Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
mam takie teoretyczne pytanie w sumie dwa a nawet 3
1. co by się stało gdybym zrobił znowu te same drożdże otworzył gąsior i całe je wlał razem z np 0.5-1kg cukru rozpuszczonym w jak najmniejszej ilości wody. Czy zwiększyło by to prawdopodobieństwo namnożenia się drożdży winiarskich i wyniszczenia dzikich, czy mogło by to tylko zaszkodzić.
2. jak nazywa się profesjonalnie to wszystko co się nastawia na wino/ Nastaw
3. na opakowaniu od drożdży pisze żeby rozrobić je w 200ml z 3-4 łyżeczkami cukru i pożywkę dodać dopiero podczas wlewania drożdży do moszczu. Co by się stało gdybym wsypał pożywki od razu przy rozrabianiu drożdży w wodzie?
______________________________________________________________________ jestem kompletnie zielony w tym temacie ale mam nadzieje, że wasza pomoc i wiedza przedestyluje mnie :)
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
1) Jeszcze utrudnisz start drożdżom. Dodaj silną MD, a cukier później jak już porządnie ruszą. Drożdże nie lubią wysokich stężeń cukru, choć w Twoim przypadku nie będą miały tak pod górkę
2) Tak, nastaw.
3) Jak wyobrażasz sobie potraktowanie startujących drożdży w 200ml roztworze ilością pożywki przeznaczoną na powiedzmy 10L nastawu? Możesz dać szczyptę. Z resztą to drożdże lubią lekko kwaśne środowisko a dodanie takiej ilości pożywki podniesie pH i to znacznie.
Jeśli wyjdzie mi coś z tego wina to chciałbym zostawić sobie ze 3 butelki na dłuższe leżakowanie. Mam pytanie czy muszę jakąś chemię dodawać do tego, żeby mogło tak postać? czy mogę take naturalne wstawić, czy się zepsuje?
pozdrawiam culture
______________________________________________________________________ jestem kompletnie zielony w tym temacie ale mam nadzieje, że wasza pomoc i wiedza przedestyluje mnie :)
Jeśli będzie w miarę mocne to nic mu nie grozi o ile dobrze zalakujesz korki. Jeśli słabsze to przed korkowaniem zwykle stabilizuje się roztworem pirosiarczynu (proporcje na opakowaniu), ale ja zwykle tylko przepłukuje nim butelki i wystarczy. W Twoim wypadku stabilizacja jest konieczna, bo nie wiadomo co tam się zdążyło namnożyć
Szczerze polecam Koledze książkę Jana Cieślaka "Domowy wyrób win", to obowiązkowa lektura każdego winiarza, na pewno dużo wyjaśni i uchroni od zadawania podstawowych pytań na forum.
Czy nastaw można otwierać przed końcem fermentacji? Czy nic się z nim nie stanie?
Móc, można. Ale trzeba uważać i zachować czystość. Np. wkładając próbnik, by pobrać trochę wina, trzeba zadbać, by był sterylny. Poprostu nie wnieść nic do środka. Robactwu też na to nie pozwolić.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości