Wino z ryżu - przepis


Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Wino z ryżu - przepis

Postprzez wesol » Poniedziałek, 24 Wrz 2012, 21:27

Witam właśnie pozlewałem swoje wino z ryżu do butelek, nie jestem znawcą ale wino według mnie nie jest najlepsze w smaku. Dodam, Ze ma jasno żółty kolor. I teraz moja prośba;
dali byście mi przepis na wino z ryżu (15l) jakiś sprawdzony, z którego wyjdzie bardzo dobre wino? Widziałem też, że robią wino z ryżem i żurawiną ma to ładny kolor, może ktoś coś wie na ten temat jaki ma smak i ile żurawin na 15litrowa butle trzeba??
wesol

 
Posty: 17


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez manowar » Poniedziałek, 24 Wrz 2012, 22:13

Przepis Skrzycha

Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)

Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

Dla win słabszych należy zastosować odpowiednie drożdże oraz skorygować ilości wody, cukru i kwasku cytrynowego.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć do mniejszego dymiona (25l), części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze dosłodzić do smaku.
Po klarowaniu (ok. 2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.



wino ryżowo-żurawinowe


Przepis po poprawkach:

Potrzebny sprzęt/naczynia:
- 1 baniok na nastaw (według tej proporcji powinien być pojemnści 25L)
- 1 gerglasa (czyli rurka fermentacujna będz rurka d upleks albo korek hydrauliczny)
- korek
- matka drożdżowa (przygotowana kilka dni wcześniej)
- 3 garnki
- drewniana łyżka
- 1 lejek
- sito/sitko
- nóż
- deska do krojenia


Składniki:
- 2 kg ryżu
- 400 g suzszonej żurawiny (ja użyłem takiej)
- 7* kg cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- drożdze Shery (ja użyłem drożdzy firmy Alwido z Gliwic)
- pożywka do drożdzy 10 g (fosforan dwuamonowy)
- woda 16L - do objętości całego nastawu 22L (nie wliczając objętości ryżu!)


Przygotowanie krok, po kroku:
- zagotować 12 L wody i odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- w między czasie jak woda będzie się gotowała pokroić żurawine
- odlać zaraz po zgotowaniu 4L wody i ropuścić w niej 3 kg cukru (cukier dodajemu porcjami), zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- pokrojoną żurawinę wsypać do osobnego garnka i zalać wodą tak żeby przykrywała żurawine, zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- na sitku/sicie przepłukać ryż zimną/letnią wodą (najlepiej od razu przepłukac całość ryżu) i wsypać do osobego garnka, zalać wodą tak żeby przykrywała ryż, zostawić do wystygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- teraz mała przerwa , czekamy aż wszystko ostygnie, można w między czasie przygotować baniok jak jeszcze tago nie zrobilśmy
- jak już wszystko ostygło wlewamy do banioka ryż, może to być lekki problem i trzeba będzie przepychać czymś ryż przez lejek, można do tego użyć rączki od łyżki drewnianej
- teraz wsypujemy połowe pożywki (ją też dodajemy porcjami)
- teraz wlewamy żurawinę, tu również przyda się łyżka drewniana do przepychania (patrz wyżej)
- teraz wlewamy resztę wody
- dodajemy wcześniej przygotowaną matke drożdżową, musimy się upewnić, że temperatura nie jest za wysoka około 25*C, nie może ona przekroczyć 30*C


Następne porcje:
- dodwana są do całości nastawu w odstępach czasowych, zależnych przefermentowanego cukru, można sprawdzić to cukromierzem, w raie braku takowego dodajmey kolejne porcje, po widzocznym zwolnieniu pracy objawiąjćym się mniejszą liczbą pęcherzyków dwutlenku węgla w gerglasie
- 2-ga porcja pozywki: dodajemy ją na chwile przed wlaniem 2-giej porcji cukru
- 2-ga porcja cukru: 3 kg cukru rozpuszczamy w 3 litrach przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewamy do banioka,
- 3-cia porcja cukru: 1 kg cukru rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewny do banioka,

* zamiast 7 kg można dać 6 kg cukru, wtedy w drugiej porcji cukru zamiast 3 kg dajemy 2 kg rozpuszczone w 2L wody, a trzecią porcje dodajemy bez zmian.
Awatar użytkownika
manowar

 
Posty: 462

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez akszar28 » Poniedziałek, 14 Paź 2013, 16:47

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem przepis Skrzycha tj. w pierwszej fazie od razu dodajemy 18.5 l wody + 5kg cukru a po 5-7 dniach nastepne 3 l wody +3kg cukru ?
akszar28

 
Posty: 33

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez gr000by » Poniedziałek, 14 Paź 2013, 17:02

Dobrze zrozumiałeś. Nie odliczaj tych 3 litrów od początkowych 18,5l.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika
gr000by

 
Posty: 1973

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez kokornik » Poniedziałek, 14 Paź 2013, 20:53

Z tą ilością przypraw to chyba żart? Czy to indyjskie curry ma być?
kokornik

 
Posty: 30

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez killer88 » Środa, 13 Lis 2013, 20:17

Czy ta ilość kwasku jest prawidłowa? Po przeliczeniu trzeba około 1890 ml soku z około 42 cytryn, aby otrzymać "podobny efekt" do 125 g kwasku. Przy założeniu, że z jedna cytryna odpowiada 3 g kwasku, a 1 g kwasku 15 ml soku.
killer88

 
Posty: 1

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez dedish » Piątek, 21 Lut 2014, 19:34

Czy ktoś próbował lub orientuje się czy zamiast rodzynek do przepisu Skrzycha można dać później opisaną żurawinę? Właśnie zrobiłem wino ryżowe z rodzynkami, tyle że nieco prostsze bez przypraw itd. Dlatego nie chce robić kolejnego z podobnymi składnikami. Zastanawiam się jak wpłynęłaby na walory smakowe zamiana rodzynek na żurawinę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
dedish

 
Posty: 9

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez zebas » Piątek, 21 Lut 2014, 21:34

Mam w domu G-995, Estelle, Fermiol oraz szlachetne Malaga i Madera. Zastanawiam się, na czym to najlepiej puścić. Co sugerowali by koledzy?
zebas

 
Posty: 46

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez Kamal » Piątek, 21 Lut 2014, 21:55

@zebas a co chcesz zrobić?
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Awatar użytkownika
Kamal

 
Posty: 475

Re: Wino z Ryzu-przepis

Postprzez HomoChemicus » Piątek, 21 Lut 2014, 22:22

Do wina z ryżu zawsze używam szlachetnych Madera. Co do żurawiny, to ostatnio daję 2/3 rodzynek i 1/3 żurawiny. Wychodzi cudowne.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika
HomoChemicus

 
Posty: 63

Następna

Wróć do Wytwarzanie Wina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości