Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Posty (poza tym i powyższym) są bardzo dobre, bo wyjaśniają podstawowe tajniki sztuki winiarskiej. Zważ, że temat jest przeznaczony dla początkujących adeptów na czcicieli Pana naszego Dionizosa, więc kilka słów jakie drożdże się nadają a jakie niezbyt, jest Kucyka zdaniem jak najbardziej na miejscu...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Morał taki jest że nie ma co oszczędzać na drożdżach lepiej dobrać od razu odpowiednie drożdże. Szkoda aby winko które leżało ponad rok nie nadawało się do komsupcji :
Dziś, w godzinach popołudniowych, przeprowadziliśmy z Agą i moją Mamą commissioning zeszłorocznego wina wiśniowego. Barwa: przepiękna, rubinowa. Smak: wytrawny, cudny, z wyraźnym akcentem wiśniowym (tak twierdziły moja Matka i Agnieszka, bo ja wina nie lubię, więc szklanę w gardziel wlałem aby smaku zbytnio nie czuć). Ogólne wrażenie super.
Jest tylko jedno ale... Gdybym miał nazwać to wino raczej nie użył bym nazwy "Wiśniowy Rubin". Naprawdę mocno bym się zastanowił nad takimi nazwami jak "Śpioch", "Nierób", "Leń", "Muł"... Ono działa jak jakiś lek spowalniająco - nasenny. Tragedia. Wysysa energię z człowieka tak, że oko się samo zamyka.
Może dlatego Kucyk woli wina destylowane..?
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
I tak (Kucyku) starego człowieka dokopujesz? Piętą, ot tak sobie go szturchasz?
Proszę wystarczy wspomnieć, że coś się nie powiodło a tu nagle same superlatywy, wspaniałości winno-wiśniowe, kolory rubinowe sugerujące smak ust (jak wiśni), partycypanci w produkcji smalcu, rodzina... Dzięki za wspomnienie o 'leniwowym' wpływie wina wiśniowego na witalność - owo jakoś tam zacienia te w/w (lub n/w w zależności od ustawień przeglądania) drastyczne uwagi...
Ale cóż taki los starca.
Przyznam, że wina wiśniowego jakie sobie wyobraziłem nigdy nie kosztowałem. Piłem dobrą wiśniówkę, zaskakujący kirsh, wyśmienity sok wiśniowy.
Jak wspominałem wino z wiśni jest tu nie osiągalne. Koniec. Wiśni tu nie ma.
Są czereśnie, tajemnie hodowane, które wymiarami sięgają orzechów włoskich (tak WŁOSKICH) bez atutów smakowych. Jak taką wiśnię przysuwa się do ust to jakieś dziwne myśli... znaczy człowiek spodziewa się czegoś a tu nic: smak żelatyny bez dodatków, konsystencja żelatyny bez dodatków i reszta podobna.
Wiem, że ktoś gdzieś tam bardzo na południu ma drzewka wiśni ale tylko dla siebie. Kto wie?
Owoce warte uwagi, mojej uwagi, to śliwy i jabłłka.
Być może zawizytuję Kraj kolejny raz i wtedy będę żądał (i proszę o zachowanie buteleczki, nie nie balii bo to spowodowało pojawienie się truchła w okolicach W-wy - buteleczki takiego winka) dowodu na opisane walory wina z wiśni.
Mam nadzieję, że posty tych kolegów, pobudzonych tematem wina z wiśni, pojawią się i wyjaśnią czy w/w (lub n/w) Kucyk mówił prawdę.
A swoją drogą miło byłoby gdyby pojawił się tu sprawdzona (nie teoria) recepta na wino z wiśni. Taka recepta aby za parę miesięcy pojawił się post: O tak! Zrobiłem, popiłem w niebo wstąpiłem.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Koledzy nastawiłem winko 2 dni temu z czereśni bo mi prędzej "wyrosły" na drzewie niż wiśnie. No i zrobiłem wszystko wg przepisu tylko z małym ale że miałem troszku mało owoców aby uzyskac 10l moszczu więc 5/6 zmiksowałem (bez pestek) a z reszty sok wycisnąłem i wlałem tak wszystko do baloonu no i tutaj mały problem bo utworzyła się na wierzchu taka jakaś "marmolada"?? i pytanie moje czy to opadnie na dno w pozniejszym procesie fermentaji czy co bym musiałz robić aby nie stracić winka/owoców?? dodam że na dniach dodam 2 porcje cukru.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości