Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Wkład ceramiczny do filtrów akwarystycznych
Napisane: środa, 8 lut 2012, 00:19
Andrewosw91 napisał(a):
na allegro nawet te "bimbrownice" po 800, 1000zł mają takie termometry tarczowe.
Co znaczy, ni mniej ni więcej o tym, że sprzedawcy takich kolumn nie wiedzą, co czynią. Chociaż do ich gównianych wieszako- odstojniko-kolumn nic więcej nie potrzeba.
Cytuj:
Sprawdzałem dużo opinii w necie i zdarzają się przypadki zardzewień
Zwłaszcza, jak ktos traktuje je solą, octem lub kwasem- jak wypłuczesz i wysuszysz po procesie to będzie ok.
Cytuj:
4. Sitko do rury fi48 z "zaparzacza" do herbaty (idealnie pasuje)
Zmywaki trzymają się same, sitko drastycznie ograniczy światło kolumny.
Cytuj:
5. Blaszka nierdzewna do zaspawania góry kolumny.
W razie zatkania wyjścia par- bum gwarantowane.
Cytuj:
Miedziany kłębek z transformatorów (do oczyszczenia smrodów)
Druty do transformatorów są w emalii. Tyle skrobania, że taniej kupić miedziane sprężynki.
Napisane: środa, 8 lut 2012, 01:55
Widzicie panowie... W tym fakt że nie zależy mi na turbo mocy trunku. Po prostu chciałem zrobić coś lepszego od ocynkowanej kany i chłodnicy. I był bym jednak zadowolony gdybym dostał jakieś rady jak dosyć ekonomicznym kosztem PRZY WYKORZYSTANIU TEGO CO JUŻ MAM stworzyć coś nietoksycznego (czyli szemrane zmywaki odpadają, bo nie po to kupuje kwasówkę żeby pchać coś co jednak rdzewieje i dokładny skład metalu nie jest mi znany), niestety na spiralki mnie nie stać. Może tłuczone szkło? tłuczone kubki? Samemu ciąć rurkę (mam mnustwo wolnego czasu i spory warsztat)
Czym zastąpić sitko? Jaki termometr polecacie? Jak zamknąć rurę u góry? (żeby nie było bum) Jaka jest mniej więcej przybliżona cena siatki miedzianej i jaką ilość bym potrzebował?
Z góry dziękuję
______________________________________________________________________ Alkohol nie rozwiązuje problemów... Mleko też...
Napisane: środa, 8 lut 2012, 09:12
Jak masz duży warsztat kolego, to kupuj drut 0.34mm stali 304, i skręcaj spiralki samemu. Masz dużo czasu, wiec na twoja kolumnę dzień roboty i masz najlepsze wypełnienie jakie tylko możesz mieć.
Termometr elektroniczny, z rozdzielczością co do 0.1C.
Co do zatkania rury od góry, to chyba przy ZP u góry stosuję się zwężkę i ujście par, chyba że stawiasz blaszkę a ujście par do chłodnicy robisz bokiem. Bum nie będzie jeżeli nie zamkniesz zaworka odbioru na chłodnicy, a reflux sterujesz chłodzeniem na palcach.
Jarosław wspomina tam o bokabobie, kolumna prosta w wykonaniu i obsłudze, owocówki też wychodzą świetne, a jak zasmakujesz w absolucie to ten projekt kolumny chyba jest najleszy na razie na rynku.
Załóż temat w dziale kolumny z twoim projektem, bo na razie gadamy o czymś czego nie widać i nie ma. Może tam jakieś problemy i wątpliwości się rozwiążą.
Co do zmywaków, to nie ma obaw. Są już sprawdzone źródła, a testy były w laboratorium i jakoś nie odkryto czegoś strasznego, a zmywaki stosują na całym świecie bo są zdrowe i skuteczne.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Napisane: środa, 8 lut 2012, 21:08
Jeśli to jest faktycznie srebrzanka, to będzie wybitnie dobrze pochłaniać siarkowe smrodki. Powierzchnia srebra po tym najpierw sczernieje a potem, w miarę jego utleniania siarkowcami - zejdzie i zostanie goła miedź. A czemu nie sprężynki z nierdzewki? Wierzyć mi się trochę nie chce, że drut nierdzewny jest droższy od miedzianego (tym bardziej srebrzonego).
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: środa, 8 lut 2012, 21:29
Właśnie też mnie to dziwi, patrząc na allegro drut miedziany posrebrzany jest najtańszy. Ale to i tak wyjdą dziesiątki metrów + kłębek moich nerwów. Postaram się skołować wióry z kwasówki (w moim mieście jest kilka zakładów tokarskich). Tylko nie wiem ile średnio wyjdzie kilogramów na moja rurę. Kupiłem na allegro termometr cyfrowy: http://allegro.pl/show_item.php?item=2098232764 Do kotła kupię zwykły termometr tarczowy jak do wędzarni.
Czy wylot par mogę zrobić z rurki fi8? czy to będzie za mała i ciśnienie zacznie rosnąć? Sklep w którym kupiłem rury nie ma w ofercie fi10 a z allegro nie chcę ściągał metrowej rury by wspawać 5cm cypelek.
Aaaaa i czy taką sondę od termometru mogę wkleić na silikonie do szyb, jeżeli uda mi się zrobić pasowną dziurkę?
______________________________________________________________________ Alkohol nie rozwiązuje problemów... Mleko też...
I czy mozna jakos obliczyc ile średnio metrów bym potrzebował robiąc z tego spręzynki?
Można. Pole koła x wysokość, gdzie średnica to twoje fi kolumny. Będziesz wiedział ile litrów. Z tego co pamiętam to na litr wchodzi 0.8 kg tak około.
Z wiórami trzeba używać, bo przy toczeniu polewają stal by się lepiej skrawało no i czy masz pewność, że wszystko będzie z kwasówki? Jak bedą wióry pomieszane, to wyjdziesz gorzej na tym niż Zabłocki na mydle. Upewnij się z dokładnie z czego są wióry.
Żadnego silikonu, chyba że zamierzasz go wypić. Taśma PTFE do gwintów lub chlebek gniotek.
Co do ujścia par, to 8mm mało trochę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy. Ja się na ZP bałem rzucić.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości