Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Panowie! Dzisiaj z rana zadałem 40 litrów pszennego zacieru jedną paczką 7g fermioli. Wróciłem po ośmiu godzinach, a tam śrut prawie zaczął wyłazić z gara! W kociołku zostawiłem mało miejsca, mając w zamiarze późniejsze rozlanie jego zawartości do mniejszych fermentatorów, bo spodziewałem się, że start zajmie drożdżom ze dwa dni.
Czyżby te drożdże, wbrew instrukcji, nadawały się tylko do zacierów sensu stricto? Póki co jestem pozytywnie zaskoczony. Zobaczymy, jak będą robić dalej, czy skończą i ile im to zajmie. Ekstrakt rano miał 16Blg.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
To chyba pierwsza pozytywna ocena i w dodatku tak entuzjastyczna dla fermiaków. Nie chciałbym krakać ale zobaczymy co się wydarzy za parę dni, jak nastaw będzie pracował. Start miałeś doskonały mam nadzieję że finish będzie taki sam. trzymam kciuki i napisz w jakich warunkach temperaturowych nastaw przebywa i jaką miałeś temperaturę startową.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Śrut dziadowsko wolno stygnie. 40 litrów w emaliowanym kociołku pod przykrywką przy temperaturze otoczenia ok. 20*C schładzało się samoczynnie z 68*C do 30*C przez 15 godzin. Bez pokrywki pewnie byłoby szybciej, ale much by nawpadało sporo, bo ostatnio owocówki u mnie to istna plaga - ciekawe czemu heheheh .
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości