Czyli co, może lepiej będzie dodać trochę drożdży lub wody?
Jakieś pomysły?
Mam rozumieć, że jeśli zostanie tak jak teraz będzie zbyt słodkie?
Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Jeśli dodasz wody stracisz na smaku, większa ilość drożdży nic nie da. Dodaj pożywkę jeśli nie dodałeś i po burzliwej fermentacji przenieś wino do piwnicy, w chłodniejszym drożdże dłużej popracują. Wyjdzie ci mocne i słodkie, ale nadające się do wypicia wino. Na następny raz kup cukromierz.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam, również mam pytanko. Jako moje pierwsze winko w życiu postanowiłem zrobić ryżowe w proporcji:
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.
Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.
Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.
Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.
Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
pij zdrowo i kolorowo
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
No właśnie nie mierzylem. Bo pózniej dopiero kupiłem winomierz/cukromierz
_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pij zdrowo i kolorowo
-
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 6 wrz 2014, 22:44
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam,
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry
Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:
8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry
Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry
Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:
8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry
Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Widzę dwa błędy, zgubiłeś dodatek rodzynek. Bez nich to będzie puste, wodnite i ciężko to nazwać winem. Drugi błąd, zmniejszyłeś ilość cukru, planujesz wino wytrawne, więc trzeba zmniejszyć ilość kwasu. Zobacz http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Na początek daj 35 gram (a nawet mniej bo rodzynki też mogą zakwasić), później zawsze zdążysz dokwasić. W drugą stronę, czyli odkwasić, jest trudniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!