Witam Wiem ,że było wałkowane już wiele razy , jednak fakt ten nie rozwiązał mojego problemu. Zabawy na pot stilu tak mnie zachęciły ,ze na dniach zabieram się za dłubanie przy kolumnie, i tu się zaczynają schody. Każdy ma inne preferencje i opinie na temat rodzaju kolumny. Przyznam ze całkiem już zgłupiałem i nie wiem którą wybrać. Nosiłem się z zamiarem złożenia typu CM gdyż jest najprostsza w budowie, jednak czytając forum spotkałem się z opinia ze system LM jest "o wiele" lepszy. VM to dla mnie dalej magia wiec odpada
Mam wiec pytanie czy jakość produktu z CM aż tak się rożni od produktu z LM, czy jest to słabo , bądź wcale niezauważalne?
Przyznam szczerze ze chce żeby była prosta w obsłudze i budowie [2 egz. ma być prezentem dla dziadka], nie chce budować kolejnych i kolejnych kolumn, chce zrobić to raz a porządnie, jak również tanio i dożywotnio dla mnie i dziadka
Którą wybrać? i jakie wypełnienie zastosować?[myślałem o tłuczonych szklanych rurkach jak w kupnym deflegmatorze]
Proszę o szybka i konkretna rade, bez pisania ze już było na forum
Ja proponuje zbudować LM z półkami. Prosta w budowie i prosta w obsłudze. W to że będzie to jedna i dożywotnia kolumna też nie wierzę, więc dołożysz VM do LM bo to duży skok w jakości i na na jakiś czas Tobie wystarczy. Rozbudowa też łatwa i w zasadzie mało inwazyjna. Potem E-ARC a dalej tu już chyba blutooth i laptop w ogrodze do kontroli procesu .
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Witam, mam podobny problem, naczytałem się tego wszystkiego i już oczopląsu dostałem. Zamierzam budować kolumnę ale nie wiem jaką Nastawiam się na destylację owocówek i bardzo znaczący dla mnie jest smak i zapach kosztem %. Waham się między CM a LM, która będzie lepsza? Czy da się CM przerobić na LM w łatwy sposób? Pozdrawiam!
______________________________________________________________________ Nie myli się ten, kto nic nie robi
Nastawiam się na destylację owocówek i bardzo znaczący dla mnie jest smak i zapach kosztem %.
W takim razie polecam keg z dobrym deflegmatorem + chłodnica. Całość z osprzętem 350zł.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Posiadałem sprzęt pot-still z dwoma odstojnikami i chłodniczką, teraz chcę zbudować kolumnę do owocówek, bo czasem coś mocniejszego też bym chciał przez ten sprzęt puścić.
______________________________________________________________________ Nie myli się ten, kto nic nie robi
Posiadałem sprzęt pot-still z dwoma odstojnikami i chłodniczką
Wald napisał(a):
polecam keg z dobrym deflegmatorem + chłodnica.
tomibisqpice napisał(a):
czasem coś mocniejszego też bym chciał
Na polecanym zrobisz 80%. Do picia i tak konieczne rozcieńczanie. Jeśli chcesz robić spirytus z cukrówek to nie wstydź się i pisz śmiało.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Na polecanym zrobisz 80%. Do picia i tak konieczne rozcieńczanie. Jeśli chcesz robić spirytus z cukrówek to nie wstydź się i pisz śmiało.
Strzał w "10" Ogólnie to jestem amatorem owocówek ale z cukru jakieś dziewięćdziesiąt parę % też od czasu do czasu chciałbym uzyskać I teraz nie wiem, czy zrobić na nowo jakiegoś pot-stilla i zapomnieć o kolumnie, czy zbudować 2 w 1?
Ja zakończyłem kolumnę złaczami TClamp. Jeśli mam ochotę na "smaczki" łączę głowicę bezpośrednio z pokrywą - jest tu 25cm odcinek z miedzią, który służy za deflegmator. Do cukrówek zakładam kolumnę i rektyfikuję. Wiem, że take rozwiązanie jest kosztowne, ale prostota składania/rozkładania, mycia to rekompensuje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości