Więc podczas psocenia widzę, że psota nie leci krystaliczna, no cóż odbierałem do końca mając już pewne podejrzenia. Gdy skończyłem prace rozebrałem sprzęt i pewna cześć zardzewiała, zabarwiła psotę.
Moje pytanie; mogę to drugi raz przedestylować i będzie to już zdatny produkt czy nic już z tego nie będzie ?
Z góry dziękuję za odpowiedz
Ostatnio edytowano niedziela, 20 lis 2011, 07:18 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Śmiało destyluj drugi raz, ale jak się nie pozbędziesz tej zardzewiałej części to efekt może być taki sam jak za pierwszym razem. A tak w ogóle, to można wiedzieć co ci zardzewiało w aparaturze
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Teraz kontynuując wątek, wyeliminowałem zardzewiały dekiel, a dokładniej ocynowałem go (zdjęcia załączyłem w poprzednim poście, którego niema), ale psota znów nie jest krystaliczna, jest klarowna, prawie że przejrzysta, lecz lekko przybarwiona, nie mam pojęcia co to może być. Czy może być to wina klarowinu, alcoteca ?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 lis 2011, 21:30 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
To może być wina zbyt mocnego grzania. Opisz chociaż swój sprzęt (jeżeli nie możesz wrzucić fotek) i jak prowadzisz proces (czym grzejesz i jaką mocą).
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Grzeję na gazówce, ale to nie jest wina mocnego grzania. Zawsze grzeję tak samo i jest okey. Mój sprzęt to zwykły pot-still, kana 10l, 3 metrowa chłodnica i nic więcej.
Co sądzicie o klarownie, to może być jego przyczyna?
Klarowin nie daje żadnych posmaków w nastawie, a do gotowania go przecież nie dajesz. To na pewno nie jego wina. Optuję za osadem w chłodnicy. Domyślam się że to miedź. Wyczyść ją dokładnie, a problemy powinny się skończyć.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Miedź, miedź, ale problem zaczął się dopiero przy nastawie wyklarowanym klarowinem. Wcześniej było wszystko okey. Sprzęt również jest w porządku, tak jak zawsze. Na razie nie mam innego produktu żeby sprawdzić co zacznie kapać. Nie mam pojęcia.
Sorry, że po takim czasie odpowiedz. Napisałem już wcześniej, ale post nie pojawił się na forum.
Ostatnio edytowano sobota, 3 gru 2011, 12:41 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Wcześniej chłodnica była nowa i często używana. Akurat klarowin zastosowałeś po przerwie. Zbieg okoliczności. Tak myślę.
szczotkiewicz napisał(a):
Napisałem już wcześniej, ale post nie pojawił się na forum.
Pewnie nie był całkiem w porządku.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości