Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino z suszonych śliwek
PostPostNapisane: sobota, 27 mar 2010, 16:57 
Tematy: 2
Mam problem z winem, zrobiłem je według przepisu z książki winiarskiej lecz wino pracowało dobrze przez pierwsze 3-dni (temp 28 stopni).Teraz temp spadła do 23 i bąbelków zrobiło się bardzo mało (4-5 na minutę). Czy coś jest nie tak z tym winem?
Z góry dziękuje :poklon;

Tytuł: Re: Wino z suszonych śliwek
PostPostNapisane: sobota, 27 mar 2010, 17:50 
Tematy: 6
Jak sądzę wszystko gra. Tak przebiega fermentacja, na początku bardzo intensywnie a potem znacznie wolniej. Dąłeś na wstępie 28 st. C. Postaraj się w przyszłości o cukromierz
np. http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol&st ... c95b37e3c5

Obrazek

jest bardzo przydatny przy robieniu wina i jak widzisz kosztuje tylko ok. 10 zł.
Ja swoje wina staram się raczej robić tak koło 20-21 st. C.
Takie temperatury ( 28- 30 st. C ), są raczej dla lubiących mocne trunki, a nie lubiących czekać.
Może się zdarzyć, że twoje wino będzie odfermentowane po tygodniu tak też się zdarza. Powodzenia

PostPostNapisane: sobota, 27 mar 2010, 20:32 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ja w kwestii formalnej: wysoka temperatura fermentacji oznacza większą szybkość pracy drożdży, ale kosztem zawartości alkoholu i zwiększonego procentu fuzli i innych syfków. W gorzelniach, gdzie się surówkę chemicznie oczyszcza pod kontrolą laboratoryjną przed rektyfikacją to nie ma większego znaczenia, ale w domowych warunkach cierpliwość i poczekanie na efekty opłaca się sowicie. To samo odnosi się do wina, które powinno raczej pracować dłużej niż krócej. Ja moje wina nastawiam z reguły jesienią, kiedy temperatura w domu oscyluje wokół 18-19 stopni. I się ładnie udają.
To, jak przebiega fermentacja zależy ponadto od wielu czynników poza temperaturą - od rodzaju drożdży i od składu nastawu, nawet od rodzaju owoców. Np. takie wino gronowe pracuje ostro 3 - 4 tygodnie i przechodzi do fazy cichej fermentacji. Wino jabłkowe natomiast potrafi chodzić i 8 - 9 tygodni zanim przestanie...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: niedziela, 28 mar 2010, 18:50 
Tematy: 2
@Markizpucek-tak masz racje lecz mi się udało uratować swoje wino.Dodałem mocniejszych drożdzy i wino pracuje jak należy :D(około 100-stu bąbelków na minutę)Dziękuję za porady.
Pozdrawiam wszystkich winiarzy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1