »

Czytam i czytam... dziwna sprawa z tym cukrem.
Może któryś z użytkowników ma jakiegoś znajomego lub kogoś innego który może pracuję w tej branży? Cholera wie co oni tam dodają, że z nastawami dzieją się takie rzeczy. :/
promocja

osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: osmaro »

Czy ktoś z Was na problem z zapachem podczas fermentacji i samego urobku po destylacji? Używam cukru Diament i drożdży T3. Podczas fermentacji czuć zapach landrynek i bananów, zapach czystego destylatu o mocy 97 % jest taki lekko bananowy. Robię również ŁKZWJ i do niego używałem akurat królewskiego cukru i z Lidka. Nie wiem czy kukurydza maskuje zapach czy po prostu inny cukier. Czy ktoś robił cukrówkę na Diamencie i na T3 i ten sam problem był?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: gr000by »

Taki urok tych drożdży - podczas fermentacji (szczególnie w wyższej temperaturze) produkują sporo estrów o zapachu banonowo-owocowo-landrynkowym. Zmień drożdże, cukier ma znaczenie marginalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: osmaro »

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Gr000by jakie drożdże polecasz by nie wytwarzały bananowego zapachu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: gr000by »

Drożdże typu 48 albo Vodka i do tego fermentacja w temperaturze nie przekraczającej 25*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: osmaro »

U mnie fermentuje w około 20 stopniach. Dziś jadę zakupić Gozdawa 1410 oraz Spid Ferm T3. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie pozostaje mi nic innego jak testować i tyle. Na lato i tak dokupuje przedłużenie kolumny o 50 cm z wypełnieniem sprezynkami. Co da mi jakiś 1 m samego wypełnienia.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: Zbynek80 »

jurek1978 pisze: Czy 14 litrów spirytusu z 26 kg cukru to dużo ?
Myślę że może i dużo ale nie bardzo dużo. Niby od 0,5 do 0,6 litra spirytusu można uzyskać z 1 kg cukru. Czyli niby od 13 do 15,6 litrów. Ja plasuję się w połowie tej stawki w sumie.
Pozdrawiam !
Właściwie to taka standardowa wydajność,
Przy tej wydajności mnie z 13,5kg/45L powinno wyjść ok 7,5L i pewnie tyle by było brutto A netto odbieram 5,5l serca. Ze spuszczeniem z jeziorka z fajki olm i przedgonów to i zejdzie z 0,5L potem w czasie procesu dobre 100ml z LM. Ciągnę do 98*C. Jak pociągnę do 99,5*C to jeszcze dobry litr pogonu zleci. A i coś w kolumnie zostanie czyli jakbym tak wyssał do samego końca to te 7,5L brutto bym miał czyli wydajność na poziomie 0,55L/kg a Ty już masz tyle serca więc dużo.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: jurek1978 »

No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
Czyli rozsądnie. 0,53 w sumie nawet mi wychodzi więc jest git. Kiedyś starałem się nawet więcej ciągnąć ale od jakiegoś czasu zluzowałem :)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: golec269 »

U mnie jest podobnie-okło 0,5l\kg cukru. Później z kilku rektyfikacji przerabiam przedgony i pogony i wychodzi jeszcze coś po przecinku.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: Zbynek80 »

jurek1978 pisze:No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
No tak, ale smak jakość też ważne, a mnie alko które leci już przy 97 przestaje smakować a przy 98 ma już wyraźnie ostry smak. Może jest tego już nie wiele ale poco dodawać łyżkę dziegciu do beczki miodu ?
Ja gotuję dwa razy więc są kolejne straty no ale to inna bajka.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: jurek1978 »

No wiesz Ty gonisz 2 razy itp itd. Wnioskuję z tego że pijesz czystą wodeczke. Ja robie ze swojego spirytusu coś ala whisky. Pewnie że można było mieć go jeszcze lepszego ale za dużo roboty jak dla mnie :) Ale kto wie może kiedyś ? Raz na jakiś czas pogoni 2 x ?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: Zbynek80 »

Tak pijam czystą. Czasami jakaś nalewka. Ale po weekendzie będę miał nową dostawę wiejskich jajeczek to jakiegoś ajerkoniaku nakręcę.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: jurek1978 »

No wierzę Ci kolego.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Wydajność Cukru

Post autor: yacequ »

Witam,
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”