Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino z konfitur - czy gotowe do zlania?
PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 21:31 
Tematy: 1
Witam
mam winko z konfitur . Nastawiłem domowym sposobem tylko cukier i zaczęło chodzić. (19.09.2010).W grudniu dodałem jeszcze 2 kilo cukru. Dziś próbowałem i ma zapach tak trochę jak zmywacz do paznokci, i troszkę tak gazowane ale może mi się wydaję. Jeszcze od czasu do czasu chodzi. Nie wiem za bardzo czy już mogę je zlać i czy się nie popsuło. Może ktoś pomoże bo nie wiem czy dobrze robię bo to moje 1 wino. Pozdrawiam luck324
:piwo:

Tytuł: Re: Pomocy
PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 21:44 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Więcej szczegółów!!
Ile jest tego wina? Z jakiej ilości konfitur? Jakie początkowe Blg? Dolewałeś wody (ile)? Jakie drożdże? Jak długo pracowało i jak intensywnie do tej pory? Dawałeś jakąś pożywkę albo coś?

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 22:08 
Tematy: 1
Wina jest około 15 - 20 L konfitur około 8 L. Blg początkowe to około 15 a teraz około 0,1 Blg. Pożywki ani drożdży nie dodawałem, robiłem takim domowym sposobem pozdro.

Ostatnio edytowano czwartek, 10 lut 2011, 04:23 przez Juliusz, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka tekstu.

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 22:17 
Tematy: 60
Bez drożdży zrobił się syf, a nie wino. I tyle w temacie.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 22:22 
Hmm... Rozumie wino bez dodawania drożdży ze świeżych lub z dodatkiem suszonych (np rodzynki) owoców, ale skąd drożdże mogły się znaleźć w konfiturach, które zazwyczaj się pasteryzuje? A jeśli nie było ich w konfiturach to jakim cudem doszło de fermentacji?? A może to nie była fermentacja alkoholowa tylko octowa?? Czuć w tym winie alkohol??

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 22:47 
luck324 napisał(a):
Pożywki ani drożdży nie dodawałem, robiłem takim domowym sposobemo

Można prosić o tłumaczenie tego "domowego sposobu" ? :evil:

P.S. mnie uczyli "o domowych nastawach", tj na świeżych owocach, na których można "spotkać" dzikie szczepy drożdży.

P.S.2 Ojj poczytaj trochę, zanim zaczniesz myśleć o nastawianiu czegokolwiek.

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 23:41 
Tematy: 9
Cytuj:
A może to nie była fermentacja alkoholowa tylko octowa?

Najpierw musiałby być alkohol.

Fermentacja mogła być jakaś bakteryjna, czyli jakby gnicie ;).

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 23:48 
Tematy: 21
Kurde, nie kapuję dlaczego nie dałeś drożdży? Nawet byle jakich za 2 zł ze spożywczaka? A jaki to ustrojstwo ma smak?

PostPostNapisane: czwartek, 10 lut 2011, 04:51 
Tematy: 112
Cytuj:
Bez drożdży zrobił się syf, a nie wino. I tyle w temacie.

@Zygmunt - Zygmunt, Zygmunt, Zygmunt. Syf pojawia się z innych powodów i raczej nie w winie - znajdę na Wiki i wyślę Ci na PW. :)

@luck324

Kiedyś (200 lat temu?) kiedy nie było jeszcze 'czystych' specjalnie selekcjonowanych drożdży fermentacja powstawała na drożdżach dzikich, które naturalnie występowały na świeżych owocach (np. winogrona), lub w powietrzu. Było to ryzykowne i wiele nastawów winnych niszczyło się ze względu na infekcje 'nieszlachetne'.

Dziś nastawianie każdej fermentacji wymaga dodania sporej ilości drożdży aby one miały kontrolę w fermentorze.

Jeśli wino ma wyraźnie kwaśny (octowy) smak to nic nie poradzisz - alkoholu już tam nie ma. Sugeruje to niski początkowy Balling = 15 czyli około 6% - 7% alkoholu. Jeśli była fermentacja alkoholowa mogło powstać te 6%-7% etanolu. Taka moc wymagana jest przy produkcji octu. Często nastawiane są przez ludzi octy z owoców czy miodu. Posmakuj, jeśli smak jest przyjemny można ten ocet używać do gotowania, do sałatek itp. Jeśli jednak coś cuchnie czy smak jest niemiły - niestety wino/ocet do zlewu. :(

J

PostPostNapisane: czwartek, 10 lut 2011, 09:28 
Tematy: 60
Juliusz napisał(a):
Kiedyś (200 lat temu?) kiedy nie było jeszcze 'czystych' specjalnie selekcjonowanych drożdży fermentacja powstawała na drożdżach dzikich, które naturalnie występowały na świeżych owocach (np. winogrona), lub w powietrzu. Było to ryzykowne i wiele nastawów winnych niszczyło się ze względu na infekcje 'nieszlachetne.

Oh, dalej jest sporo przypadków używania drożdży dzikich- z komercyjnych np. piwo Lambic, które fermentuje sobie w otwartych kadziach.... ALE! Tutaj zostały uzyte konfitury, które jak wiadomo drożdży w sobie nie mają- po proces przygotowywania konfitur powinien spokojnie zabić drobnoustroje. Przez rurkę fermentacyjną drożdże z powietrza też nie przyszły. Zostają- niestety- bakterie.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1