Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam wszystkich użytkowników gdyż jest to mój pierwszy post tu na forum.
W tym momencie mam 5kg pigwy nastawionych na sok(pocięte+ 1,25kg cukru na każdy kilogram owocu). Planuję wykorzystać resztki owoców, pozostałe po robieniu soku. Podejrzewam(acz pewność będę miał dopiero po ściągu soku), że samych owoców zostanie +/-2kg już przesiąkniętych na wskroś cukrem. No i tu zaczynają się schody. Chcę te resztki dodać do świeżych owoców pigwowca(5-7kg), dodać cukru, drożdży, pożywki i wody, po czym nastawić na wino. Mam dwa pytania odnośnie tego. Ile dodać cukru i wody na kg przy takim łączeniu? I czy mogę do całości robiąc wino załóżmy wieloowocowe dodać 2kg czerwonych winogron? Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dziadek, który w życiu nie jedno wino zrobił sugeruje bym nie wyciskał moszczu, tylko pokroił owoce w plastry wrzucił do baniaka dodał resztę składników i zostawił do fermentacji(z rurką oczywiście). Ja raczej myślałem nad tym by wycisnąć jednak moszcz. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Ja robie wina razem z owocami i wychodzą w porządku. Trzeba tylko odpowiednio wczesnie usunąć owoce z nastawu (gdy straca kolor), drożdze zjedzą z owoców cukier. Po odcedzeniu dosypuję do nastawu reszte cukru. Co do pigwy to raczej u mnie stosuje sie ją jako dodatek do robienia win z innych owoców, aby uzyskac kwasotę. Także myśle ze smiało można dodać do pigwy winogron.
pigwy 4,3kg jabłka 1kg 200g rodzynek goźdźki drożdże sherry z biowinu, płynne 4kg cukru (najpier dodałem cukru do 22 blg potem po 7 dniach i teraz dodalem po 13 dniach (ale sprawdziłem czy nie jest cukrówa, było wytrawno, drożdżowo, gazowane, czyli ok ) 13l wody
Umyłem pokroiłem i wrzuciłem do balona. Jak długo ma się to tam kisić? Tak jak w przypadku jabłek do 1 obciągu (czyli jak zaczyna bulkac 1,2 razy na min)? Pisało wszędzie, że po 2 tygodniach zrobi się z tego papka a tu po 13 dniach jabłka lekko nadgryzione, a te pigwy jak były tak są (twarde skubańce ;]).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości