Wino ze śliwek węgierek

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
manek33
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 12:04

Post autor: manek33 »

Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie, co sądzicie o takim przepisie na wino:
15 kg śliwek bez pestek,
15 kg cukru,
15 litrów wody,
Śliwki bez pestek wrzucić do balonu, zalać przegotowaną gorącą wodą zmieszaną z cukrem.
Czy potrzebne są drożdże??
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: Zygmunt »

14kg cukru za dużo, 10l wody też. Woda na pewno nie przegotowana (brak tlenu), koniecznie też daj drożdże. Przepis bez sensu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: lesgo58 »

@Manek33
Skąd masz ten przepis co to go zacytowałeś? Skreśl go od razu.

A za to zerknij tutaj a będziesz zadowolony; :D
http://wino.org.pl/old/frames/sliwki.html

A jak zajrzysz tutaj to juz będziesz całkiem happy: :D ,
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2097
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
manek33
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 12:04
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: manek33 »

Niestety już za późno, zrobiłem w takich proporcjach:
-15kg śliwek bez pestek,
-12,5 kg cukru,
-12,5 litra wody.
Śliwki zalałem gorącą wodą wymieszaną z cukrem, do tego dodałem 5g wysoko alkoholizujących drożdży winiarskich, następnie zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną.
Czy Waszym zdaniem wyjdzie coś z tego?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: Wald »

Coś wyjdzie, ale czy wino? Raczej nie.
Słodkie to jak cholera, Ponad kilogram cukru na 2 litry nastawu. Jak dobry półtorak. Drożdże jakie by nie były, nie przerobią nawet do 15% alkoholu. Za ciężko im w takim ulepku. To jedna strona tego co zrobiłeś, z drugiej smak 12,5 kg owoców, czyli niecałe 10 litrów soku, rozcieńczyłeś 20 litrami płynu (woda + cukier). Nawet na dobrą śliwowicę to duża przesada.
Chyba teraz rozumiesz czemu nie można powiedzieć co z tego "wyjdzie".
Coś słodkiego, słabego, z posmakiem śliwki. I tyle.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: eldier »

Koniecznie dodaj do tego pektoenzymu.

I najlepiej jakbyś dodał jeszcze z 15-20kg śliwek, to może coś jeszcze z tego wyjdzie.
Fermentacje prowadzisz w pojemniku fermentacyjnym?

Autor tematu
manek33
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 12:04
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: manek33 »

szklany balon z rurką fermentacyjną

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą a kończymy kropką.

Autor tematu
manek33
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 12:04
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: manek33 »

Czy mógłbym dosypać do balonu ze śliwkami winogron?? Czy to by coś zmieniło??
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: inblue »

manek33 pisze:Czy mógłbym dosypać do balonu ze śliwkami winogron??
Dosypać możesz, bo nikt Ci tego nie zabroni.
manek33 pisze: Czy to by coś zmieniło??
Imho - nie. Przepis wg którego robiłeś jest na śliwkowy ulepek dziadziusia.
Dołożysz winogron, to dodasz jeszcze cukru do i tak już przesłodzonego nastawu.

Proponuję zrobić tak:
1. Zlać to co jest do innego baniaka (fermentatora), śliwki wyrzucić.
2. Dymion wymyć, odkazić.
3. Kupić cukromierz i drożdże aktywne.
4. Wlać wyciśnięty sok z winogron.
5. Do soku z winogron dodać tego śliwkowego nastawu tyle,
żeby po dokładnym wymieszaniu nastawów cukromierz pokazywał 26 Blg.
6. Uwodnić drożdże aktywne, wylać na powierzchnię nastawu, nie mieszać.
7. Jeśli drożdże ruszą - daj znać; jeśli nie - też.
8. W międzyczasie zacznij zadkiem prasować krzesło i czytać podstawy.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino ze śliwek węgierek

Post autor: Pretender »

Inblue
Brawo! Nic dodać nic ująć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”