WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Kilka dni temu popełniłem własną żubrówkę. Trawkę mam świeżą, nie zdążyłem jeszcze nasuszyć, to znaczy schła dwa dni. Produkt ma zielony kolorek, zapach świetny. Alkohol do maceracji rozrobiłem do 40~42%, bo żona marudziła, że za mocne I teraz mam wątpliwości, bo w smaku jest jak lekko procentowa woda, zero pieczenia. Czy teraz w takim trunku mogę zmierzyć zawartość alkoholu?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
A oto podpowiedź mojej mamy, na trawkę jeśli chcemy przechować, a nie możemy w tej chwili robić nalewki a zależy nam na zielonej.
Otóż źdźbła trawy wkładamy do butelki po wódce, zakręcamy i chowamy do lodówki. Dwa tygodnie zachowają świeżość.
Ale w czasach PRL-u nie słyszeli o zaprawkach. Ja zamierzam zrobić mix, Nalew na suszonej trawie, z dodatkiem świeżej dla lekkiej nuty zieloności. Zastanawiam się również nad dodatkiem miodu dla smaku, oraz koloru.
Otóż źdźbła trawy wkładamy do butelki po wódce, zakręcamy i chowamy do lodówki. Dwa tygodnie zachowają świeżość.
Ale w czasach PRL-u nie słyszeli o zaprawkach. Ja zamierzam zrobić mix, Nalew na suszonej trawie, z dodatkiem świeżej dla lekkiej nuty zieloności. Zastanawiam się również nad dodatkiem miodu dla smaku, oraz koloru.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Kopa ma ta trawa Zmierzyłem gotowy wyrób i wyszło lekko nad 40%. W drinki z sokiem jabłkowym rewelacja uważam i moja druga połowa również, że na głowę bije tą sklepową Przepis lekko zmiksowałem tzn. trawkę suszyłem dwa dni bo brakło czasu 6szt. pocięte na kawałki 2-3cm. + 1L. alkoholu 40% własnej produkcji Macerowanie 6 dni następnie dodane 1,5 łyżeczki cukru i rozlane w butelki z dodatkiem jednej sztuki trawki dla ozdoby. Kolor zielony jak galaretka a smak bardziej intensywny od sklepowej. Teraz nastawię z 10L.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Dołączę się do was Przez pewien czas polowałem na ten wątek i jak tylko uzyskałem odpowiedniej mocy alko, postanowiłem zaprawić go trawą.
Przygotowałem 2 butelki (1l + 0,7l) 70% alkoholu i wrzuciłem po kilka źdźbeł do każdej z nich.
Macerowałem przez 4 dni. Efekt końcowy jest zadowalający, a nawet możliwe, że za dużo dałem trawy.
Spodziewałem się żółto-złotego koloru ze względy na to, że trawa była dobrze wysuszona, otrzymałem napitek koloru zielonego, może nawet zeschłozielonego (nie wiem dokładnie, bo facet jestem to nie rozróżniam 100 odcieni zielonego i innych kolorów, jak to robią kobiety )
Produkt rozcieńczony do 50% i dodatkiem 40g cukru dla podbicia smaku. Teraz zabutelkowany, czeka na spożycie
Przygotowałem 2 butelki (1l + 0,7l) 70% alkoholu i wrzuciłem po kilka źdźbeł do każdej z nich.
Macerowałem przez 4 dni. Efekt końcowy jest zadowalający, a nawet możliwe, że za dużo dałem trawy.
Spodziewałem się żółto-złotego koloru ze względy na to, że trawa była dobrze wysuszona, otrzymałem napitek koloru zielonego, może nawet zeschłozielonego (nie wiem dokładnie, bo facet jestem to nie rozróżniam 100 odcieni zielonego i innych kolorów, jak to robią kobiety )
Produkt rozcieńczony do 50% i dodatkiem 40g cukru dla podbicia smaku. Teraz zabutelkowany, czeka na spożycie
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
www.skworcu.com.pl/307,pl_trawa-zubrowka-10-zdzbel.html
No już odżałuj te parę złociszy
No już odżałuj te parę złociszy
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Teraz jak będę robił powyższy napitek to użyję trochę mniej trawki Teraz było bardzo aromatyczne więc mniej ale trochę dłuższa maceracja. Sadzonkę dostałem od znajomej i podzieliłem na 3 kępki które zasadziłem w dwa różne miejsca. Jedna rośnie w górę i jest teraz pokaźną kępą a dwie pozostałe są mniejsze ale rozkorzeniają się jak perz a nawet bardziej Tak więc grunt to sadzonka a później trzeba będzie z nią walczyć
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Potwierdzam przydatność ciemnego syropu klonowego jako dodatku do różnych wódek.
A i sama klonówka jest OK
A w temacie trawy żubrowej. W latach 80 znajoma miała takie płożące się ziele z drobnymi listkami na rabatce.
Używaliśmy je jako erzac trawy żubrowej, która była nieosiągalna.
Z naprawdę dooobrym bimberkowiniakiem dawało to prawie żubrówkę.
Ale kiepski bimber tak zmasakrowało ze był nie-pi-jal-ny. No chyba ze przez desperatów
A i sama klonówka jest OK
A w temacie trawy żubrowej. W latach 80 znajoma miała takie płożące się ziele z drobnymi listkami na rabatce.
Używaliśmy je jako erzac trawy żubrowej, która była nieosiągalna.
Z naprawdę dooobrym bimberkowiniakiem dawało to prawie żubrówkę.
Ale kiepski bimber tak zmasakrowało ze był nie-pi-jal-ny. No chyba ze przez desperatów
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Sama trawka macerowana czy to suszona czy świeża czy mieszana daje pachnący i zabarwiony destylat wytrawny ale nie ma tego charakterystycznego smaku "klasycznej żubrówki" dodajemy cukier, miód czy syrop klonowy żeby "złamać" i wzbogacić smak a nie po to żeby zrobić nalewkę
Co do warunków uprawy trawy żubrowej to wcale nie jest tak, że rośnie tylko na terenach podmokłych, u mnie od ładnych kilku lat rośnie w ceglanym tarasie na skarpie w półcieniu czyli ma raczej sucho i ma się bardzo dobrze ... powiedziałbym że aż za dobrze bo to ekspansywne cholerstwo
Co do warunków uprawy trawy żubrowej to wcale nie jest tak, że rośnie tylko na terenach podmokłych, u mnie od ładnych kilku lat rośnie w ceglanym tarasie na skarpie w półcieniu czyli ma raczej sucho i ma się bardzo dobrze ... powiedziałbym że aż za dobrze bo to ekspansywne cholerstwo
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
W przemysłowej produkcji żubrówki, także dodaje się cukier
http://joemonster.org/filmy/49924 - 3:37
http://joemonster.org/filmy/49924 - 3:37
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Ja robiłem ze świeżej trawy i maceracja w spirytusie 96% i potem rozrabiałem wszystko na smak i oko i oczywiście uzyskania 40 %, co dało taki efekt:
A ostatni macerowałem 2 tygodnie, 2 gr suszonej trawy w spirytusie 71-73% według przepisu, który zamieściłem wyżej i wyszło takie:
I do tego wygląda jak by lekko mgiełkę złapało, a spirytus ten sam. Na dnie również widać że się coś wytrąca.
PS. Ta mała z przodu to sklepowa jako wzorzec
Box
A ostatni macerowałem 2 tygodnie, 2 gr suszonej trawy w spirytusie 71-73% według przepisu, który zamieściłem wyżej i wyszło takie:
I do tego wygląda jak by lekko mgiełkę złapało, a spirytus ten sam. Na dnie również widać że się coś wytrąca.
PS. Ta mała z przodu to sklepowa jako wzorzec
Box
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Ja robię podobnie jak w przepisie z programu How it's made który pokazał produkcję żubrówki w Polmosie.
z opakowania trawek na 5l alkoholu biorę ich 3/4 całości, wsadzam do rondla zalewam wrzątkiem i gotuję chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem (wody około 200ml), dodaję czubatą łyżeczkę cukru i zostawiam na noc do ostygnięcia i macerowania. W między czasie rozcieńczam 96% mocy na pół i też zostawiam na noc żeby się przegryzło - wodę stosuje filtrowaną i przegotowaną dwa razy żeby minerały na dno opadły. Następnego dnia dodaję wywar do 3L wódki razem z trawą. Pozostałą trawę dodaję jako ozdobę do butelek która również zwiększa aromat. Dojrzewam z trawą do momentu uzyskania właściwego aromatu, następnie odstawiam na 30 dni dojrzewania, można dodać parę płatków dębowych niepieczonych lub średnich.
z opakowania trawek na 5l alkoholu biorę ich 3/4 całości, wsadzam do rondla zalewam wrzątkiem i gotuję chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem (wody około 200ml), dodaję czubatą łyżeczkę cukru i zostawiam na noc do ostygnięcia i macerowania. W między czasie rozcieńczam 96% mocy na pół i też zostawiam na noc żeby się przegryzło - wodę stosuje filtrowaną i przegotowaną dwa razy żeby minerały na dno opadły. Następnego dnia dodaję wywar do 3L wódki razem z trawą. Pozostałą trawę dodaję jako ozdobę do butelek która również zwiększa aromat. Dojrzewam z trawą do momentu uzyskania właściwego aromatu, następnie odstawiam na 30 dni dojrzewania, można dodać parę płatków dębowych niepieczonych lub średnich.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Koledzy, czy ma może ktoś na zbyciu kępkę trawki turówki (chodzi o sadzonkę)? Mam kawałek ogródka, to niech sobie rośnie.........., tak na zaś
Znajomy wczoraj się chwalił, że pił robioną żubrówkę i była lepsza od oryginału, więc po cichu postanowiłem zrobić i go uraczyć.
Znajomy wczoraj się chwalił, że pił robioną żubrówkę i była lepsza od oryginału, więc po cichu postanowiłem zrobić i go uraczyć.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 94
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Witam panowie ja w tym roku dostałem sadzonkę od znajomego i mam w doniczce i rośnie sobie przy tarasie, więc myślę że da się ją hodować w doniczce. Z uwagi na jej ekspansywność właśnie postanowiłem ją zasadzić w doniczce. Pierwsza tura już się suszy a po ścięciu rośnie dobrze.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Koledzy jeśli już jesteśmy przy temacie trawki, to w jakim miejscu ją najlepiej posadzić?
Jakieś specjalne wymogi co do nasłonecznienia, wilgotności gleby, pytam bo zdania są podzielone.
Kol. Wawaldek, pomysł z kilkoma źdźbłami suchej trawki bardzo mi się spodobał, ale nie chcę zbytnio kol. Radius'a nadwyrężać
Jakieś specjalne wymogi co do nasłonecznienia, wilgotności gleby, pytam bo zdania są podzielone.
Kol. Wawaldek, pomysł z kilkoma źdźbłami suchej trawki bardzo mi się spodobał, ale nie chcę zbytnio kol. Radius'a nadwyrężać
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
I do picia i do palenia...radius pisze: Dostaniesz i sadzonkę i susz
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Przyznam się bez bicia - jak miałem 8 lat to paliliśmy z kumplem w ogrodzie suszone liście z czarnej porzeczki zawinięte w Trybunę Ludu. To był rok 1972. Dobrze dawało w palnik - można było wówczas kupić albańskie DS-y w kiosku Ruchu albo brązowe papierosy Baszta, lecz baliśmy się podejść do kioskarza, że niby dla taty, itp. Kioskarz i tak by sprzedał, bo nie było jeszcze całej tej poprawności co teraz. Nikt nic by mu nie zrobił, jedynie my dostalibyśmy lanie od swoich ojców. Ale co ja będę gadał...
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)