Często oglądam taki kanał TV: http://www.kuchniaplus.pl/
No i dzisiaj naprawdę się uśmiałem. W programie występuje "zamerykanizowany" Wietnamczyk kucharz, który odwiedza dawną ojczyznę i wspólnie z lokalną społecznością (która mu ochoczo kibicuje, bo wie że to swój człowiek) i prezentuje przepisy kulinarne.
Akurat dzisiaj to była pierś z kaczki wędzona w woku (bardzo fajny przepis), ale najmocniej uśmiałem się z "wina z kukurydzy". Otóż miejscowa wiejska gospodyni, bardzo pogodna i skromna osoba wspólnie z dziennikarzem prowadziła program - głównie poprzez uśmiech i aprobatę dla poczynań kucharza.
W ramach atrakcji kucharz (Amerykanin) poprosił o naukę - jak zrobić wino z kukurydzy. I to dopiero było to, co lubimy najbardziej
Pani Wietnamka na palenisku umieściła starą beczkę, do której wsypała przefermentowaną wcześniej (ok.1 tydz) kukurydzę, na górze zatkała beczkę cynowaną miednicą, do której nalała wody. Wokół utkała szmaty. Prosta chłodnica.
Z beczki na wysokości mniej więcej 1/3 wysokości wychodziło ujście dla "wina" - do tego podłączono lejek z butelki PET + zbiornik 5 litrów po płynie do chłodnic samochodowych.
No i zaczęło kapać
Po zrobieniu kaczki - naprawdę smacznej - dziennikarz zaproponował Wietnamce toast za dobre jedzenie. Wypili Dziennikarz stwierdził, że wino dałoby się podpalić, takie mocne
Tym sposobem poznaliśmy w naszej TV sposób na zrobienie wina z kukurydzy
Wino z kukurydzy
-
Autor tematu - Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
- Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
- Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
- Status Alkoholowy: Piwosz
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino z kukurydzy
Podobny sposób prezentował Cejrowski w programie boso przez świat. O pokazywał "wytwórnie" rumu na Dominikanie. Do dużej puszki wlewano przefermentowany nastaw na soku z trzciny cukrowej, do środka wstawiano mniejszą puszkę, całość przykrywano miską w której była zimna woda. Całość stawiano na prymitywnym polniku na węgiel drzewny. Pod wpływem temperatury alkohol parował i skraplał się na dnie miski, krople spływały po jej dnie i kapały do mniejszej puszki znajdującej się w środku. Po skończonym procesie wylewano zawartość mniejszej puszki do karnistra i zaczynano od początku.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 12:38
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kukurydzy
A Cejrowski to tutaj w tym odcinku metodę garnkowo-kotłową przedstawiał: http://www.bosoprzezswiat. kinofabryka.pl/trzcinacukrowa.php
Cytuję: ,,Musimy szybko kręcić, gdyż od samej atmosfery ogólnej tutaj, może dojść do... koniec zdjęć"
Cytuję: ,,Musimy szybko kręcić, gdyż od samej atmosfery ogólnej tutaj, może dojść do... koniec zdjęć"