Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

O surowym śledziu chowanym pod materac na 30 dni też słyszałem, i wcale nie jest to Norweski wynalazek.
Nie polecam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
alembiki

Autor tematu
cavemann
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 7 sie 2014, 20:59
Podziękował: 1 raz
Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Post autor: cavemann »

Dziś podgrzałem wszystko odgazowałem wymieszałem i nadal wskazuje 6 Blg. na energetykach. Wino które wstawiłem z soczków pracuje nadal ma 11%, ale cukier wskazuje prawie zero wiec dosłodzę je
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Post autor: Dave »

@cavemann
Obliczałeś to z początkowego BLG z uwzględnieniem na niecukry, bo chyba nie dokonywałeś pomiaru alkoholomierzem?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Post autor: aronia »

Dave pisze:Jeśli energetyki mają faktycznie tak mało cukru to nie widzę sensu dosładzania nastawu.
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie, bo dla mnie to wygląda tak: bardzo mało cukru - bardzo mała wydajność, a skoro i tak jest to przeznaczone do destylacji to wyjdzie jak by gotować mocniejsze piwo. Pytanie tylko do autora tematu/pomysłu: czy będzie to gotowane na "smakówkę" czy jest to nastaw robiony tylko dla odzysku cukru i będzie przeznaczony na spirytus. Osobiście jeszcze 2 wariant z traktowaniem tych "energetyków" jako tańsze/darmowe źródło cukru rozumiem, ale robienie "smakówki" z takiego wsadu to niestety jeszcze dla mnie zbytnia abstrakcja - może się starzeje...
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Post autor: Dave »

@aronia
Poniekąd odgadłeś co miałem na myśli, przy takiej zawartości cukru (nie wiemy nawet jaki jest to cukier) oraz bogatej liście składników dodatkowych, które mogą oczywiście negatywnie wpłynąć na sam proces fermentacji i jakość, lepszym rozwiązaniem było by zrobienie nastawu z samego cukru i wody. Dodatkowo nie mamy pewności, czy fermentacja zamieni cały cukier w alkohol, jeśli przyjąć, że autor musiałby do nastawu dodać 3 razy więcej cukru niż jest w energetykach to jest to loteria i zamiast zysku może okazać się stratą.

Autor tematu
cavemann
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 7 sie 2014, 20:59
Podziękował: 1 raz
Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

Post autor: cavemann »

Zawartość cukru sprawdzałem Cukromierzem, cały nastaw z soków będę destylował
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”