Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Mam problem z winem, zrobiłem je według przepisu z książki winiarskiej lecz wino pracowało dobrze przez pierwsze 3-dni (temp 28 stopni).Teraz temp spadła do 23 i bąbelków zrobiło się bardzo mało (4-5 na minutę). Czy coś jest nie tak z tym winem? Z góry dziękuje
Jak sądzę wszystko gra. Tak przebiega fermentacja, na początku bardzo intensywnie a potem znacznie wolniej. Dąłeś na wstępie 28 st. C. Postaraj się w przyszłości o cukromierz np. http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol&st ... c95b37e3c5
jest bardzo przydatny przy robieniu wina i jak widzisz kosztuje tylko ok. 10 zł. Ja swoje wina staram się raczej robić tak koło 20-21 st. C. Takie temperatury ( 28- 30 st. C ), są raczej dla lubiących mocne trunki, a nie lubiących czekać. Może się zdarzyć, że twoje wino będzie odfermentowane po tygodniu tak też się zdarza. Powodzenia
Ja w kwestii formalnej: wysoka temperatura fermentacji oznacza większą szybkość pracy drożdży, ale kosztem zawartości alkoholu i zwiększonego procentu fuzli i innych syfków. W gorzelniach, gdzie się surówkę chemicznie oczyszcza pod kontrolą laboratoryjną przed rektyfikacją to nie ma większego znaczenia, ale w domowych warunkach cierpliwość i poczekanie na efekty opłaca się sowicie. To samo odnosi się do wina, które powinno raczej pracować dłużej niż krócej. Ja moje wina nastawiam z reguły jesienią, kiedy temperatura w domu oscyluje wokół 18-19 stopni. I się ładnie udają. To, jak przebiega fermentacja zależy ponadto od wielu czynników poza temperaturą - od rodzaju drożdży i od składu nastawu, nawet od rodzaju owoców. Np. takie wino gronowe pracuje ostro 3 - 4 tygodnie i przechodzi do fazy cichej fermentacji. Wino jabłkowe natomiast potrafi chodzić i 8 - 9 tygodni zanim przestanie...
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
@Markizpucek-tak masz racje lecz mi się udało uratować swoje wino.Dodałem mocniejszych drożdzy i wino pracuje jak należy (około 100-stu bąbelków na minutę)Dziękuję za porady. Pozdrawiam wszystkich winiarzy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości