Witam, Jestem nowy zarówno na forum, jak i w dziedzinie robienia win. Przeglądałem to forum i zawiera wiele przepisów na wino z malin, lecz większość z nich wymaga długiego okresu leżenia gotowego już trunku. Stąd moje pytanie, czy mógłby ktoś podać jakiś przepis dzięki któremu wino byłoby pitne po niezbyt długim okresie czasu ?
Możliwe że wymagam niemożliwego lecz po to jest forum by pytać, z góry dziękuje : )
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Promocja: 14,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Nie wiem jaki okres rozumiesz przez "niezbyt długi czas"? Sam proces fermentacji i naturalnego klarowania to od 2 do 4 miesięcy. Po tym okresie wino będzie jeszcze miało mnóstwo aromatow pofermentacyjnych, osadowych, drożdżowych i nie bedzie sharmonizowane - to dotyczy każdego wina - nie tylko malinowego. Co do malinowego w szczegolności - to to wino ma smak dosć prosty a gdy jest młode wręcz prostacki - identyczny efekt uzyskasz robiąc słabą nalewkę malinową (ba - przypuszczam, ze po 2 miesiącach nalewka bedzie smaczniejsza i lepiej pachnąca niż wino). Szybkie wina to wino ryzowe aromatyzowane ziolami, wina kwiatowe (mniszkowe, akacjowe) - o ile nie sprawiają problemu podczas klarowania, co im się zdarza.
zawsze można przyspieszyć efekt dojrzewania. w jakiejś książce czytałem że można zrobić to używając wody utlenionej 3% ale już nie pamiętam dokładnie jak to było
Nie podchodzisz do tematu właściwie, wino to nie pijana małolata wyrwana z dyskoteki na 20min w samochodzie do zrobienia dobrze, wino to kobieta, prawdziwa pełnowartościowa dama która potrzebuje czasu, uczucia, cierpliwości i oczywiście zrozumienia, bez popędzania, przyśpieszając cokolwiek zmarnujesz wszystko, pozostanie sikacz dobry dla kumpli w parku, nieważne co ważne że kopie czyli wspomniana wcześniej małolata. Do tematu - Maliny jako owoce nie są za dobrym materiałem na wino, jeśłi chcesz przyśpieszyć proces do sfermentowanego wina dolej flaszkę spirytusu i dolej soku malinowego z łowicza, możesz dolać i żurawinowego i tak nie poczujesz różnicy........za to będzie smaczne i szybko.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości