wybór drożdży do bimbru i spirytusu
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu
Dla zakresu powiedzmy 0-40% może pokazywać prawidłowo, co nie oznacza że dla wyższych stężeń jest dobrze wyskalowany. Przekłamać wynik mogła też choćby np. wyższa temp. destylatu.
A wracają drożdży, co ciekawe, próbowałem dokładnie wszystkich tych samych co Ty, ale w moim zasobniku na stałe zagościły T3 niebieskie i alkotec 48, z lekką przewagą jakości urobku z tych drugich, za to lepszą powtarzalnością pracy tych pierwszych (choć po ostatniej przygodzie nieco się zachwiałem w przekonaniu do T3).
A wracają drożdży, co ciekawe, próbowałem dokładnie wszystkich tych samych co Ty, ale w moim zasobniku na stałe zagościły T3 niebieskie i alkotec 48, z lekką przewagą jakości urobku z tych drugich, za to lepszą powtarzalnością pracy tych pierwszych (choć po ostatniej przygodzie nieco się zachwiałem w przekonaniu do T3).
-
- Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: wybór drożdży do bimbru i spirytusu
T3 niebieskie dlugo mi pracowaly. Zawsze robie nastawy powiekszone. 1 paczke daje na 15kg cukru i 47l wody. T3 niebieskie nie wyrobily sie w tydzien ze wszystkim. Zawsze wychodzi ok 0.6 alko z kg cukru. Ostatecznie nie oplaci sie kupic coobry mega pack na 2 nastawy bo kosztuja ok 30zl a jedna paczka coobra turbo 48 11zł. Ostatnio naraz zrobiłem 2 nastawy i do jedngo zmiksowałem dodatkowo 2 jabłka i cytrynę. Ten z owocami wyprzedził drugi nastaw o 2 dni na coobra mega pack czyli był gotowy po 5 dniach. Temp otoczenia 20 stopni.