Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

sati88
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 18:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: sati88 »

Czyli co, może lepiej będzie dodać trochę drożdży lub wody?
Jakieś pomysły?
Mam rozumieć, że jeśli zostanie tak jak teraz będzie zbyt słodkie?
Ostatnio zmieniony piątek, 1 sie 2014, 19:57 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
promocja
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: siwy1121 »

Jeśli dodasz wody stracisz na smaku, większa ilość drożdży nic nie da. Dodaj pożywkę jeśli nie dodałeś i po burzliwej fermentacji przenieś wino do piwnicy, w chłodniejszym drożdże dłużej popracują. Wyjdzie ci mocne i słodkie, ale nadające się do wypicia wino. Na następny raz kup cukromierz.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Pretender »

Wg mnie cukru jest na ponad 19%, tyle nie przerobią na pewno.

Siwy
Zdziwiłbyś się, u mnie Tokaye w dzikiej róży przerobiły do 17%, z tym, że cukier dzieliłem na 4 raty.

peterlach
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: peterlach »

Witam, również mam pytanko. Jako moje pierwsze winko w życiu postanowiłem zrobić ryżowe w proporcji:
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.

Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.

Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
pij zdrowo i kolorowo ;)

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: KaSyX »

Przy pomiarze Blg wina rodzynkowego uwzględnia się niecukry ? A jeśli tak to 4 czy inna wartość ?

peterlach
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: peterlach »

No właśnie nie mierzylem. Bo pózniej dopiero kupiłem winomierz/cukromierz


_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pij zdrowo i kolorowo ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: gr000by »

Przy ryżowym praktycznie nie ma niecukrów, jak już to bym przyjął wartość 2-3 BLG, a to i tak dość na wyrost.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

barton2323
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 6 wrz 2014, 22:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: barton2323 »

Witam,
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry

Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:

8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry

Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Wald »

Widzę dwa błędy, zgubiłeś dodatek rodzynek. Bez nich to będzie puste, wodnite i ciężko to nazwać winem. Drugi błąd, zmniejszyłeś ilość cukru, planujesz wino wytrawne, więc trzeba zmniejszyć ilość kwasu. Zobacz http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Na początek daj 35 gram (a nawet mniej bo rodzynki też mogą zakwasić), później zawsze zdążysz dokwasić. W drugą stronę, czyli odkwasić, jest trudniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”