Wódka żytnia

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy

Post autor: Lootzek »

A odgazowałeś chociaż to co wlałeś do zbiornika? ;)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: eldier »

A zacier po zacieraniu był słodki? Robiłeś probe jodową? Bo może coś nie tak poszło przy zacieraniu? Ja blg w zacierze nigdy nie zmierzyłem, 2 razy próbowałem, ale za bardzo nic z tego nie wyszło :D Teraz sprawdzam paszczowo - jak jest słodkie to ok :D

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: Czarny79 »

Tak był słodki . A na koniec fermentacji już nie był słodki więc zatarło się raczej ok .
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: k.kolumb »

Mam pytanie do doświadczonych Kolegów. Mam 10 kilo śrutowanego słodu żytniego. Chcę to zatrzeć, a potem... No właśnie , czytałem że filtracja po wysładzaniu to makabra. Czy filtrować (mam filtrator do piwa, sraczwężyk), czy machnąć na to ręką i fermentować a filtrować później ? Mam komplet enzymów.Nie mam płaszcza.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: jpiwek »

Ja flitruje jak na piwo bo robie w tym samym garze. Idzie całkiem sprawnie. Możesz dodac łuski ryżowej.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: boxer1981228 »

A ja wszystkie zaciery na wysoki % fermentuję z ziarnem dopiero po skończonej fermentacji filtruję przez worek filtracyjny do zacierów. Też nie mam płaszcza a zaciery są przefiltrowane tylko z grubsza i zawsze gotuję na grzałkach ale podłączonych szeregowa 2x2KW po podłączeniu szeregowym daje 1KW czyli mamy grzałkę ala ULD.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: k.kolumb »

Dzięki za rady ! Nie mam łusek ani worka (na razie) , sypnę wobec tego trochę słodu jęczmiennego. Co będzie to będzie. Chyba się słody nie pogryzą :)
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: boxer1981228 »

To użyj jakiejś firanki czy prześcieradła :)
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wódka żytnia

Post autor: k.kolumb »

Poszły konie... Dałem pół kilo słodu pizneńskiego i nieźle się nawet filtrowało. Ino trunek będzie mieszany, ale jęczmień różne narody używają i nie narzekają :D .
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”