Wino z jabłek
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Dokładnie. Wino z jabłek można robić na małą skalę bez prasy, ale jak przychodzi 50kg i więcej to wypadałoby mieć prasę i rozdrabniarkę do owoców. Do destylacji nic się nie stanie jak dodasz 10-20% objętości wody do pulpy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek
No chyba, że jest ktoś zawzięty na zrobienie wina jabłkowego w większej ilości. Jak już się uparłeś na większą ilość wina, to idź za radą gr000bego. Czyli posiekaj w plastry, wrzuć do beczki dodaj cukier i drożdże. A później odciśnij przez worek filtracyjny, i podaj dalszej fermentacji.
Re: Wino z jabłek
Witam zabrałem się dzisiaj za robienie winna Jabłkowego z niewielka ilością gruszek. Miałem ok. 33 kg jabłek i 10 kg gruszek, owoce przerobiłem w sokowirówce i wyszło mi +- 16 l. soku z jabłek i 4 l soku z gruszek. Po zmieszaniu soków wyszło 12 blg. po dodaniu 2 kg cukru blg wyszło 20. planuje wino półsłodkie 13-14 % i tu pytanie aby takie wyszło to muszę w następnej porcji dodać 1.5 kg cukru??? Czy dodanie 18 g kwasku cytrynowego będzie wystarczającą ilością?? Niestety użyłem jabłek deserowych więc nie spodziewam sie wielkiego szału ale szkoda by było tez doszczętnie je zepsuć dlatego te pytania.
Re: Wino z jabłek
Znowu proszę o rade prawdopodobnie 30 l nastawu pójdzie do wylania.... poczytałem forum i pierwszy raz mnie podkusiło żeby dodać piro do nastawu w celach stabilizacji. Niestety piro było Biowinu, w instrukcji pisało 1 g na 3-5 l ja dałem 3 g no i stało się trzecia MD nie pracuje wszystko zdycha jak na pustyni, wietrze nastaw przelewam robię co mogę i nic teraz czekam na drożdże aktywne PDM może one ruszą ale wątpię. Może wy znacie jakiś sprawdzony przepis żeby ruszyć nastaw, a czas ucieka bo soczek w balonie leży już 5 dzień ...
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Jak już ci przyjdą drożdże aktywne to zrób tak. Weź litr soku jabłkowego 100% i dodaj do niego drożdże + pakiet pożywek (podstawowa i trochę kompleksowej). Jak zaczną PRACOWAĆ (sok zacznie solidnie musować, ok. 24h) dodaj 0,3-0,4 litra wina. Jak zacznie znów solidnie pracować dodajesz kolejne 0,5-0,6l wina. I tak powtarzasz 3-4 razy i dodajesz "nakręconą" do oporów matkę drożdżową do reszty wina, nie mieszając, po prostu wlewając ją na wierzch. Po 2-3 dniach jak podejmą pracę to dopiero wtedy mieszasz całość. Powodzenia z restartem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Tak, chodzi o wino z piro. Co do kwasku to zawsze możesz go dodać pod koniec fermentacji lub już podczas klarowania, bo może nie być potrzebny lub w mniejszej ilości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Twój wybór. Jak to czysto jabłkowe to lepiej dać mniej drożdży, a dłużej poczekać, ale nie wiadomo jak z kondycją tych drożdży w winie z piro. Fermentuj równolegle ten sok, jak coś to go wykorzystasz na cydr, jak wino sobie dobrze poradzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek
akszar28 pisze: wino jest zrobione ze słodkich jabłek
Zrobiłeś po swojemu, w/g własnego pomysłu i masz co wyszło. Brakło cukru, a kwas został. Raczej nie ocet, do tego trzeba tlenu. Ilości kwasu jęzorem, czyli "na smak" nie sprawdzisz. Do tego służą papierki lakmusowe i zestawy do miareczkowania. W ubiegłym roku najlepsze jabłka miały 6 g/l soku, w tym niestety więcej. Inna kwestia to zawartość cukru. Wszystko to i sposoby działania opisane są w temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Uwierz mi na słowo, trzymanie się tych zasad, zawsze da pozytywne efekty. Działanie na tzw. czuja najczęściej kończy się w sposób jaki opisałeś.akszar28 pisze: wartośc blg 5 a wino bardzo kwaśne
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek
Jeśli uważasz to za dobre wino, to nie ma żadnych błędów.akszar28 pisze:ale o jakim "czuju" i o jakich błędach myślisz?
Skoro nie jesteś zadowolony, to gdzieś popełniłeś błąd. Diagnozę podałem:akszar28 pisze:No i chyba po winie... prawdopodobnie mam 25 l. octu
Co z tym zrobisz, nie mam pojęcia. W temacie który podałem masz proporcje kwasu i cukru, ale trzeba wiedzieć ile jest kwasu.Wald pisze: Brakło cukru, a kwas został.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino z jabłek
Cześć .Proszę o ocenę czy idę w dobrym kierunku. Zrobiłem pierwsze wino z jabłek. Jabłka do sokowirówki i wyszło 3litry, do tego 5litrów soku naturalnego z Dino, pasteryzowanego bez konserwantó, w taki kalny jak mój, smakuje tak samo jak ten z sokowirówki i nie jak ten z kartonika zapewniam. Wyszło 8litrów zmierzone BLG 15, dałem 600gr cukru i na starcie wino miało 20BLG .Po 4-dniach BLG spadło do 7, więc dodałem 400gr cukru wychodzi mi, że na 10-dzień mam dodać jeszcze 400gr żeby uzyskać te 15procent wina .Powiedzcie czy to dobrze, czy za dużo cukru .Winko fajnie pracuje ,chcę 14-15procent żeby miało, jak uważacie?bo ja się nie znam ale czytam te forum i się uczę od was drodzy forumowicze.Dziękuję z góry za odpowiedz.
Winko wygląda tak:
Po 24godzinach pracy .
Winko wygląda tak:
Po 24godzinach pracy .
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Wino z jabłek
Witam. Wczorajszego wieczora postanowiłem spróbować swoich sił w tworzeniu wina. Na pierwszy rzut jako baza poszły "putinówki" czyli darmo rozdawane jabłka.
Założenia:
Wino półsłodkie o mocy 13%.
Dane:
naczynie fermentacyjne - galonik typu dama o objętości 5 l,
moszcz - 3,4 l soku jabłkowego wyciśniętego za pomocą sokowirówki o wskazaniu balingomierza równym 12 jednostkom,
użyte drożdże 1/6 paczki drożdży bayanus g995 przeznaczonej na 25-50 l nastawu/wina,
pożywka - fosforan diamonowy w ilości 1/5 paczki przeznaczonej na 25 l nastawu/wina,
regulator kwasowości w postaci węglanu wapnia w ilości 2g.
Obliczenia do przygotowania wina:
Do pasteryzowanego soku dodaję cukier w ilosci
20BLG-12BLG=8BLG => 80g/l => 80*3,4=272g cukru ( ilość dodana to 280g)
Wskazanie balingomierza 20 BLG.
Następnie dodaję 2g węglanu wapnia (tu akurat korzystam z tabeli zamieszonej na pewnej stronie internetowej - nie posiadam miernika kwasowości)
Uprzednio odbieram 200ml soku aby wstępnie namnożyć drożdże.
Po ostygnięciu soku do temp 28stC dodaję namnożone drożdże i wszystko przelewam do uprzednio przygotowanego galonika i zakładam rurkę fermentacyjną (galonik został umyty we wrzątku z dodatkiem pirosiarczynu potasu a następnie wypłukany).
Pozostałe obliczenia:
ilość cukru potrzebna do dodania:
kolejna dawkę cukru dodam gdy wskazanie balingomierza wyniesie 5BLG, tak więc =>
20*0,47-5*0,47=7,05% alkoholu
13%-7,05%=5,95%
5,95/0,47=12,65BLG (w przybliżeniu 13BLG co też przyjmuję)
13-5=8 => 80g/l => 80*3,5=280g cukru
Dodatkowo aby wyprodukować wino półsłodkie dodaję ok 70g cukru na jeden litr => 70*3,5=245g cukru
Dodatek cukru na słodycz zostanie dodany gdy BLG spadnie do 5 jednostek a cała fermentacja zostanie zastopowana pirosiarczynem potasu w ilości 0,5g gdy ponownie balingomierz zanurzy się do 3 jednostek na plusie.
Drodzy koledzy z forum, proszę was abyście wspomogli młodego w dążeniu do celu i podpowiedzcie czy gdzieś się nie pomyliłem i w jaki sposób dokładnie obliczyć ilość pirosiarczynu potasu z całej paczki 100g. Mam dostępną wagę kuchenną o tolerancji 5g więc dość słabej w tej kwestii.
Pozdrawiam TUTEK
Założenia:
Wino półsłodkie o mocy 13%.
Dane:
naczynie fermentacyjne - galonik typu dama o objętości 5 l,
moszcz - 3,4 l soku jabłkowego wyciśniętego za pomocą sokowirówki o wskazaniu balingomierza równym 12 jednostkom,
użyte drożdże 1/6 paczki drożdży bayanus g995 przeznaczonej na 25-50 l nastawu/wina,
pożywka - fosforan diamonowy w ilości 1/5 paczki przeznaczonej na 25 l nastawu/wina,
regulator kwasowości w postaci węglanu wapnia w ilości 2g.
Obliczenia do przygotowania wina:
Do pasteryzowanego soku dodaję cukier w ilosci
20BLG-12BLG=8BLG => 80g/l => 80*3,4=272g cukru ( ilość dodana to 280g)
Wskazanie balingomierza 20 BLG.
Następnie dodaję 2g węglanu wapnia (tu akurat korzystam z tabeli zamieszonej na pewnej stronie internetowej - nie posiadam miernika kwasowości)
Uprzednio odbieram 200ml soku aby wstępnie namnożyć drożdże.
Po ostygnięciu soku do temp 28stC dodaję namnożone drożdże i wszystko przelewam do uprzednio przygotowanego galonika i zakładam rurkę fermentacyjną (galonik został umyty we wrzątku z dodatkiem pirosiarczynu potasu a następnie wypłukany).
Pozostałe obliczenia:
ilość cukru potrzebna do dodania:
kolejna dawkę cukru dodam gdy wskazanie balingomierza wyniesie 5BLG, tak więc =>
20*0,47-5*0,47=7,05% alkoholu
13%-7,05%=5,95%
5,95/0,47=12,65BLG (w przybliżeniu 13BLG co też przyjmuję)
13-5=8 => 80g/l => 80*3,5=280g cukru
Dodatkowo aby wyprodukować wino półsłodkie dodaję ok 70g cukru na jeden litr => 70*3,5=245g cukru
Dodatek cukru na słodycz zostanie dodany gdy BLG spadnie do 5 jednostek a cała fermentacja zostanie zastopowana pirosiarczynem potasu w ilości 0,5g gdy ponownie balingomierz zanurzy się do 3 jednostek na plusie.
Drodzy koledzy z forum, proszę was abyście wspomogli młodego w dążeniu do celu i podpowiedzcie czy gdzieś się nie pomyliłem i w jaki sposób dokładnie obliczyć ilość pirosiarczynu potasu z całej paczki 100g. Mam dostępną wagę kuchenną o tolerancji 5g więc dość słabej w tej kwestii.
Pozdrawiam TUTEK
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek
Super, wreszcie nowi planują jak tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p135191 , ale nie trafiłeś z drożdżami, przeczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p119744 i tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/rodzaj ... t9754.html .TUTEK pisze:Założenia:
Wino półsłodkie o mocy 13%.
Dane:
użyte drożdże 1/6 paczki drożdży bayanus g995 przeznaczonej na 25-50 l nastawu/wina,
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino z jabłek
Witam wszystkich!
Jako, że od jakiegoś czasu warzę piwo (mam jakiś tam sprzęt i małe, ale doświadczenie z fermentacją:) ), a okres końca lata przynosi dużo owoców postanowiłem nie marnować wszystkiego na dżemy , ale spróbować sił w winie domowym, na pierwszy rzut idzie wino z jabłek.
Proszę o sprawdzenie mojego toku rozumowania:
Mam gąsiorek 10l, zakładam wino 12% półsłodkie.
Z moim obliczeń wynika, że jeśli (wg. tabel) wycisnę 6l soku o BLG 12 i kwasie 7g/l to będę miał (12-4)*6*10= 480g cukru w moszczu. Dodaję 2450g cukru (oczywiście nie jednorazowo) powinno dać 12% + cukier po fermentacji
2,45kg cukru *0,6 = 1,47l (wody nie dodaję)
razem wina 7,46l (minus straty przy fermentacji)
Drożdże planuję aktywne suche, mam z nimi dobre doświadczenie z piwa, nie będę musiał przygotowywać MD
i teraz seria pytań:
1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna? Przy piwie nie ma takich wymogów, bo piwo fermentuje i rozlewa się do butelek, tam ma już bezpieczny CO2, w winie musi dojrzewać w gąsiorku, ale czy to jest aż tak istotne? Jeśli więcej uzupełnię moszczem to może mi "wykipieć"
2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową
3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?
4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?
Jako, że od jakiegoś czasu warzę piwo (mam jakiś tam sprzęt i małe, ale doświadczenie z fermentacją:) ), a okres końca lata przynosi dużo owoców postanowiłem nie marnować wszystkiego na dżemy , ale spróbować sił w winie domowym, na pierwszy rzut idzie wino z jabłek.
Proszę o sprawdzenie mojego toku rozumowania:
Mam gąsiorek 10l, zakładam wino 12% półsłodkie.
Z moim obliczeń wynika, że jeśli (wg. tabel) wycisnę 6l soku o BLG 12 i kwasie 7g/l to będę miał (12-4)*6*10= 480g cukru w moszczu. Dodaję 2450g cukru (oczywiście nie jednorazowo) powinno dać 12% + cukier po fermentacji
2,45kg cukru *0,6 = 1,47l (wody nie dodaję)
razem wina 7,46l (minus straty przy fermentacji)
Drożdże planuję aktywne suche, mam z nimi dobre doświadczenie z piwa, nie będę musiał przygotowywać MD
i teraz seria pytań:
1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna? Przy piwie nie ma takich wymogów, bo piwo fermentuje i rozlewa się do butelek, tam ma już bezpieczny CO2, w winie musi dojrzewać w gąsiorku, ale czy to jest aż tak istotne? Jeśli więcej uzupełnię moszczem to może mi "wykipieć"
2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową
3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?
4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Wino z jabłek
W rozsądnych ilościach wolna przestrzeń jest ok (zwłaszcza przy burzliwej), ale jeżeli zamierzasz robić 15l w 50l gąsiorze, to najpewniej wino się zepsuje. Do samego przechowywania wolna objętość powinna być jak najmniejsza, dlatego balony wypełnia się np. szklanymi kulkami.Chey pisze: 1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna?
Możesz olać, ale w miarę nabywania doświadczenia zauważysz, że nawet taki prosty zestaw się przydaje. Dojrzejesz do niego, przy pierwszym winie można odpuścić, bo i tak będziesz miał masę nowych rzeczy, na które trzeba będzie zwrócić uwagę.2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową
Tak, unikaj przelewania z wysokości, żeby nie napowietrzyć.3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?
Całość.4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z jabłek
Witam.
Tym razem ja nastawiłem wino z jabłek.(pierwszy mój alkohol)
Z 95 kg jabłek uzyskałem 54 litry soku o zawartości cukru 11 brix. Z 40 litrów postanowiłem zrobić wino 14% półwytrawne.
W 8 litrach wody rozpuściłem 8 kg glukozy, co dało mi 14 litrów syropu. Dodałem do soku i ustabilizowałem pirosiarczanem potasu (4,6 g).
Rozlałem to wszystko w 3 pojemniki.
2x 24 l w 30 l wiadra, zawartość cukru 20 brix.
Dodałem pożywkę i drożdże bayanus G995.
Do 3-go pojemnika 30 l wlałem resztę tj 6 l I dolałem do tego 5 litrów czystego soku.
Efekt: 11 litrów 16 brix. Dodałem drożdże i pożywkę. ( taki eksperyment)
Po około dobie wszystko zaczęło pięknie fermentować w temperaturze 20°C
Zakładając że 1kg cukru to 1,12 kg glukozy, dodam jeszcze 8kg glukozy i nieco ponad 5 litrów wody, pilnując przy tym odpowiedniego stężenia cukru i alkoholu.
Boję się że za dużo w tym wszystkim wody, ale muszę jakoś obniżyć kwasowość, a nie mam węglanu wapnia.
Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Z tego co czytam to trochę skoczyłem na głęboką wodę.
Na koniec pytanie, czy można fermentować duże nastawy na wino (80-100 litrów) w jednym pojemniku?
Życzcie powodzenia.
Pozdrawiam.
Tym razem ja nastawiłem wino z jabłek.(pierwszy mój alkohol)
Z 95 kg jabłek uzyskałem 54 litry soku o zawartości cukru 11 brix. Z 40 litrów postanowiłem zrobić wino 14% półwytrawne.
W 8 litrach wody rozpuściłem 8 kg glukozy, co dało mi 14 litrów syropu. Dodałem do soku i ustabilizowałem pirosiarczanem potasu (4,6 g).
Rozlałem to wszystko w 3 pojemniki.
2x 24 l w 30 l wiadra, zawartość cukru 20 brix.
Dodałem pożywkę i drożdże bayanus G995.
Do 3-go pojemnika 30 l wlałem resztę tj 6 l I dolałem do tego 5 litrów czystego soku.
Efekt: 11 litrów 16 brix. Dodałem drożdże i pożywkę. ( taki eksperyment)
Po około dobie wszystko zaczęło pięknie fermentować w temperaturze 20°C
Zakładając że 1kg cukru to 1,12 kg glukozy, dodam jeszcze 8kg glukozy i nieco ponad 5 litrów wody, pilnując przy tym odpowiedniego stężenia cukru i alkoholu.
Boję się że za dużo w tym wszystkim wody, ale muszę jakoś obniżyć kwasowość, a nie mam węglanu wapnia.
Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Z tego co czytam to trochę skoczyłem na głęboką wodę.
Na koniec pytanie, czy można fermentować duże nastawy na wino (80-100 litrów) w jednym pojemniku?
Życzcie powodzenia.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.