@rozrywek Kuc pija ambrozję Jeśli Koledze forma udało się wypsocić smakowitkę z gruszek
I tu ta drobna różnica. Pozytywnie piszą o psocie z gruszek. Przypominam że jesteśmy w temacie "wino z gruszek". A tu dobrych opinii nie było. Czyli do wina z gruszek polecany jest destylator I to jest .
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ja nie jestem fachowcem w produkcji win aczkolwiek kilkoma bardzo udanymi produkcjami mogę się pochwalić. Jadną z takich jest produkcja wina z gruszek. Przepisu dokładnego nie pamiętam ale tak około (2 duże wiadra gruszek ze skórką, ale z wybranymi środkami, 8 - 9 kg cukru w dwóch porcjach i wody nie gotowanej do pełna balonu 54 litrowego). Żadnych drożdży nie dawałem, ani kwasku ani nic. Winko wyszło jasne, klarowne i nawet dobre. Całość została następnie przedestylowana przez znajomego chemika i otrzymałem kilka butelek fantastycznego bimberku o delikatnym zapachu gruszki. niestety co do odmiany to nie jestem w stanie podać nazwy. W tym roku jeśli tylko będą owoce to nastawiam na bank i robię powtórkę z rozrywki. Jeśli wszystko wyjdzie OK to dokładny przepis oczywiście umieszczę. Pozdrawiam wszystkich gorąco.
Posty scalone.
Masz rację kolego. Z tym psoceniem wina gruszkowego to oczywiście tylko jeden z pomysłów na zagospodarowanie tego napoju. Jeśli ktoś lubi winko to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki balonik osuszyć bez destylacji. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości