Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam wszystkich koneserów wspaniałego starożytnego trunku jakim jest wino, Dzieląc się z wami moim zapoczątkowanym doświadczeniem - pare tygodni temu wstawiłem wino z jabłek, wyszło wyśmienite! Bez przepisu - po prostu sok z jabłek jesiennych (nie wiem jaka odmiana, owoce słodkie i twarde) 3,5 kg cukru, drożdże sherry, wszystko odrazu wrzucone do butli, woda ze studni (źródło 30 m pod poziomem powierzchni gruntu) w gąsiorze 10 litrowym. Teraz chciałbym zrobić wino z gruszek, lecz wiele opinii słyszę negatywnych, mianowicie, że gruszki się nie nadają, ponieważ się octują i żelują. Moje pytanie do Was, czy Macie jakiś przepis dla początkującego "winiarza" na wspaniały bukiet gruszkowy?
Mogę tylko potwierdzić, że się żelują. Zrobiłem kiedyś nastaw na bimber z soku gruszkowego i zrobiła mi się galaretka. Musiałem dolewać wody. Potem miałem jeszcze przygody przy pędzeniu, ale to już temat gorzelniczy a nie winiarski.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
W moich doświadczeniach z gruszkami rzeczą która najbardziej mi w pamięci zapadła było to, że w momencie startu fermentacji nastaw miał wspaniały smak gruszek. Po ustaniu fermentacji smak zmienił się na ziemisty. Coś takiego jakbym żarł kopiec kreta do którego wpadła gruszka. Nie było w przefermentowanej cieczy ani krzty smaku gruszki, było trochę jej zapachu. Moja wypowiedź poparta jest, podobnie jak u Lothar'a, doświadczeniem z przygotowania nastawu przeznaczonego później do "klarowania termicznego" ale myślę że jednak gruchy nie są dobrym materiałem na wino. Chyba, że...
No właśnie, można sok z gruch odcisnąć, mocno zasiarkować, odstawić w szczelnym naczyniu w chłodne miejsce aby się sklarował i dodać do mocnego, wytrawnego wina np. jabłkowego. Wtedy i smak zostanie, i winko będzie...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Hmm.. przed wczoraj byłam w Słowacji i zostałam poczęstowana tak zwaną "gruszówką". Zapach.. mmm coś niesamowitego. Smak... tym bardziej. Także będę męczyć Kucyka (Janusza) o coś z gruszek.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam Aga
>> Także będę męczyć Kucyka (Janusza) o coś z gruszek. <<
Z całego serca popieram MĘCZYĆ - pretekst jest mało ważny.
Wino z gruszek to strata czasu, zapewne jest to dobra dodatkowa pożywka dla INTERNAUTÓW. To co zachwala Agnes z pewnością pachniało i smakowało jak gruszki, ale jak było zrobione i z czego to już inna sprawa. Ostatnio kupiłem sok malinowy i czytam skład (piszę z głowy) sok marchwiowy + sok cytrynowy +sok jabłkowy+ sok truskawkowy, a nie wczytując się w metkę byłbym przekonany, że to 100% sok malinowy. Pozdrawiam udanego męczenia.
Męcz Kucyka koniecznie . Rok temu dla próby przepuściłem parę kilo gruszek przez sokowirówkę i otrzymałem około 4L soku. Dodałem 0.5L syropu cukrowego i bayanusy. Po roku leżenia z dębem, zapach i smak jest super (tuż po destylacji było nieciekawie). Destylowałem tylko raz. Poza tym w Chorwacji robią naprawdę niezłą rakię "gruszkowicę". Jak tylko zwolnią mi się fermentory to pomyślę znowu nad gruszkami, tym razem nie będę wyciskał soku.
______________________________________________________________________ "Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji" - William Faulkner
panooowie.w zeszłym roku zrobiłem najpierw wino z ulęgałem,sokowirówką wydusiłem sok i..... macie racje robi się zel,,,,, ale !!!!! przepędziłem i co? przypaliło sie kocioł szorowałem z godzine ale destylat otrzymany.... pierwyj sort,jak oszacowali moi smakosze nr 1-gruszka 2- jabłko 3-inny owoc tyle jeśli chodzi o owoce na zacier moim zdaniem rzecz jasna
______________________________________________________________________ NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
>> Także będę męczyć Kucyka (Janusza) o coś z gruszek. <<
Z całego serca popieram MĘCZYĆ - pretekst jest mało ważny.
Wino z gruszek to strata czasu, zapewne jest to dobra dodatkowa pożywka dla INTERNAUTÓW. To co zachwala Agnes z pewnością pachniało i smakowało jak gruszki, ale jak było zrobione i z czego to już inna sprawa. Ostatnio kupiłem sok malinowy i czytam skład (piszę z głowy) sok marchwiowy + sok cytrynowy +sok jabłkowy+ sok truskawkowy, a nie wczytując się w metkę byłbym przekonany, że to 100% sok malinowy. Pozdrawiam udanego męczenia.
Ja czytam większość z etykiet artykułów spożywczych z racjii mojej profesjii. I zaprawdę w soku malinowym dobrej firmy malin jest 4 sztuki na 1000L soku, w składzie chemicznym jest sok z aronii, żurawiny nic kurwa o malinach nie pisze. To samo dotyczy się wiśni, ciekawe co jest w składzie soku z aronii? I dlategóz owóż ą,ę z racji że szanuję swój żołądek, a wątrobę mam tylko jedną, spożywam to co wyprodukuję sam, wiem co jem, wiem co piję, a jak mam kaca to wiem dlaczego. Co do wina z gruszek - to czy naprawdę musisz wybierać tak niewdzięczny owoc na wino? Ja próbowałem i wyszło badziewie, jak Kucyk gruszkom rady nie dał to i ty nie poradzisz. Pozdro.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
@rozrywek Z całym szacunkiem dla Kolegi Kuca - mimo, iż pija ambrozję i zaprawdę zacnych rzeczy dokonuje - bogiem nie jest . Jeśli Koledze forma udało się wypsocić smakowitkę z gruszek, to znaczy, że można to zrobić i nie należy gasić niczyich zamiarów. Tak jak nie wolno poddawać się po jednej porażce - zawsze coś można poprawić...
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości