Witam. Jakieś 3 tygodnie temu nastawiłem wino z soku tłoczonego z jabłek.
Przepis z jakiego zrobiłem nastaw to:
15l soku
11l wody
2kg cukru z soku+5kg cukru
drożdże tokay+pożywka
Całość podzieliłem na 2 baniaki, drożdży nie dzieliłem, miałem podwójnie.
Planowałem na start ok.23blg, z tego co zrobiłem wyszło 21, w teorii powinno być 27, może mój cukier(z biedronki zresztą) miał mniej cukru w cukrze, nie wiem, nie ważne, kierowałem się wskazaniami cukromierza. Po niecałych dwóch tygodniach poziom blg spadł do 6, także dorzuciłem jeszcze 3kg cukru, po 1,5 na baniak. Znów w teorii powinno być ok.16-17blg, było 14. I od tamtej pory coś się stało, wino w jednym baniaku fermentuje ładnie, bulgnięcia w rurce są co pare sekund, natomiast w drugim nie ma wcale. O dziwo poziom cukru zmierzony przed chwilą wskazał ok.10,5 blg, w obu tyle samo mniej więcej, od poprzedniego pomiaru sprzed 5 dni zmalało o 1 blg. Może to wina tego, że ten drugi baniak jest mniej szczelny, bo ma zatyczkę korkową a nie gumową? W smaku jest na razie dosyć kiepskie, za słodkie, w pierwszym baniaku trochę bardziej gazowane niż w drugim. W obu na powierzchni wina osadziła się piana grubości może pół centymetra. Wino ma ciepło, stoi u mnie w pokoju, gdzie jest ok 25 stopni na pewno. Coś z nim robić, czy zostawić w spokoju? Martwi mnie to, że jeden bulga, drugi nie, w teorii są identyczne. Jakieś wskazówki?
Wino z soku jabłkowego przestało pracować
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z soku jabłkowego przestało pracować
Miarą postępu fermentacji jest spadek BLG, więc dopóki spada to jest dobrze. CO2 może ulatniać się przez połączenie korek/gąsior, korek/rurka czy pokrywa/fermentator.
Nie skomentuję ilości dodanej wody na tą ilość soku, rozważ dodanie rodzynek pod koniec fermentacji, żeby dodać "ciała" winu.
Nie skomentuję ilości dodanej wody na tą ilość soku, rozważ dodanie rodzynek pod koniec fermentacji, żeby dodać "ciała" winu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Wino z soku jabłkowego przestało pracować
Wino robiłem mniej więcej według proporcji z tej stronki http://old.wino.org.pl/frames/jablko.html, stąd taka a nie inna ilość wody, a nie dałem wcale najwięcej jak tutaj podawali.
Ewentualnie jakbym miał dodawać rodzynki, to po prostu kupić kilka paczek i wsypać do baniaka? Jaką ilość mniej więcej?
Ewentualnie jakbym miał dodawać rodzynki, to po prostu kupić kilka paczek i wsypać do baniaka? Jaką ilość mniej więcej?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z soku jabłkowego przestało pracować
Następnym razem, jak będziesz nastawiał wino - poszukaj na NASZYM forum. Cukromierz masz? Jak nie, to wydaj te kilkanaście zł i kup. Ogólnie musisz doszkolić się w tej sztuce, więc polecam książkę Ewy Kwapisz o winiarstwie i piwowarstwie domowym. Naprawdę warto, bo to, czego na forum będziesz szukał dniami - w książce masz wyłożone jak na talerzu.
Do wina na soku z jabłek zasadniczo wody nie dodajemy (ja nie dodaję) a cukier rozpuszczam w części soku albo fermentującego wina jak akurat dosładzam w trakcie fermentacji.
Do wina na soku z jabłek zasadniczo wody nie dodajemy (ja nie dodaję) a cukier rozpuszczam w części soku albo fermentującego wina jak akurat dosładzam w trakcie fermentacji.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.