Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam, przeczytałem polecaną na stronie książkę odnośnie produkcji domowych alkoholi, ale nadal mam wątpliwości co do produkcji wina z jarzębiny. Na podwórku mam 3 jarzębiny i nie chcę żeby się zmarnowały Do rzeczy, w ww. książce było napisane, że jarzębina ciężko fermentuje, chodzi tutaj o czas fermentacji i leżakowanie, czy problemy z gallizacją? Rozumiem, że aby zrobić znośny winiacz powinienem mocno odkwasić moszcz i dosypać dużo cukru, ale może jest jakaś dobra proporcja do mieszanek owocowych, żeby poziom cukru i kwasu się wyrównał? Aha najważniejsze, jaka jest najlepsza data na zbiory jarzębiny?
Ludowa mądrość głosi, że jarzębinę należy zbierać po pierwszych przymrozkach, żeby była już "zważona", ale do tego czasu ptaki mogą cię ubiec W zeszłym roku zbierałam w sierpniu, gdy nabrała kolorku, a potem ją w zamrażalnik żeby tradycji stało się zadość. Przemrażanie czy też obgotowanie pozbawi ją też części cierpkości. Wina nigdy nie robiłam, za to nalewki - marzenie...
Ja troszke szukałem wcześniej bo też mnie fascynowało wino z jarzębiny. Oto co znalazłem: Na wino nadaje się tylko jeden gatunek Jarzębina słodka morawska. Jarzębina morawski, zwana także Jarząb mączysty charakteryzuje są: - liście od spodu mączyste, krztałt liści zbliżony do grabu (jarzębina ma liście podobne do akacji, wielocześciowe) - owoce słodkie, w smaku przypominaja głóg, rosnace w mniej plaskich kiściach. W wielu miestach można ja spotkac, trzeba tylko poszukać...
Okazało się, że mam dobrą jarzębinę na winko. Poczytałem jeszcze i mam kilka rad. Zawsze pasteryzować moszcz bo jarzębina zawiera kwas parasorbinowy powodujący bardzo ogólnie biegunkę Kwas ten ulega degradacji w wysokich temperaturach lub w niskich (dlatego można zamrozić w zamrażalce ) Poza tym największym problemem jest jej kwasowość, więc ja rozcieńczyłem mój moszcz o 100% objętość wodą i zamierzam dodać trochę węglanu wapnia (kredy) bo podobno pochłania/wiąże kwas cytrynowy z moszczu (jeśli mógłby mi to ktoś wyjaśnić dokładniej to bardzo mnie ciekawi jak to działa) i potem usuwa się z klarowaniem. Reszta podobno przypomina robienie wina z dzikiej róży. Dzisiaj spróbuje wyhodować na tym matkę drożdżową i za 2 dni zobaczę co z tego będzie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości