wino z przecieru pomidorowego

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Tak jak w temacie , czy ktoś z Was robił już coś takiego, mam 4 litry przecieru pomidorowego i pragnę się dowiedzieć co mógłbym z tym zrobić, wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
promocja
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: wiking »

Dodawaj po troszku do każdego nastawu jako dopalacz.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: Zygmunt »

Albo zacna pomidorowa lub sos do spaghetti:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: klodek4 »

Jak otworzę tę puszkę 4 litrowa to musiałbym pułk żołnierzy zaprosić na pomidorową, no nic szkoda że nie ma żadnej alternatywy, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: JanOkowita »

Jest ! Znalazłem ! Elżbieta i Krzysztof Adamscy - "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" Wydawnictwo Olesiejuk 2009 rok.

Strona 50-ta - Wino z pomidorów:

" 20 kg dojrzałych pomidorów, 4 kg cukru, 2 dkg drożdży Tokaj, 2 g amoniaku.

Wyciśnięty sok (będzie go około 13 litrów) wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Kiedy już przestygnie, dodajemy matkę drożdżową i amoniak. Fermentacja trwa około trzech miesięcy. Po jej zakończeniu wino od razu nadaje się do picia."

Więc do dzieła ! :freak:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: klodek4 »

Wielkie dzięki Panie Janie :respect:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

tomasz256
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 12:22
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: wino z przecieru pomidorowego

Post autor: tomasz256 »

Wczoraj piłem wino z przecieru pomidorowego i po smaku trudno powiedzieć z czego to może być zrobione. Na to, że z pomidorów to bym nie wpadł, gdybym nie wiedział :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”