Jesli ktos juz używał drożdży Fermiol to bardzo prosze o opinie na ich temat. (Własnei nabyłem na ALLE, 5 zł szt na 25l zacierku). Jesli nikt jeszce na tym nie robił to opisze wrazenia smakowe jak spsoce i twór skonsumuje osobiscie.
ja też nabyłem te drożdże na allegro zrobiłem nastaw z 2 opakowan po 24 h drożdże powolutku pykały dodałem więc pożywki dla drożdży winnych i w ciągu 2 sekund miałem burze w beczce dodałem też ok litry osadu z poprzedniego nastawu i drożdże pracują jak należy tak na oko czas fermetacji około 2 tygodnie jak przepuszcze to opowiem o walorach smakowych pozdrawiam
Osad w fermentorze po fermentacji składa się zazwyczaj z martwych drożdży, jest więc możliwe że, zaprosiłeś do zacieru zgniłe jaja. Zawsze staram się jak najszybciej zdekantować zacier co zmniejsza efekt zgniłych jaj. Tylko w przypadku fermentacji piwa i użycia drożdży dolnej fermentacji pozyskuję najjaśniejszą część osadu (100-200 ml) i zalewam świeżą jałową wodą - przechowuję to w słoiku w lodówce - tylko tak odzyskuję drożdże. Przy wszelkich manipulacjach z drożdżami trzeba zawsze zachować maksymalną sterylność – od kondycji tych grzybków w dużej mierze zależy nasz końcowy sukces !!!
wydaje mi sie podobnie jak Cafekot-owi, w przerobionym zacieze osadem są tylko martwe drożdże poniewaz nie przeżyją takiego stezenia alko, no chyba ze miały by za mało cukru by stezenie to wypracować... Co innego w fermentacji piwa. tam % jest mniejszy.
żadnych zgniłych jaj nie czuje drożdże pracują początkowe blg wynosiło 25 teraz po 5 dniach blg wynosi 12 zwracam uwage na to że jedna dobe drożdże ledwo co się ruszały
włąsnie dzisiaj odebrałe z poczty i ... okazuje sie ze paczka zawiera 7 g , firma biowin z lodzi. drożdze bez pożywki. W instrukcji jest napisane by nastaw wzbogacić dwoma opakowaniami pozywki kombi. wg instrukcji fermentacja trwa 8-14 dni. T3 mają juz w sobie pozywke i fermentacja trwa 7 dni wiec na razie plus dla nich. jak przepedze to opisze jak "smakowały". Pewnie kolega bim666ber pierwszy opowie jak wyszło u niego
Od roku używam tych drożdży, ale z tego co chyba wiem fermentują do 12% i najlepiej im wychodzi w zacierach zbożowych. Z żytkiem radzą sobie w 3-4 dni. nastawów owocowych ani cukrówek nie próbowałem, od tego są zupełnie inne grzybki.
Na drożdżach jest napisane ze należy dodać dwa opakowania pozywki (tu akurat kombi tej samej firmy ) znalazłem taka w sklepie po 4,5 zł szt. wiec wychodzi 5+2x4,5=14 zł. mozna sobie porównac do np T3 które zawierają odżywke... No ale w sumie to smak jest najwazniejszy.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 lis 2009, 22:51 przez 3rob, łącznie edytowano 1 raz
wreszcie wygotowałem zacier na tych drożdżach. Plusy: 1. dość przyzwoity smak produktu finalnego. Minusy: 1. długotrwała fermentacja. Trwała 2,5 tyg, juz dłuzej nie chciało mi sie czekac i zacząłem gotować przez co zanotowałem spadek wydajnosci z 1 kg. Byc moze spowodowane to było zbyt słodkim nastawem (miałem zwróconą uwage na forum, dziekuje kolego @Calyx) ale T3 dawały sobie rade w tydzień w takich samych warunkach. 2. wysoka cena, torebka przezaczona na zaczyn z 5kg cukru do tego nalezało dokupić dwie pożywki po 4,5 zł.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości