Wybór aparatury
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
Witam, jestem nowym członkiem forum mam teraz więcej wolnego czasu dlatego chce ulepszyć mój sprzęt, ponieważ denerwuje mnie co chwile sprawdzanie (na oko) co do temperatury i odlewania syfu z rurki... wrzucam zdjęcie jak to u mnie wygląda i linki co chce kupić, a może czegoś nie będę musiał bo już to mam i pomożecie mi złożyć własny lepszy sprzęt, proszę o pomoc doświadczonych graczy, dzięki
To mój sprzęt:
To chce zakupić: http://patiostyl.pl/destylacja-alkoholu ... j-30l.html
lub
http://www.dedekor.pl/destylator-szybkowar-12l
lub
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... laczace_do
Wolałbym jednak samemu zrobić z waszą pomocą coś naprawdę dobrego min. KEG, który będzie miał izolacje ( żeby ciepło nie rozchodziło mi się na cała spiżarkę jest tam tak gorąco, że nie da się wejść, a stara się drze że słoiki jej się psuja...) znalazłem taki projekt na necie Pomożecie mi to zrobić? Czy lepiej kupić gotowe to co wyżej dodałem w linkach?
To mój sprzęt:
To chce zakupić: http://patiostyl.pl/destylacja-alkoholu ... j-30l.html
lub
http://www.dedekor.pl/destylator-szybkowar-12l
lub
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... laczace_do
Wolałbym jednak samemu zrobić z waszą pomocą coś naprawdę dobrego min. KEG, który będzie miał izolacje ( żeby ciepło nie rozchodziło mi się na cała spiżarkę jest tam tak gorąco, że nie da się wejść, a stara się drze że słoiki jej się psuja...) znalazłem taki projekt na necie Pomożecie mi to zrobić? Czy lepiej kupić gotowe to co wyżej dodałem w linkach?
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
Re: Wybór aparatury
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Wybór aparatury
Na pewno sprzedający będzie mega zadowolony.wlodek1916 pisze:Wybieram http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... oki_polysk
Myślę, że będę zadowolony
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wybór aparatury
Kolego chyba mało czytałeś o kolumnach. Poza tym to nie jest abratek. Przede wszystkim napisz co ty chcesz za alkohol robić ? I jaka jest cena tego sprzętu ? Ale nawet ta niższa niezbyt zachęcająca do kupienia sprzętu z OVM, znacznie lepszym byłoby OLM i np z K.O kupisz znacznie taniej. Chyba, że bardzo chcesz miedź
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
Re: Wybór aparatury
Mało czytałem, Zygmunt mi wysłał link odpowiedział na parę pytań ( z 50 wiadomości ;p) i stwierdziłem ze to będzie dobre, a nie wiem o czym Ty do mnie mówisz ze OLM byłby lepszy... Na początku na pewno będę eksperymentował i chciał wypróbować wszystkiego smakowe itd whisky może jakieś, ale ogólnie to ma wychodzić dobra wódka nie jestem nastawiony na jedna rzecz, jeżeli kupie tą kolumnę to będę chciał wypróbować wszystkiego co się da na niej wytworzyć Cena tego sprzętu co chce kupić wychodzi 3300-cała kolumna i bufor wzmacniający.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wybór aparatury
Włodek- kolega Zbynek 80 dobrze ci radzi. Najlepszy będzie OLM. Ponieważ nie wymyślono już nic co bardziej oczyszcza spirytus bez użycia chemii. Przecież jeśli chodzi ci o kase to możesz zamówić OLM na kegu 50 l. ze st. nierdzewnej, rury 60,3,( sprężynki pr.) wysoki na 2,20 cm, bez bufora stabilizującego, bez elektrozaworu który jest kosztem a ja z niego nie korzystam, bo i tak lepiej samemu pilnować procesu za pomocą termometru na dole .Pamiętaj że : na sprzęcie do smakówek nie zrobisz dobrej cukrówki, zaś na sprzęcie do cukrówki zrobisz dobrą cukrówke i dobrą smakówke tylko żeby katalizator miedziany był oddzielny 30cm. i żeby dało się podpiąć do niego samego, samą głowice, i już jedziesz smakówke. Można jeszcze inaczej ale nie będe się rozpisywał. Ja mam OLM wysokość 2.2 i nie żałuje bo i tak leci wysoki procent, i jest dobra jakość spirytusu i podczas drugiego gotowania jest mniej strat niż jak bym miał standardową wysokość 2,5m. A OVM nie radze bo sterujesz parą , a to jest trudniejsze niż płynem. I na bialym forum udowodniono że OVM daje nieco gorszy produkt niż OLM.
I like noble drinks.
Re: Wybór aparatury
Ja mam OVM i OLM (wymienne na złączach tri-clamp). Rożnicy nie czuję, ale nos nie chromatografia.
Moja rada do autora będzie to żeby nie brał na początek bajerów, kup kolumnę- prezentowana przez Ciebie Elite jest bardzo ok- a jak się nauczysz to sobie dokup co potrzebujesz. Zobaczysz różnicę w pracy bez bufora i z nim. Zainwestuj też w dobry alkoholomierz i kilka pojemników fermentacyjnych- możesz pójść do najbliżej cukierni i poprosić wiaderka po syropie z glukozy, ja tak uzbierałem ze 20 wiader.
Tu zawór i tu zawór. Chyba nigdy nie miałeś OVM. Jak filozofią jest zawór kulowy otworzyć to ogród też z instrukcją podlewasz? ?A OVM nie radze bo sterujesz parą , a to jest trudniejsze niż płynem
Moja rada do autora będzie to żeby nie brał na początek bajerów, kup kolumnę- prezentowana przez Ciebie Elite jest bardzo ok- a jak się nauczysz to sobie dokup co potrzebujesz. Zobaczysz różnicę w pracy bez bufora i z nim. Zainwestuj też w dobry alkoholomierz i kilka pojemników fermentacyjnych- możesz pójść do najbliżej cukierni i poprosić wiaderka po syropie z glukozy, ja tak uzbierałem ze 20 wiader.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wybór aparatury
Widzisz skoro nie poczytałeś trochę i nie wiesz jak działają systemy OLM/OVM to na jakiej podstawie stwierdzasz, że to będzie dobre ? Do tego kwestia bufora którego zasady działania też pewnie nie znasz i nie wiesz czy jest ci potrzebny czy nie i ewentualnie dlaczego. Tak jak Drupi wspomniał sterowanie parą nie jest takie proste do tego robisz to zaworem kulowym, nie precyzyjnym. Do tego średnica tylko 54mm. Pomijając system pracy to dla mnie cena jest trochę zaporowa. Ale chcesz to kup kto bogatemu zabroniwlodek1916 pisze: Mało czytałem,... stwierdziłem ze to będzie dobre, a nie wiem o czym Ty do mnie mówisz ze OLM byłby lepszy...
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:29
- Krótko o sobie: Lubie to !
- Ulubiony Alkohol: Alkohol
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 2 razy
Re: Wybór aparatury
Nie dostałem;p Zbynek powiedz coś więcej o OLM czemu Twoim zdaniem jest lepsza, tylko dlatego,że steruje się płynem, a nie parą?
Mówisz o takim czymś? http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-754.html
Mówisz o takim czymś? http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-754.html