Wino z jabłek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Chey pisze: 1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna?
W rozsądnych ilościach wolna przestrzeń jest ok (zwłaszcza przy burzliwej), ale jeżeli zamierzasz robić 15l w 50l gąsiorze, to najpewniej wino się zepsuje. Do samego przechowywania wolna objętość powinna być jak najmniejsza, dlatego balony wypełnia się np. szklanymi kulkami.
2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową ;)
Możesz olać, ale w miarę nabywania doświadczenia zauważysz, że nawet taki prosty zestaw się przydaje. Dojrzejesz do niego, przy pierwszym winie można odpuścić, bo i tak będziesz miał masę nowych rzeczy, na które trzeba będzie zwrócić uwagę.
3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?
Tak, unikaj przelewania z wysokości, żeby nie napowietrzyć.
4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?
Całość.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Chey
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 12:03
Re: Wino z jabłek

Post autor: Chey »

Na chwilę obecną wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Mafiej »

Witam.
Tym razem ja nastawiłem wino z jabłek.(pierwszy mój alkohol)
Z 95 kg jabłek uzyskałem 54 litry soku o zawartości cukru 11 brix. Z 40 litrów postanowiłem zrobić wino 14% półwytrawne.
W 8 litrach wody rozpuściłem 8 kg glukozy, co dało mi 14 litrów syropu. Dodałem do soku i ustabilizowałem pirosiarczanem potasu (4,6 g).
Rozlałem to wszystko w 3 pojemniki.
2x 24 l w 30 l wiadra, zawartość cukru 20 brix.
Dodałem pożywkę i drożdże bayanus G995.
Do 3-go pojemnika 30 l wlałem resztę tj 6 l I dolałem do tego 5 litrów czystego soku.
Efekt: 11 litrów 16 brix. Dodałem drożdże i pożywkę. ( taki eksperyment)
Po około dobie wszystko zaczęło pięknie fermentować w temperaturze 20°C
Zakładając że 1kg cukru to 1,12 kg glukozy, dodam jeszcze 8kg glukozy i nieco ponad 5 litrów wody, pilnując przy tym odpowiedniego stężenia cukru i alkoholu.
Boję się że za dużo w tym wszystkim wody, ale muszę jakoś obniżyć kwasowość, a nie mam węglanu wapnia.
Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Z tego co czytam to trochę skoczyłem na głęboką wodę.
Na koniec pytanie, czy można fermentować duże nastawy na wino (80-100 litrów) w jednym pojemniku?
Życzcie powodzenia.
Pozdrawiam.
DSC_2625-800x450.JPG
DSC_2628-800x450.JPG
_20171121_001240.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gadaka »

Nie ma problemu z fermentacją 80-litrowych nastawów na wino w beczce ;) Na pewno u Malinowego nosa na yt kiedyś widziałem beczkę z winem ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Doody »

Kiedyś robiłem nastaw z 80 kg jabłek w 120l beczce. Dodałem do tego około 12 litrów wody, pektoenzym i 12kg cukru. Dwie paczki trubo fruitów przerobiły cały cukier w 10 dni. Także nie ma problemu.
Pozdrawiam
Darek

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Pawlik67 »

Witam. Potrzebuje pomocy. Wino nie chce ruszyć. Wino z jabłek robię nie pierwszy raz i zawsze było ok. Kupiłem 40 litrów świeżo tłoczonego soku z jabłek 10 litrów odlałem do gąsiora dodałem 2,5kg cukru rozpuszczonego w 3 litrach wody, dodałem drożdże winne( nie pamiętam już jakie ) pożywkę i na drugi dzień zaczęło fermentować. Resztę soku , 30 litrów zostawiłem w beczce i dopiero na drugi dzień dodałem cukier ( w tej samej proporcji) , drożdże i pożywkę. Wino jednak nie wystartowało. Drożdże były na ilość od 10 do 50 litrów, ale pożywka tylko do 30lit. BLG po dodaniu cukru było około 20-22". Drożdże dodałem do zimnego soku, wino stoi w kotłowni wiec jest ciepło. Po trzech dniach dodałem kolejna paczkę pożywki do drożdży winnych, zamieszałem , ale nic to nie pomogło. Teoretycznie na powierzchni jest delikatna piana ale w rurce fermentacyjnej nic się nie dzieje. Wczoraj dodałem kolejna porcje drożdży winnych Biowinu, zamieszałem, ale dalej nic. Już nie wiem co robić, Dodam że beczka jet nowa , płukałem ją tylko czystą wodą nie dawałem piro. Co robić , może dać drożdże gorzelnicze Mam 3/4 paczki T3?

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: tomhas »

Przystaw ucho i posłuchaj czy gazuje. Ja pewno tak. A w rurce nic nie widzisz bo jest nieszczelność i gaz ucieka innym otworem. Przesadziłeś z ilością drożdży.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Pawlik67 »

Myślałem też o nieszczelności rurki, ale jak mówię nie bardzo widać żeby mocno to pracowało. Jeżeli rzeczywiście jest problem z nieszczelnością,to czy nie ma ryzyka że wejdzie jakaś infekcja?

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: tomhas »

Jest ryzyko infekcji. Co to za beczka? Daj zdjęcia. Możesz to przelać do balonu?

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Pawlik67 »

Beczka jest 40 litrowa plastikowa niebieska, z zakrętka o średnicy ok. 30cm. Gwint nie jest najlepszy , ale okleiłem go taśmą klejącą. Sprzedawca napisał, że posiada atest do przechowywania żywności. Boję się jednak że to ie jest kwestia nieszczelności rurki. Bo jak przycisnę wieczko od beczki to gaz wychodzi z rurki, a po odpuszczeniu wieczka zaciąga trochę powietrza do sirotka ( bąble w rurce idą w drugą stronę). czy ktoś miał taki przypadek żeby nastaw nie ruszył.

Jednak chyba był to fałszywy alarm, to musi być nieszczelność beczki. Zmierzyłem poziom cukru i jest niecałe 10BLB. Czyli przez 9 dni spadło 12 , Musi to pracowac.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lis 2018, 18:21 przez Pawlik67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z jabłek

Post autor: Adrian222 »

Nastawiłem wino z 10l tłoczonego soku jabłkowego, 10l wody i 5,5kg cukru. Połowa cukru i 3l wody było dodane po 5-6 dniach fermentacji. Drożdże uniwersalne Zamojskich i 5g pożywki tej firmy. 29.10.18 czyli na drugi dzień od nastawienia zaczęło fermentować i aktualnie bulboni raz na 2 minuty. Kiedy powinienem pierwszy raz je zlać?
Ostatnio zmieniony środa, 28 lis 2018, 13:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: tomhas »

Jak przestanie chodzić i zacznie się klarować.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Dużo wody, to raz, a dwa czemu nie masz cukromierza?
Jak fermentacja ustanie, wtedy możesz je zlewarować.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z jabłek

Post autor: Adrian222 »

Teraz zajrzałem do notatek i jednak wody było 6l ale cała reszta się zgadza.
Myślałem że obejdzie się bez cukromierza.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Ehh młodzi początkujący. :)
Cukromierz pozwala wyliczyć Ci ile zostało cukru, do przerobienia, oraz ułatwia wyliczenie ile ma wino %, a i będziesz również wiedział kiedy fermentacja stanęła.
K.
Obrazek

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Panowie, mam problem ze swoim jabłkowym.
Wyciskałem sok wyciskarką (nie sokowirówką). Wino postawiłem ok 13 października (reneta szara).
Wino w balonie wygląda tak:
Obrazek
Od 1,5 miesiąca nie bąblaste (w ogóle), obecnie BLG to 9 (chodź wynik może być przekłamany przez mętne wino). W smaku jest słodkie, ale czuć alkohol. Dawać turbo klar czy jeszcze się wstrzymać?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: dynio »

Napisz coś więcej: ile soku, jakie drożdże, czy dodałeś wody i cukru, a jezeli tak to ile, no i jakie było bkg początkowe?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

BLG startowego nie mierzyłem, bo nie było sensu tego robić. Po wyciśnięciu soku była taka konsystencja:
https://streamable.com/4rkl1
Użyłem:
- 20 kg jabłek
- 5,5 kg cukru,
- 6,5 l. wody

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: tomhas »

Nie dawałeś drożdży winnych? To nie dziw się, że przestało chodzić. Dzikie drożdże są mniej odporne na alkohol. Wina jabłkowe ciężko się klarują. Daj turboklar.

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Oczywiście drożdże były - bayanus G995.

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: irek89 »

Turboklar mu nic nie pomorze wydaje mi się przy tym kolorze wina. Dodałem kiedyś do wina robionego w lipcu. Coś tam osadu było. A dziś wygląda nadal tak samo. Mętne ciemne.
W październiku robiłem drugie i po fermentacji wyklarowało się grawitacyjnie w tydzień na piękny złoty kolor. Do teraz wytrąca jedynie śladowe ilości osadu.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: dynio »

Patrząc po konsystencji to b.słaba ta wyciskarka lub kiepski filtr. Bardziej wygląda to na mus a nie sok.
Teoretycznie z 20kg jabłek powinno wyjść 14L czystego soku (65% wydajności) ale tylko w teorii. Z doświadczenia 60% to b.dobry wynik.
Twój nastaw (wg w/w ilości) to jakieś 34:35blg!! -9blg=28blg=prawie 14:15% wyprodukowanego alko
Bayanusy prawdopodobnie już padły lub dogorywają (18% to tylko w teorii przy "idealnych warunkach pracy: temp, witaminy, kwasowość itd)
Zostaw niech się samo klaruje (najlepiej na balkon do zimna) - ale to potrwa wiele dłużej niż normalnie, klarowin'u przy takiej konsystencji nie ma sensu stosować, może następnym razem już bez tej pulpy.
Na przyszłość: na 20kg jabłek dla wina 14% max to 4L wody i 3kg cukru
Powodzenia w klarowaniu :piwo:
Tomek
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: eldier »

dynio pisze: Bayanusy prawdopodobnie już padły lub dogorywają (18% to tylko w teorii przy "idealnych warunkach pracy: temp, witaminy, kwasowość itd)
Opierasz to na własnych doświadczeniach? Moje pokazują coś zupełnie innego. 18% dla tych drożdży to żaden wyczyn, dużo bardziej trzeba się nakombinować, żeby zrobić wino 12-13% z cukrem resztkowym, chociaż nie twierdzę że w tej sytuacji jeszcze pracują.

Tak swoją drogą to większość drożdży dobija do 14-15%, bez zbytniej uwagi poświęconej temp, pożywkom itp.

Generalnie należałoby ten mus przecedzić/przecisnąć przez gęsty materiał i dalej pracować z samym płynem, jednak w ten sposób narażasz się na utlenienie jeżeli wino nie jest wysycone CO2.

Na przyszłość tak jak dynio zauważył, sam klarowny sok - ja dodatkowo zlewałem znad osadu kilka h po wyciskaniu i max ale to absolutny max 4l wody i cukier wg wyliczeń. Chociaż tak na prawdę mało które jabłka wymagają dodatku wody.

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Klarowanie nie pomogło. Winno jest płynne jak każde inne wino, ale kolor jest nieciekawe. W smaku dobre. Wyciskarka to PJ400. Do droższy była dawana pożywka z witaminkami. Ten materiał wideo to świeżo po wyciśnięciu soku.

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: irek89 »

Pytanie do wtajemniczonych w temat win z jabłek: Dlaczego wino raz wyklaruje się na "wodę o złotym zabarwieniu" innym razem jest mętne i miesiącami zrzuca niewielkie ilości osadu nie klarując się. Robiłem pierwsze wino za pomocą sokownika, dodałem w drugiej partii kilo cukru na jakieś 6 litrów (w tym było 0,5-1 L wody dodany przy nastawianiu) wina. Drożdże nie ruszyły. To pewnie tak zwany ulepek ale zaznaczam, że mimo iż w większości to wino z papierówek i przesłodzone to smakuje mi wyjątkowo dobrze. Jest ono cały czas mętne od lipca poprzedniego roku.
Wino drugie robiłem chyba w październiku, głównie ze spadów oraz odmiany (chyba) LOBO. Korzystałem tutaj z rad kolegów. Ono po ustaniu fermentacji w ciągu kilku dni zrobiło się złote i przejrzyste. Sok w całości ze sokowirówki bez wody. Dodawany w ratach do balona.
Wino trzecie robiłem z jednej odmiany chyba LOBO w styczniu. Szkoda było, żeby zgniły w piwnicy. Sok w całości ze sokowirówki bez wody. Dodawany w ratach do balona. Kilka dni temu zlałem je znad osadu. Nie klaruje się, będzie mętne jak to pierwsze. Dlaczego tak bywa?

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Postanowiłem postawić wino z jabłek (soku). Chcę uzyskać 14%, zabić drożdże i dosłodzić (lubię wina słodkie).
Na opakowaniu jest napisane, że 100ml soku to 10g cukru. Według moich wyliczeń na 20 litrów wina (sok) potrzeba:
17*20*14=4760 g cukru
ale odejmując to co jest w soku:
100*20=2000g cukru
4760-2000=2760 g cukru dosypanego.
Dobrze liczę, czy coś pokiełbasiłem?

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Jakiś czas temu postawiłem wino na sokach z lidla.
Postawiłem 2x20l na drożdżach tokay i sherry. Celowałem w 14% i policzyłem zawartość cukru jaka jest potrzebna (odjąłem cukier z soku). Tydzień temu przestał pracować (zjadły cukier). Poczekałem tydzień i w niedzielę dodałem pirosiarczyn potasu (po 10g na każde 20l wina). Po dobie było dużo osadu z drożdży. Dzisiaj dodałem 1 kg cukru (aby dosłodzić) i na drożdżach sherry zaczęło pracować. :| Za mało pirosiarczynu?
Awatar użytkownika

Rogek
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rogek »

@qwerty01 o ile dobrze kojarze to piro powinno być minimum 1g na litr, ale to też tak naprawde zależy od drożdzy i odczynu wiec zdecydownie za mało piro.

Przepraszam, mój błąd powinno być 1g na 10l około, ale może być więcej w zależności od odczynu (pH) i szczepu drożdży
Ostatnio zmieniony środa, 31 lip 2019, 16:34 przez Rogek, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: dynio »

10g/20L ?????
do tzw. stabilizacji powinno wystarczyć 1g/10L - nie pomyliłeś piro z pożywką dla drożdży???
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z jabłek

Post autor: qwerty01 »

Parę godzin pofermentowało i stoi. Będę kolejny raz zlewać znad osadu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”