Wino z tarniny

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

konikc pisze:Witam
Kolego Pretender prace filtru do kawy znam z doświadczenia. Robię rocznie co najmniej 8-10 gatunków nalewek od ponad 15 lat. Owszem można przepuścić każdą nalewkę przez filtr do kawy ale już dojrzałą. Na etapie dojrzewania te małe drobinki z owoców moim zdaniem są potrzebnę. Często po leżakowaniu same opadają na dno.Ale oczywiście to tylko moje zdanie. We wstępnym filtrowaniu kilkukrotnie złożona gaza wydaje się być lepsza. Każdy ma jakieś sposoby i doświadczenie prawda ?
Gratuluję 15 letniego doświadczenia. Nie zmienia to faktu, że jest to mało prawdopodobne aby filtr do kawy zabierał smak i kolor ;D
koncentraty wina

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino z tarniny

Post autor: michal278 »

Moje doświadczenie jest takie, że nalewka cytrynowa z kardamonem traci kolor po filtrowaniu. Teraz używam płatków kosmetycznych najlepsze to te najtańsze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

konikc
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 gru 2013, 11:18
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z tarniny

Post autor: konikc »

Witam
Nie będę się spierał. Każdy ma jakieś doświadczenie a jak powszechnie wiadomo gęstość filtru dostosowuje się do nalewki. Wracając do tematu byłem w lesie i sprawdzałem tarninę. U nas jeszcze nie jest całkiem dojrzała. Myślę że za tydzień będzie w sam raz do zbioru.
Pozdrawiam

riczi61
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 13 gru 2015, 18:17
Re: Wino z tarniny

Post autor: riczi61 »

Witam, poszukuje dobrego przepisu na wino z tarniny.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 gru 2015, 18:47 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z tarniny

Post autor: Wald »

Moje zdanie już znasz ( http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p109318 ), ale skoro się upierasz, to proszę bardzo.
10 kg tarniny (przemrożona w zamrażalniku),
5 litrów wody,
1 kilogram cukru,
pektoenzym (koniecznie),
drożdże,
pożywka.

Owoce wypestkowane, fermentacja w miazdze ok. 10 dni.
Reszta jak zwykle, opis jest tu: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”