Wino z wiśni, aronii i cytryny
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Witam serdecznie
Zastanawiam się nad zrobieniem wina z aronii, cytryny i wiśni.
Mam do dyspozycji baniak ok 20l i chciałbym zrobić tak żeby było czuć fajnie owoce wiśni z posmakiem cytryny i aronii. I tu zaczynają się schody. W jakich proporcjach zmontować winko żeby aronie nie zdominowały całego wina (+cukier i woda)
Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi
Zastanawiam się nad zrobieniem wina z aronii, cytryny i wiśni.
Mam do dyspozycji baniak ok 20l i chciałbym zrobić tak żeby było czuć fajnie owoce wiśni z posmakiem cytryny i aronii. I tu zaczynają się schody. W jakich proporcjach zmontować winko żeby aronie nie zdominowały całego wina (+cukier i woda)
Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
To kolega sobie połączenie wymyślił...
Najlepiej zrobić oddzielnie wino wiśniowe i aroniowe (obydwa po ok. 12% alkoholu),
następnie skupażować wg mojego ozora i dopachnić nalewem na skórkach cytrynowych.
W wersji mniej karkołomnej na 10 dm3 wina to będzie tak:
1,5 dm3 moszczu z aronii (fermentacja w miazdze),
6 dm3 moszczu z wiśni (fermentacja w miazdze),
1,5 dm3 wody,
1,6 kg cukru.
Aronię i wiśnie pognieść, dodać drożdże, fermentować w miazdze 2 dni.
Do uzyskanych moszczy dodać cukier rozpuszczony w wodzie i pożywkę.
Po pierwszym zlaniu dodać ok. 30 cm3 nalewu na skórkach cytrynowych po fermentacji.
Odstawić do dojrzewania na rok.
Przepis jest na ok. 12% wino wytrawne wiśniowo-aroniowe z wyczuwalną nutą cytryny.
Najlepiej zrobić oddzielnie wino wiśniowe i aroniowe (obydwa po ok. 12% alkoholu),
następnie skupażować wg mojego ozora i dopachnić nalewem na skórkach cytrynowych.
W wersji mniej karkołomnej na 10 dm3 wina to będzie tak:
1,5 dm3 moszczu z aronii (fermentacja w miazdze),
6 dm3 moszczu z wiśni (fermentacja w miazdze),
1,5 dm3 wody,
1,6 kg cukru.
Aronię i wiśnie pognieść, dodać drożdże, fermentować w miazdze 2 dni.
Do uzyskanych moszczy dodać cukier rozpuszczony w wodzie i pożywkę.
Po pierwszym zlaniu dodać ok. 30 cm3 nalewu na skórkach cytrynowych po fermentacji.
Odstawić do dojrzewania na rok.
Przepis jest na ok. 12% wino wytrawne wiśniowo-aroniowe z wyczuwalną nutą cytryny.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
No panie kolego, raczej pan takiego wina nie zrobisz. Kwas zawarty w moszczu wybije wszystkie drożdże szybciej niż Little Boy Japończyków w Hiroszimie. Gdyby to rozcieńczyć wodą powstanie napój winny a nie wino Raczej trzeba by było to zrobić tak jak pisze kolega inblue.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
Zrobienie wina z wiśni i aronii jest bardzo zasadne ponieważ są to owoce bardzo cenne pod względem zdrowotności a do tego doskonale bilansują swój skład kwasowości,tanin i aromatu.
Oczywiście,że te owoce mają różny okres dojrzewania więc w grę wchodzi jedynie kupaż tych win z oddzielnie fermentowanych owoców. Co do udziału cytryny w tym zestawieniu to mam pewien dystans ,ten owoc ma duży udział w innych alkoholach jak nalewki,likiery,ale przy produkcji win to raczej jest pomijany,(dominujący aromat)lub zastępowany kwaskiem cytrynowym.
Jeśli jednak chcesz poeksperymentować i masz taki pomysł to zrób osobno nalew ze skórek cytryny na alkoholu a pózniej wedle swojego smaku i preferencji możesz dozować do powyższego zestawu wina.
Oczywiście,że te owoce mają różny okres dojrzewania więc w grę wchodzi jedynie kupaż tych win z oddzielnie fermentowanych owoców. Co do udziału cytryny w tym zestawieniu to mam pewien dystans ,ten owoc ma duży udział w innych alkoholach jak nalewki,likiery,ale przy produkcji win to raczej jest pomijany,(dominujący aromat)lub zastępowany kwaskiem cytrynowym.
Jeśli jednak chcesz poeksperymentować i masz taki pomysł to zrób osobno nalew ze skórek cytryny na alkoholu a pózniej wedle swojego smaku i preferencji możesz dozować do powyższego zestawu wina.
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
@mirek109,dlaczego tak definitywnie formułujesz takie tezy. Jeśli ty nie lubisz smaku danego owocu Np.aronii to nie znaczy ,że ktoś ma podobne uprzedzenia smakowe.
Uważam,że zestawienie na wino tych owoców jest dobrym wyborem ,ja dodaję jeszcze trochę soku czarnego bzu. Kupaż tych trzech win daje doskonały efekt. Wielu degustatorów tego typu wina myli to wino z winem gronowym. Jeśli mamy dostęp do tego typu owoców to warto robić taki kupaż win z tych owoców bo warto.
@empenov ,ta proporcja kupażu tych dwóch win jest jak najbardziej korzystna,ale jak na wstępie tego postu wyraziłem swoją opinię to jeśli masz dostęp do owoców czarnego bzu to można w podobnej proporcji jak aronia do wiśni też dolać Czarnego Bzu.
Myślę,że masz już pewną wiedzę co do proporcji soku do wody a jeśli nie to warto tutaj poszukać i poczytać a wszystko będzie jasne.
Uważam,że zestawienie na wino tych owoców jest dobrym wyborem ,ja dodaję jeszcze trochę soku czarnego bzu. Kupaż tych trzech win daje doskonały efekt. Wielu degustatorów tego typu wina myli to wino z winem gronowym. Jeśli mamy dostęp do tego typu owoców to warto robić taki kupaż win z tych owoców bo warto.
@empenov ,ta proporcja kupażu tych dwóch win jest jak najbardziej korzystna,ale jak na wstępie tego postu wyraziłem swoją opinię to jeśli masz dostęp do owoców czarnego bzu to można w podobnej proporcji jak aronia do wiśni też dolać Czarnego Bzu.
Myślę,że masz już pewną wiedzę co do proporcji soku do wody a jeśli nie to warto tutaj poszukać i poczytać a wszystko będzie jasne.
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
Czy proporcja: 10l wiśniowego + 2.5l aroniowego + 1l wina z czarnego bzu jest odpowiednia? Chciałbym zatrzymać sobie chociaż ze 2 litry aroniowego winka i też parę litrów czystego wiśniowego.
I najważniejsze! Kiedy zrobić ten kupaż? Tuż po wywaleniu owoców czy po kilkukrotnym obciągu znad osadu?
I najważniejsze! Kiedy zrobić ten kupaż? Tuż po wywaleniu owoców czy po kilkukrotnym obciągu znad osadu?
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z wiśni, aronii i cytryny
Daj połowę proponowanej ilości, czarny bez jest ok.
Kupaż może być zrobiony po pierwszym zlaniu.
Aronii moim zdaniem za dużo.empenov pisze:Czy proporcja: 10l wiśniowego + 2.5l aroniowego + 1l wina z czarnego bzu jest odpowiednia? Chciałbym zatrzymać sobie chociaż ze 2 litry aroniowego winka i też parę litrów czystego wiśniowego.
I najważniejsze! Kiedy zrobić ten kupaż? Tuż po wywaleniu owoców czy po kilkukrotnym obciągu znad osadu?
Daj połowę proponowanej ilości, czarny bez jest ok.
Kupaż może być zrobiony po pierwszym zlaniu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń