Wino z porzeczki, pytanie o cukier
Witam!
Zabrałem się kilka dni temu za winko z soku z czarnych porzeczek. Naturalny sok, tłoczony na zimno. Kwaśny, aż gębę wykręca i pachnie na cały dom, jak to porzeczka.
Użyłem drożdży Biowin TurboFRUIT Yeast 14-18% 5-7 dni.
Startowe BLG 22. Bulgotało pięknie, po dwóch dniach zwolniło. Pomiar wskazał BLG 3. Dosłodziłem do 15, na trzeci dzień znowu BLG spadło do 5, dolałem cukru do 12.
Żeby było czytelniej:
Start: 22°
2 doby: 3° -> 15°
1 doba: 5° -> 12°
Roztworu jest łącznie ok 20 litrów.
I teraz pytanie, czy powinienem jeszcze słodzić? Nie chcę zabić drożdży, z drugiej strony chciałbym mieć słodkie wino. Co myślicie?
Zabrałem się kilka dni temu za winko z soku z czarnych porzeczek. Naturalny sok, tłoczony na zimno. Kwaśny, aż gębę wykręca i pachnie na cały dom, jak to porzeczka.
Użyłem drożdży Biowin TurboFRUIT Yeast 14-18% 5-7 dni.
Startowe BLG 22. Bulgotało pięknie, po dwóch dniach zwolniło. Pomiar wskazał BLG 3. Dosłodziłem do 15, na trzeci dzień znowu BLG spadło do 5, dolałem cukru do 12.
Żeby było czytelniej:
Start: 22°
2 doby: 3° -> 15°
1 doba: 5° -> 12°
Roztworu jest łącznie ok 20 litrów.
I teraz pytanie, czy powinienem jeszcze słodzić? Nie chcę zabić drożdży, z drugiej strony chciałbym mieć słodkie wino. Co myślicie?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier
Bo są wyjątkowo łatwe w obsłudze.ramzol pisze:Dlaczego wybrałeś te drożdże?
A powinienem?jacoslaw pisze:I dlaczego nie chcesz ich zabić?
Łącznie, od początku 4.5kg. Jest czwarty dzień burzliwiej fermentacji.masterpaw2 pisze:Ile w sumie dodałeś cukru?
Wino do smaku możesz dosłodzić po skończeniu fermentacji.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier
Mamy pomiary blg, a to w zupełności wystarczy.
Generalnie dałeś ciała... Ostatnia porcja cukru niepotrzebna. Obecnie wino ma około 18%, a więc nie ruszy dalej. A 12 blg to wg mnie ulepek... Wybór drożdży również tragiczny... Na drugi raz poczytaj, poczytaj i jak będziesz chciał nastawić to zapytaj czy dobrze planujesz zrobić.
Możesz dolać jeszcze tego soku - zbije Ci % i rozcieńczy ten cukier, ale nie gwarantuje co z tego wyjdzie, ale pierwsze koty za płoty. Następne będzie lepsze
Generalnie dałeś ciała... Ostatnia porcja cukru niepotrzebna. Obecnie wino ma około 18%, a więc nie ruszy dalej. A 12 blg to wg mnie ulepek... Wybór drożdży również tragiczny... Na drugi raz poczytaj, poczytaj i jak będziesz chciał nastawić to zapytaj czy dobrze planujesz zrobić.
Możesz dolać jeszcze tego soku - zbije Ci % i rozcieńczy ten cukier, ale nie gwarantuje co z tego wyjdzie, ale pierwsze koty za płoty. Następne będzie lepsze
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier
Winko wystartowało ponownie, nie bulgota już jak opętane ale średnio co 10 sekund. W różnych kulinarnych przepisach podają mniej więcej takie ilości cukru jakie dodałem.
Dzięki za sugestię co do drożdży, rozumiem że więcej cukru nie trzeba, ale uwagi o czytaniu forum można sobie darować. Człowiek potem próbuje coś znaleźć, a jedyne co widać to posty typu "czytaj forum" czy "czytaj książkę".
Pozdrawiam
Dzięki za sugestię co do drożdży, rozumiem że więcej cukru nie trzeba, ale uwagi o czytaniu forum można sobie darować. Człowiek potem próbuje coś znaleźć, a jedyne co widać to posty typu "czytaj forum" czy "czytaj książkę".
Pozdrawiam
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier
A od kiedy to bulgotanie jest miarą postępu fermentacji? Nawet jak przerobi jeszcze trochę cukru to i tak będzie to ulepek-mózgojeb. Z kulinarnych przepisów to można sobie co najwyżej przepis na bigos wziąć.
Równie dobrze można sobie darować takie tematy. Wziąłeś się totalnie z dupy za to wino, z takiego soku to może wybitne by nie było, ale na pewno dobre, a co wyjdzie to zobaczymy... Ludzie udzielają Ci dobrych rad, a Ty masz o to pretensje. Nie zdziw się jak na drugi raz mało będzie chętnych do pomocy...
Czytaj tematyczne fora, blogi, książki - tak tak, bo żeby zrobić coś dobrze to nie tylko wystarczy zadać pytanie na forum, ale przede wszystkim trzeba pogłębiać swoją wiedzę.
Równie dobrze można sobie darować takie tematy. Wziąłeś się totalnie z dupy za to wino, z takiego soku to może wybitne by nie było, ale na pewno dobre, a co wyjdzie to zobaczymy... Ludzie udzielają Ci dobrych rad, a Ty masz o to pretensje. Nie zdziw się jak na drugi raz mało będzie chętnych do pomocy...
Czytaj tematyczne fora, blogi, książki - tak tak, bo żeby zrobić coś dobrze to nie tylko wystarczy zadać pytanie na forum, ale przede wszystkim trzeba pogłębiać swoją wiedzę.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier
Widzisz sargas, ucz się od młodego, dobrze prawi
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 gru 2017, 18:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......