Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino z gruszek
PostPostNapisane: wtorek, 19 paź 2010, 15:44 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Maciej_K napisał(a):
@rozrywek Kuc pija ambrozję Jeśli Koledze forma udało się wypsocić smakowitkę z gruszek
I tu ta drobna różnica. Pozytywnie piszą o psocie z gruszek. Przypominam że jesteśmy w temacie "wino z gruszek". A tu dobrych opinii nie było. Czyli do wina z gruszek polecany jest destylator :smiech: I to jest :ok: .

PostPostNapisane: środa, 23 mar 2011, 09:16 
Ja nie jestem fachowcem w produkcji win aczkolwiek kilkoma bardzo udanymi produkcjami mogę się pochwalić. Jadną z takich jest produkcja wina z gruszek. Przepisu dokładnego nie pamiętam ale tak około (2 duże wiadra gruszek ze skórką, ale z wybranymi środkami, 8 - 9 kg cukru w dwóch porcjach i wody nie gotowanej do pełna balonu 54 litrowego). Żadnych drożdży nie dawałem, ani kwasku ani nic. Winko wyszło jasne, klarowne i nawet dobre. Całość została następnie przedestylowana przez znajomego chemika i otrzymałem kilka butelek fantastycznego bimberku o delikatnym zapachu gruszki. niestety co do odmiany to nie jestem w stanie podać nazwy. W tym roku jeśli tylko będą owoce to nastawiam na bank i robię powtórkę z rozrywki. Jeśli wszystko wyjdzie OK to dokładny przepis oczywiście umieszczę. Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Posty scalone.

Masz rację kolego. Z tym psoceniem wina gruszkowego to oczywiście tylko jeden z pomysłów na zagospodarowanie tego napoju. Jeśli ktoś lubi winko to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki balonik osuszyć bez destylacji. :odlot: Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 23 mar 2011, 11:24 
Tematy: 5
Hmm dzikie drożdże zeżarły całą słodycz, czy zostało w nastawie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1