Wino z soków domowych


Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Wino z soków domowych

Postprzez krzysztoff » Piątek, 14 Sty 2011, 11:11

Wiatm wszystkich :)
Jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam już na swoim koncie kilka mniej lub bardziej udanych win..
Ostatnio znalazłem w piwnicy 12 litrów soków.. Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt ze większość z nich to soki truskawkowe i malinowe (w sumie jakieś 7-8 litrów). Reszta to pyszny soczek wiśniowy.
Ponieważ truskawki i maliny nie nadają się jako główny produkt na wino (mam na myśli ich wartość smakową), myślałem o dokupieniu kilku litrów soku z wiśni żeby zrobić wino przeważająco wiśniowe jedynie z dodatkiem malin i truskawek..

I tu pojawia się moje pytanie..
Czy lepiej kupić sok w kartonie czy kilka litrów syropu wiśniowego? A może wogle nie warto dokupować tylko skupażować i wlać do balona?
Jak myślicie ile litrów winiacza z tego wyjdzie?

Pozdrawiam!!
krzysztoff

 
Posty: 1


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Wino z soków domowych

Postprzez rozrywek » Piątek, 14 Sty 2011, 11:31

Nie mieszałbym owoców wszystkich , zrobiłbym dwa winka,
Malinowo-truskawkowe i drugie wisniowe.
Rozumiem że na wisienkach zależy ci najbardziej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 763

Re: Wino z soków domowych

Postprzez Markizpucek » Piątek, 14 Sty 2011, 11:41

Krzysztoff witam. Moim zdaniem wogóle nie warto dokupować kupnych soków tylko skupażować i wlać do balona. W kupnych sokach mogą być konserwanty nie pozwalające żyć drożdżom. Jeden Bóg wie z czego są soki kupne robione.
Podaje Ci winną tabelę z której dobierzesz sobie proporcje. Jest to nie moja tabela, ale wielokrotnie się nią posiłkowałem z dobrym skutkiem.

Tabelaryczne zestawienie składników win owocowych
Zalecane proporcje soku (owoców), cukru, wody i kwasku cytrynowego na 10 l nastawu.
Substrat ilość owoców sok cukier dla mocy woda kw. cyt.
kg litr 12% 14% 16% litr gram
Agrest 5,3 3,7 1,8 2,2 2,5 5,0 0
Aronia 7,9 5,5 1,7 2,0 2,4 3,3 16
Czarny bez 7,7 5,0 1,7 2,1 2,4 3,8 10
Czarna jag 8,6 6,0 1,8 2,1 2,5 2,7 10
Czereśnie 7,7 5,0 1,7 2,0 2,4 3,8 18
Dzika róża 2,5 1,3 2,0 2,3 2,7 7,4 20
Głóg 2,5 1,3 2,0 2,3 2,7 7,3 20
Gruszki 7,9 5,5 1,5 1,9 2,2 3,4 24
Jabłka 10,8 6,5 1,5 1,8 2,2 2,4 25
Jeżyny 8,5 5,5 1,8 2,1 2,5 3,2 10
Maliny 6,7 4,7 1,9 2,2 2,6 4,0 0
Morele 10,8 5,4 1,7 2,1 2,4 3,3 0
Porzec białe 4,6 3,2 1,9 2,2 2,6 5,5 0
Porzec czar 3,9 2,3 1,9 2,3 2,6 6,3 0
Porzec czer 3,9 2,9 1,9 2,3 2,6 5,7 0
Rabarbar 5,0 3,0 2,0 2,4 2,7 5,6 17
Rodzynki 1,4 1,0 1,7 2,1 2,4 7,8 20
Śliwki renkl 9,0 4,5 1,9 2,3 2,6 4,1 5
Śliwki węgie 8,3 5,0 1,6 2,0 2,3 3,8 10
Truskawki 10,0 7,0 1,2 1,5 1,9 2,1 11
Winog białe 7,9 5,5 1,2 1,5 1,9 3,6
Winog czar 7,9 5,5 1,2 1,6 1,9 3,6 0
Wiśnie 9,2 5,5 1,6 1,9 2,3 3,4 4
Zboża 2,5 2,1 2,5 2,8 8,5 40
Są to sprawdzone zalecane proporcje .

Jeżeli masz cukromierz (kosztuje ok. 10 zł http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... fe07d06b7b )
to sobie poradzisz, jak nie to niech najpierw drożdże wyjedzą cukier a potem jak ustanie praca dodawaj roztwór cukrowy małymi porcjami np. po 0,5 kg czy 0,25 kg.

Powodzenia (pożywka winna obowiązkowa + drożdże)
Markizpucek

 
Posty: 84

Re: Wino z soków domowych

Postprzez DarekRz » Piątek, 14 Sty 2011, 12:39

Gdybym ja miał przymus zrobienia wina z takich soków, to przede wszystkim oddzieliłbym truskawki - jeśli są z owocami. Zresztą jeśli nie są z owocami to też bym zrobił oddzielnie - truskawki + malina = straszna landryna. Te małe pesteczki w truskawkach dają goryczkę. Dlatego przy wyrobie win truskawkowych miazgę owoców fermentuje się krótko. Z truskawek zrobiłbym oddzielne wino - słodkie, z dodatkiem tymianku. Natomiast z soków malinowych i wiśniowych zrobiłbym drugie wino - najwyżej półsłodkie, do wyrobu którego użyłbym jeszcze dokupionych mrożonych wiśni. Na 5 l soków malinowo-wiśniowych rozcieńczonych do 22 Blg dodałbym 1 kg mrożonych wiśni (oczywiście wcześniej odmrożonych). Fermentowałbym z owocami 5/6 dni jeśli wiśnie z pestkami, lub do dwóch tygodni jeśli bez pestek.

Do malin i wiśni doskonały jest też 2-3 % dodatek aronii.

Pozdrawiam,
Darek
Ostatnio edytowany przez radius, Piątek, 14 Sty 2011, 14:38, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Czy u Kolegi nie ma klawisza "alt" na klawiaturze?
DarekRz

 
Posty: 85

Re: Wino z soków domowych

Postprzez Trybson » Niedziela, 7 Paź 2012, 13:43

Witam! Jestem tutaj nowy a także laikiem w sprawach robienia wina. Otóż dostałem maliny i zrobiłem sok w sokowniku na gazie takim z lat 80-tych. Zlałem do słoików i słoik do góry dnem. Po jakimś czasie otwieram słoik a sok kwaśny jak byk.. Więc wpadłem na pomysł żeby zrobić z tego winko. Stąd też moje pytanie co i jak zrobić? Jakie proporcje cukru wody itp. Tylko proszę o taki język prosty tzn krok po kroku co i jak ? Dodam że mam tego soku około 2,5 l. I jeszcze pytanie czym mogę zastąpić dymion/balon?
Trybson

 
Posty: 1

Re: Wino z soków domowych

Postprzez Wald » Niedziela, 7 Paź 2012, 21:46

Dokładnie masz tutaj: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Syrop malinowy i wynalazki ze sklepu, są bardzo mocno słodzone, nawet do 60%. Normalnie maliny, czy czysty sok, to jedne z najkwaśniejszych owoców. Na odległość (tak na oko), wstaw matkę drożdżową, potem do soku dodaj 4 litry wody, 1,5 kg cukru, 1/2 pożywki. Zaszczep drożdżami, po tygodniu dolej jeszcze litr wody z kilogramem cukru i czekaj co wyjdzie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Graf würdig der besten Honige.
Awatar użytkownika
Wald

 
Posty: 2255


Wróć do Wina owocowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości