Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 22:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wkład ceramiczny do filtrów akwarystycznych
PostPostNapisane: piątek, 3 lut 2012, 22:30 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam. Obecnie zajmuję się konstrukcją mojej pierwszej maszyny do pędzenia eliksiru.
Pamiętam z czasów hodowli ryb że w sklepach zoologicznych były idealnie takie same pierścienie Raschiga za naprawdę niewielkie pieniądze, a ceramika to ceramika.

Np. http://allegro.pl/jbl-cermec-ceramiczny ... 45976.html

Teraz moje pytanie brzmi tak. Jeżeli chcę użyć warstwy miedzi z 10 cm by usunąć smrody to ile będę musiał dać tych pierścieni w kolumnie 1m o średnicy około 45mm???

I co znaczy na tych wszystkich aukcjach z tymi pierścieniami "zgodnie z zasadą zachowania proporcji 1/8 wielkości wypełnienia do wielkości średnicy wewnętrznej kolumny tj. 48 – 52 mm" ???

Tytuł: Re: Wkład ceramiczny do filtrów akwarystycznych
PostPostNapisane: sobota, 4 lut 2012, 08:05 
Tematy: 14
Na moje to zasada wypełnienia jest jedna, zasyp kolumnę maksymalnie na ile ona sama pozwala. 1 metr to bardzo mało półek teoretycznych, wiec jak to by była moja kolumna to zasypałbym ją pierścieniami pryzmatycznymi albo przynajmniej upakowałbym zmywaków, podniesie to znacznie efektywność w porównaniu z ceramiką. Przy takiej wysokości walcz o każdy centymetr wypełnienia. Oczywiście nie zasyp ważnych jej elementów zimnych palców, czy półek, nie wiem co to za rodzaj kolumny, ale mam nadzieje, że wiesz co mam na myśli mówiąc ,,maksymalnie zasypana''.

PostPostNapisane: niedziela, 5 lut 2012, 18:10 
Tak rozumiem co znaczy max. A pro po zmywaków obleciałem kilka marketów i na żadnych nie było napisane że są z nierdzewki. Dlatego szukałem takiego napisu ponieważ w którymś z tematów była dyskusja na temat "chińskich zmywaków" które rdzewieją. W takim przypadku nasza mirra przestaje być już tak smaczna i zdrowa.
Chyba jednak zaryzykuję z tą ceramiką i miedzianymi drucikami.

PostPostNapisane: niedziela, 5 lut 2012, 19:56 
Tematy: 44
Cytuj:
A pro po zmywaków obleciałem kilka marketów i na żadnych nie było napisane że są z nierdzewki.

Proszę bardzo, pierwsze z brzegu jakie znalazłem. Osobiście polecam ARIX-a

http://bagstar.pl/zmywak_spiralny_ze_st ... ewnej.html
http://dobrzekupujesz.pl/pl/arix-drucia ... -2szt.html
http://www.egaa.home.pl/shoper//index.p ... od_id=1008

PostPostNapisane: poniedziałek, 6 lut 2012, 10:23 
Ale na forum jest już podane, jakie zmywaki są ok. Po szukać coś, co już jest znalezione.

http://alkohole-domowe.com/forum/zmywaki-jako-wypelniacz-t962.html

A ceramika do zmywaków nie ma porównania. Ale zrobisz jak uważasz. Jak nie będziesz zadowolony z ceramiki to szoruj po zmywaki.

PostPostNapisane: wtorek, 7 lut 2012, 18:53 
Hmmmm. Chyba wybiorę ceramikę. Nie ufam chińskiej stali nierdzewnej.

Potrzebuję zamontować 2 termometry w kotle i na szczycie kolumny, czy mogą być te?
http://allegro.pl/termometr-tarczowy-os ... 43389.html
(ma mosiężną końcówkę)

I na kolumnę wybrałem rurę 1.2m o średnicy fi48, na palce mam rurki fi8 bo 10 ani 12 nie było. Ile palców dać? 4 czy 6?

PostPostNapisane: wtorek, 7 lut 2012, 20:35 
Tematy: 44
Gdybyś trochę choć wgłębił się w tematy na forum, to do kolumny nie wybrał byś ceramiki tylko właśnie "chińską stal nierdzewną" :D
Co do termometru. Znów lenistwo dało o sobie znać ;) Ten termometr nie nadaje się do zamontowania w kolumnie, co najwyżej tak jak piszesz, w kotle. A dlaczego - poczytaj na forum.
Cytuj:
I co znaczy na tych wszystkich aukcjach z tymi pierścieniami "zgodnie z zasadą zachowania proporcji 1/8 wielkości wypełnienia do wielkości średnicy wewnętrznej kolumny tj. 48 – 52 mm" ???

Znaczy dokładnie to, że kolumna najlepiej pracuje jeżeli średnica pierścieni użytych jako wypełnienie, czy to będą ceramiczne, czy też sprężynki pryzmatyczne, notabene chyba najlepsze wypełnienie do domowych kolumn, czy też inne, wynosić będzie ok. 1/10 średnicy wew. kolumny.
Cytuj:
I na kolumnę wybrałem rurę 1.2m o średnicy fi48, na palce mam rurki fi8 bo 10 ani 12 nie było. Ile palców dać? 4 czy 6?

Dlaczego akurat ZP :?: Najtrudniejsza kolumna do stabilizacji przez początkującego :o No, ale skoro tak wybrałeś to przy rurce fi 8 na paluchy, to 6 szt. to absolutne minimum. I wspawaj je przesunięte o 300 to zasłonisz cały prześwit kolumny.

PostPostNapisane: wtorek, 7 lut 2012, 21:46 
Nie no kolego, odrzucasz każdą pomoc. Robisz wszystko co nie poleca forum.

Kolumna ZP 1.2 metra fi 48 zasypane ceramiką. Na prawdę, jak robisz, to rób porządnie, bo na tym sprzęcie to się natrudzisz by dobry spirytusik zrobić, a 96+ czyścioszkę to się napocisz i to bardzo mocno. Ten sprzęt to do owocówek bym używał, chyba że masz taki zamiar.

PostPostNapisane: wtorek, 7 lut 2012, 23:02 
Aham. No co do termometrów to wiem że w kolumnie powinien być elektroniczny ale ich ceny są znacznie większe od tarczowych, na allegro nawet te "bimbrownice" po 800, 1000zł mają takie termometry tarczowe. Po prostu chodzi mi o koszty, dlatego też robię sam taką aparaturę. Co do zmywaków... nie zardzewiały wam? Sprawdzałem dużo opinii w necie i zdarzają się przypadki zardzewień lub pokrycia niklem (nie chciał bym za 10 lat dostać raka :P ). Czy bez zimnych palców kolumna nie straci swoich właściwości? Wtedy chyba nie będzie się skraplać z powrotem, tak mi się wydaje.

Teraz napisze co już mam:
1. Keg 30l ogumowany do połowy obrany z gumy fitting A(koszt 100zł wraz z przesyłką)
2. Rura nierdzewna surowa fi48,3 120cm (43zł)
3. Rurka nierdzewna surowa fi8 60cm (6zł)
4. Sitko do rury fi48 z "zaparzacza" do herbaty (idealnie pasuje)
5. Blaszka nierdzewna do zaspawania góry kolumny.
6. Miedziany kłębek z transformatorów (do oczyszczenia smrodów)

Co mi poradzicie w dalszym kompletowaniu aparatury?

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 00:13 
Tematy: 51
Zasadniczo, to tak: rurę fi 70, tak ze 2 metry, jakieś kołnierze do wspawania (albo śrubunki SMS), nieco blachy nierdzewnej gr. 2 mm na tamkę, rurkę karbowaną na skraplacz, nyple nierdzewne do wspawania i dobry projekt Aabratka (znajdziesz coś na Forum). No i termometry elektroniczne, minimum 2.
I zainteresuj sie teorią trochę i zasadą pracy na takiej kolumnie.
I już radzę Ci kompletować te części, bo będą Ci na gwałt potrzebne jak tylko uruchomisz to, co planujesz w tej chwili, a wiedza będzie "jak znalazł".
Będziesz na początku dumny ze swojej psotki z CM na wypełnieniu ceramicznym do momentu, jak spróbujesz czegoś z porządnego Aabratka albo Bokakoba.
Ja tez zacząłem od systemu CM. I o mały włos rzuciłbym to hobby, ale na szczęście postanowiłem dać mu drugą (i ostatnią) szansę, kiedy czytałem na forum , że Aabratek w układzie LM jest bezobsługowy - sam właściwie się pilnuje. I tak jest faktycznie. To była dobrze wykorzystana ostatnia szansa.
Ale jeśli się uprzesz iść jednak drogą, która kiedyś już ktoś przeszedł i z niej zawrócił, masz za dużo pieniędzy, czasu i możliwości... Droga wolna.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1