wino z przecieru pomidorowego
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: wino z przecieru pomidorowego
Jest ! Znalazłem ! Elżbieta i Krzysztof Adamscy - "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" Wydawnictwo Olesiejuk 2009 rok.
Strona 50-ta - Wino z pomidorów:
" 20 kg dojrzałych pomidorów, 4 kg cukru, 2 dkg drożdży Tokaj, 2 g amoniaku.
Wyciśnięty sok (będzie go około 13 litrów) wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Kiedy już przestygnie, dodajemy matkę drożdżową i amoniak. Fermentacja trwa około trzech miesięcy. Po jej zakończeniu wino od razu nadaje się do picia."
Więc do dzieła !
Pozdrawiam
Jan Okowita
Strona 50-ta - Wino z pomidorów:
" 20 kg dojrzałych pomidorów, 4 kg cukru, 2 dkg drożdży Tokaj, 2 g amoniaku.
Wyciśnięty sok (będzie go około 13 litrów) wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Kiedy już przestygnie, dodajemy matkę drożdżową i amoniak. Fermentacja trwa około trzech miesięcy. Po jej zakończeniu wino od razu nadaje się do picia."
Więc do dzieła !
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)