Witam koleżanki i kolegów.
Ostatnio postanowiłem spróbować swoich sił w winiarstwie. Nastawiłem dwie beczki winogron. Pierwszą tydzień temu, drugą dwa dni temu. Pierwsza pracuje stabilnie i z nadzieją, ale druga... dostała jakiegoś turbo przyspieszenia. Stąd moje pytanie - czy takie tempo fermentacji jest prawidłowe?:
https://www.youtube.com/watch?v=DUN_PSB ... e=youtu.be
Co do składników: 31 kg nienawożonych winogron ciemnych rosnących na podwórku, pogniecionych tłuczkiem do ziemniaków, 10 kg cukru rozpuszczonego w 10 L wody, pożywka 7g Multimex(skład: spożywcze sole amonowe) i 2xdrożdze Browin Enovini(7g S. cerevisiae, monostearynian sorbitolu(E491)). Całość stoi w beczce 60L.
Winogrona i szybka fermentacja
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 24 wrz 2016, 00:09