W zeszły piątek nastawiłem wino z jabłek wg tego przepisu:
Przedwczoraj przestało chodzić. Jest to moje pierwsze wino owocowe i nie chcę aby się zmarnowało bo nie jest chyba normalne aby po 5-ciu dniach się wychodziło. Proszę o poradę, czy dodać cukru i pożywki aby wnowić fermentację, czy są może inne rozwiązania?Wino z jabłek i rodzynków 3 kg jabłek, 1 kg cukru, 2 litry wody, drożdże, (1 dag),5 dag rodzynków. Umyte jabłka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wycisnąć moszcz i zlać do butli, dodać rodzynki, matkę drożdżową i ostudzony syrop z cukru. Zwiększając ilość składników powiększamy ilość wina. Balon zatknąć korkiem z waty i obwiązać gazą lub zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną. Po 6-7 tygodniach sklarowane wino zlać do butelek.