Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino z kartonu - eksperyment.
PostPostNapisane: piątek, 6 sty 2012, 17:01 
Tematy: 34
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Kupiłem 15 literków wina czerwonego o mocy 13.5 %, jutro zrobię próbę i opiszę a także wrzucę jakieś fotki /mam nadzieję że coś z tego wyjdzie/. :punk: :piwo: :ok:

PostPostNapisane: sobota, 7 sty 2012, 13:46 
Tematy: 3
Pokusiłem się również na ten eksperyment. Do celów naukowych użyłem resztek win, ( sangria, reńskie, pinot nuar ...), wyszło mi tych zlewek około 4 litrów, produkt finalny jakoś walił siarom, smak też jakiś taki dziwny, wyniki prac poszły do butelki z napisem : "TECHNICZNY". Generalnie nie spodziewałem się rewelacji i sam pomysł gonienia z gotowca ( o nieznanej technologii wytwarzania) od początku mi się nie podobał, ale dla uspokojenia sumienia spróbowałem. Wg mnie warto dogadać się z jakimś winiarzem na odbiór jego wyrobów II kategorii, a najlepiej to kontrolować samemu cały proces od początku do końca :D. Bo z gotowca zawsze coś wyjdzie, tylko w zasadzie do końca nie wiadomo co.

PostPostNapisane: poniedziałek, 9 sty 2012, 00:25 
No i pogoniłem to winko /czerwone wytrawne/!!!
Po pierwszej destylacji myślałem że tragedia, waliło niemiłosiernie i nie wiem nawet jak mam to opisać /dałem do powąchania kumplowi to go o ścianę rzuciło/, destylowałem wolniutko i wąchałem /do tej pory mam ten zapach i nie wiem jak się go pozbyć :mrgreen: /. Druga destylacja przed chwilą ukończona i o dziwo serce leciało całkiem, całkiem, niestety nie dopilnowałem wszystkiego dobrze bo przedostała mi się końcówka zapachowa i wali z lekka poogonem /bardzo lekko/, z 15 litrów winka mam jakieś 2-2,5 literka 70% psoty, odstawiłem to i prawdopodobnie przepędzę to w najbliższy weekend trzeci raz, jeszcze do końca nie wiem, w tygodniu to spróbuję i wtedy zdecyduję, ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony, pozdrawiam :punk: :ok:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: środa, 29 lut 2012, 02:03 
Po półtora miesiąca destylat winny zaprawiony rodzynkami, rozrobiony do 50% zszedł a raczej zakończył swój żywot w gardłach zachwyconej gawiedzi, okazało sie że to wino było bardzo dobre i powtarzam to, na pewno :!: :!:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1