Wino z kukurydzy

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Często oglądam taki kanał TV: http://www.kuchniaplus.pl/

No i dzisiaj naprawdę się uśmiałem. W programie występuje "zamerykanizowany" Wietnamczyk kucharz, który odwiedza dawną ojczyznę i wspólnie z lokalną społecznością (która mu ochoczo kibicuje, bo wie że to swój człowiek) i prezentuje przepisy kulinarne.

Akurat dzisiaj to była pierś z kaczki wędzona w woku (bardzo fajny przepis), ale najmocniej uśmiałem się z "wina z kukurydzy". Otóż miejscowa wiejska gospodyni, bardzo pogodna i skromna osoba wspólnie z dziennikarzem prowadziła program - głównie poprzez uśmiech i aprobatę dla poczynań kucharza.
W ramach atrakcji kucharz (Amerykanin) poprosił o naukę - jak zrobić wino z kukurydzy. I to dopiero było to, co lubimy najbardziej :D

Pani Wietnamka na palenisku umieściła starą beczkę, do której wsypała przefermentowaną wcześniej (ok.1 tydz) kukurydzę, na górze zatkała beczkę cynowaną miednicą, do której nalała wody. Wokół utkała szmaty. Prosta chłodnica.
Z beczki na wysokości mniej więcej 1/3 wysokości wychodziło ujście dla "wina" - do tego podłączono lejek z butelki PET + zbiornik 5 litrów po płynie do chłodnic samochodowych.

No i zaczęło kapać :crazy:


Po zrobieniu kaczki - naprawdę smacznej - dziennikarz zaproponował Wietnamce toast za dobre jedzenie. Wypili :piwo: Dziennikarz stwierdził, że wino dałoby się podpalić, takie mocne :klaszcze:

Tym sposobem poznaliśmy w naszej TV sposób na zrobienie wina z kukurydzy :czytaj:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Taj_pan
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino z kukurydzy

Post autor: Taj_pan »

Podobny sposób prezentował Cejrowski w programie boso przez świat. O pokazywał "wytwórnie" rumu na Dominikanie. Do dużej puszki wlewano przefermentowany nastaw na soku z trzciny cukrowej, do środka wstawiano mniejszą puszkę, całość przykrywano miską w której była zimna woda. Całość stawiano na prymitywnym polniku na węgiel drzewny. Pod wpływem temperatury alkohol parował i skraplał się na dnie miski, krople spływały po jej dnie i kapały do mniejszej puszki znajdującej się w środku. Po skończonym procesie wylewano zawartość mniejszej puszki do karnistra i zaczynano od początku.

OdSercaTylkoSwoje
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 12:38
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kukurydzy

Post autor: OdSercaTylkoSwoje »

A Cejrowski to tutaj w tym odcinku metodę garnkowo-kotłową przedstawiał: http://www.bosoprzezswiat. kinofabryka.pl/trzcinacukrowa.php
Cytuję: ,,Musimy szybko kręcić, gdyż od samej atmosfery ogólnej tutaj, może dojść do... koniec zdjęć" :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”