wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
sokratgc
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2014, 16:19

Post autor: sokratgc »

Witam, zaopatrzyłem się w taki oto zestawik:
drozdze2.jpg
Chciałbym się dowiedzieć, które z nich najlepiej będą się nadawać do bimbru, aby jak najmniej było posmaku i zapachu drożdży. Jeżeli nikt jeszcze nie testował to postaram się wrzucić swoje spostrzeżenia. Część z nich przeznaczę na spiryt więc nie bardzo będę miał jak ocenić wszystkich. Black bull turbo yeast już testowałem i przyznam, że byłem miło zaskoczony szybką pracą jak i czystością nastawu po zakończonej pracy no i oczywiście smaczek też był niezły po przejściu przez rurki.
Pracuję na kolumnie miedzianej od Zygmunta. Raz mi się zdarzyło, że miałem takie zielone paprochy w destylacie, które opadły na dno butelki. Nie wiem czy to złe sklarowanie nastawu czy jakieś zanieczyszczenia w środku kolumny. Było to już pod koniec procesu.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Lootzek »

Zielone paprochy na bank pochodziły z kolumny ;) Jedno pytanie - mam nadzieję że nigdy nie próbowałeś w niej nic czyścić octem?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: wawaldek11 »

Jak zielone, to stawiam na związki miedzi z kolumny lub chłodnicy. Trzeba przeczyścić/wytrawić. "Zielone" pojawia się u mnie tam, gdzie miedź ma długi kontakt w wodą.
Ze względu na te zielone śmieci zrezygnowałem z miedzianej chłodnicy powietrznej na rzecz kwasoodpornej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 lis 2015, 18:57 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
sokratgc
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2014, 16:19
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: sokratgc »

Nie czyściłem octem. Zawsze płukałem wodą z kranu na przemian gorącą i zimną.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: ramzol »

Jak powierzchnia rury złapie trochę siarki to przestanie się utleniać i będzie lepiej. Z moich obserwacji często rura w środku "zielenieje" po niewypłukaniu sprężynek lub zostawieniu tego na zaś potem ;)
Choć sprawa dziwna bo większość osadu/tlenku powinna wrócić do kotła podczas zalania i stabilizacji.
Czym masz wypełnioną kolumnę??
Co do drożdżaków stosowałem czerwone snejki C48 :lol: i byłem zadowolony z prędkości szamania jak i czystości nastawu. Wydaje mi się ze wypadają dużo lepiej niż Moskwa Style. Tylko mam małe doświadczenie z drożdżakami bo do momentu jak działają to nie szukam zamiennika ;) A i nie poszukuje alkoholi super, mega, bomba, pure klasy lux ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: przemu87 »

Ja zawsze robie powiększone nastawy. Z tych drożdży co masz to snejki niebieskie przerabiały mi wolniej ale nastaw tak nie trącał smrodem. Raz dostałem od kolegi te C48 nie powiem powiększony nastaw przerobiły migiem ale był taki smród z niego że jeszcze nigdy takiego nie miałem a kilka różnych typów drożdży już testowałem. Teraz stosuje tylko Alcotec 48 turbo pure i naprawde je polecam wg mnie dają mało syfu do nastawu jak sama nazwa wskazuje. Jeśli jednak masz kolumne to ona nawet najgorszy nastaw oczyści bez problemu.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Voltron »

Ja próbowałem, moskva style, spiritferm turbo 48, turbo coobra 48, coobra mega pack, T3 niebieskie, T48 czerwone, alkotec 48 i powiem wam, Ze najłagodniejszy w smaku alkohol wyszedł na coobrach, jednych i drugich. Mam kolumnę od Pana z Łodzi, wypełnienie sprężynki miedziane i nierdzewne. Gonione raz, wychodzi 98-99% zawsze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 lis 2015, 15:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niezbędne poprawki

Autor tematu
sokratgc
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2014, 16:19
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: sokratgc »

Kolumna jest wypełniona sprężynkami. Wyczyszczę ją kwaskiem cytrynowym, a potem sodą oczyszczoną wg przepisu Zygmunta i zobaczę jak się będzie sprawować. Dodam tylko, że te zielonkawe paproszki były tylko podczas odbioru z LM. Jak robię spiryt używając OVM to wszystko jest cacy.
Destylując przez LM szukam dla siebie czegoś w rodzaju "bimbru doskonałego". Szwagier z teściem nigdy nie mają zastrzeżeń co do urobku, ale mi do końca nie pasuje mój wyrób. Określiłbym to mianem zdatne do picia, ale nie pod mój gust. Na chwile obecną tylko te black bull dały coś co mnie zadowalało.
Ostatnio przerabiałem winko od kolegi i miałem bardzo dziwne zachowanie kolumny przy zalaniu. Było to tak gwałtowne, że musiałem wyłączyć obydwie grzałki bo miałem wrażenie, że zaraz wyskoczy razem ze skraplaczem. Dla porównania przy zwykłych cukrówkach mogę stan zalania utrzymać przez jakiś czas i nic takiego się nie dzieje. Dziwna sprawa, dla mnie nowość. Dobrze, że byłem akurat przy maszynce.

Wracając do drożdży to poczyniłem dwa nastawy:
1. "Professional vodka pure yeast" - 25.11 ok 22.00
25l wody + 6kg cukru
biowinowski cukromierz pokazał 20blg
aktualnie jest 0blg i jeszcze syczy

2. "Johnnie Cotton maxx pure vodka" (ten z czerwonymi napisami) 26.11 ok pólnocy
25l wody + 6kg cukru
co dziwne drugi biowinowski curomierz pokazał 18 blg, sprawdziłem go później na wodzie i się okazało, że trzeba mu doliczyć poprawkę +2blg
aktualnie jest 3 blg

Temperatura otoczenia 20-22 st.C

Planuję to przerobić na następny weekend jak się wszystko ładnie sklaruje. Dam znać jak poszło.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: radius »

Voltron pisze:Gonione raz, wychodzi 98-99% zawsze.
Wymień alkoholomierz, albo pij mniej podczas pracy :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Kamal »

Podaj namiar na gościa który robi sprzęty, na których można uzyskać prawie spirytus bezwodny. :-)
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Spirytus_bezwodny
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Lootzek »

Ojtam, wystarczy mieć wspomniany alkoholomierz, magiczny taki. Najpewniejsze ich źródło to pewna firma na B. Mój pokazał że utoczony dziś spiryt ma ok. 102% :P (chyba obsunęła się karteczka ze skalą ;) )
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Voltron »

No tak pokazuje alkoholomierz... Mierzylem kiedyś żubrówke biała i pokazało idealnie 40%. Skoro to niemożliwe to wina leży po stronie alkoholomierza.
Ale nie odbiegajmy od tematu.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Lootzek »

Dla zakresu powiedzmy 0-40% może pokazywać prawidłowo, co nie oznacza że dla wyższych stężeń jest dobrze wyskalowany. Przekłamać wynik mogła też choćby np. wyższa temp. destylatu.
A wracają drożdży, co ciekawe, próbowałem dokładnie wszystkich tych samych co Ty, ale w moim zasobniku na stałe zagościły T3 niebieskie i alkotec 48, z lekką przewagą jakości urobku z tych drugich, za to lepszą powtarzalnością pracy tych pierwszych (choć po ostatniej przygodzie nieco się zachwiałem w przekonaniu do T3).
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Kamal »

U mnie kiedyś alkoholomierz przekłamywał od 0-40 %. Na wodzie pokazał 10%. :shock:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu

Post autor: Voltron »

T3 niebieskie dlugo mi pracowaly. Zawsze robie nastawy powiekszone. 1 paczke daje na 15kg cukru i 47l wody. T3 niebieskie nie wyrobily sie w tydzien ze wszystkim. Zawsze wychodzi ok 0.6 alko z kg cukru. Ostatecznie nie oplaci sie kupic coobry mega pack na 2 nastawy bo kosztuja ok 30zl a jedna paczka coobra turbo 48 11zł. Ostatnio naraz zrobiłem 2 nastawy i do jedngo zmiksowałem dodatkowo 2 jabłka i cytrynę. Ten z owocami wyprzedził drugi nastaw o 2 dni na coobra mega pack czyli był gotowy po 5 dniach. Temp otoczenia 20 stopni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”