Witam Szukam informacji jak zrobić wino z dzikiego bzu (z kwiatów) i nigdzie nie mogę znaleźć. Robił może już ktoś coś takiego? Jutro mi się zwalnia balonik po cukrówce a kwiatów pełno w koło i chciał bym to wykorzystać
Mam balonik 54l i chce go całkowicie wykorzystać. Czyli ile mam dać tych kwiatów? Żona jak robi sok to daje 50 na litr wody i kg cukru, ale zawsze jej mówię że zapomina o drożdżach. Czy jak dam ze 250 na baniak będzie ok? Jakie wtedy proporcje cukru? A drożdże z Biowinu mogą być? (u mnie jest problem z jakimikolwiek innymi prócz babuni) Dodam że jeśli winko nie będzie miało pożądanego smaku to pójdzie na maszynę procentową i najwyżej % poczekają do następnych kwiatów żeby zalać.
No wiesz co trudno mi powiedzieć, bo ja sam jeszcze tego nie robiłem, ale tak na oko to podałem ci proporcje na jakieś 6l czyli musiał byś to wszystko pomnożyć razy 9.
Trzeba pomnożyć 8 razy, bo musi być w baniaku trochę luzu. Ale i tak dam więcej kwiatów, a cukier dam na dwa razy. Dzisiaj zwolniłem baniak, więc jutro nastawię i zobaczymy co z tego wyjdzie czy czy raczej do kotła.
Ostatnio edytowano piątek, 10 cze 2011, 17:20 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości