Cześć wszystkim! Niestety, ale dopiero dzisiaj kupiłem cukromierz. Okazało się, że w gąsiorku w którym winko się już klaruje uzyskałem wskazanie na poziomie 11BLG. Co zrobić z tym fantem? Dołożyć jeszcze coś do tego? Pod ręka mam bayanusy.
Dokonałem też kalkulacji mocy wina i uzyskałem wynik na poziomie 14 % VOL.
Ostatnio edytowano czwartek, 19 sty 2012, 22:11 przez baltic80, łącznie edytowano 1 raz
Ło bogowie, skąd Ci to wyszło? 14%? To z ilu startowałeś?! Z 36BLG?
Kilka pytań kontrolnych: - jakie drożdże? - jaki przepis? - jaka temperatura?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A co to miało być, jakie wino robiłeś? Co chcesz przerobić? Zrobiłeś wino deserowe (11Blg i 12% ). Czyżby wytrawne
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Chciałem zrobić cokolwiek - inaczej tego nie nazwę bo to są początki:] Po prostu martwi mnie tak duża zawartość cukru w otrzymanym winie. Dodam, że fermentacja przebiegała bardzo słabo - na rurce fermentacyjnej brak szczególnych objawów pracy trunku... Osoby które zostały poczęstowane mówią, że smaczne i mocne, z zaznaczeniem, że wytrawne.
Wina wytrawne mają do 1,5% cukru. Jeśli tak jest oceniane Twoje wino to może od nadmiaru kwasu. Jeśli przerobi jeszcze resztę cukru, może nie nadawać się do picia. Skoro mówisz że smaczne, możesz popijać i częstować chętnych. Gdybyś jednak wolał wytrawne, szukaj opisu restartu. Dobrze opisane w miodach pitnych.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
W moim balonie drugiego ciągu z głogu zrobionego 10 grudnia w którym było: 2,2kg głogu 12l wody 4kg cukru i poziom cukru utrzymywał się na wysokości 11BLG dokonałem restartu bayanusami. Wino znowu zaczęło pracować, dzisiaj uzyskałem wskazanie 5BLG i nadal pracuje. Po kalkulacji, przyjmując, że z jednego 1kg cukru mamy 600ml alkoholu uzyskałem wartość 10% VOL. Wiem, że drożdże bayanusy obumierają przy stężeniu alkoholu +/-17%. Czy jest sens do balonu dosypać 1kg cukru, aby wino przepracowało do większego woltarzu, zabiło całkowicie drożdże aby uniknąć ich niedobrego posmaku w gotowym produkcie?
Tyle teoria, a praktyka: Teoretycznie drożdże winiarskie powinny wytwarzać z 1 kilograma cukrów około 511 gram alkoholu etylowego. Teoria teorią, ale my musimy mieć bardziej inżynierskie podejście do tematu, dobrze wiadomo, że nic nie jest idealne nawet sam proces fermentacji (choć temu blisko do ideału). Zakłada się, że w sprzyjających warunkach, sprawność wynosi około 90%. Przyjmijmy tą wartość za pewnik i policzmy ile faktycznie można uzyskać alkoholu z kilograma cukru: 511g*0.9 = 460 g, czystego alkoholu. No tak ale pytanie co zresztą masy cukru, w większości zostaje one przetworzona na dwutlenek węgla, resztę drożdże zużywają na proces oddychania i rozrost biomasy. Powracając do naszego cukru, troszkę ta wartość jest nieporęczna, lepiej sprawdzić ile cukru potrzeba aby otrzymać 1 gram alkoholu. No to proszę bardzo, liczymy: 1000/460 = 2,17, zatem aby otrzymać 1 gram alkoholu potrzeba tylko 2,17g cukru. Znając ciężar właściwy alkoholu możemy łatwo obliczyć ile potrzeba cukru na jeden 1 ml: 2,17*0,791 = 1,72. Jeszcze tylko mała poprawka, ponieważ 1 ml stanowi 0,1%, to do otrzymania 1% alkoholu w litrze potrzebujemy tylko 17,2 g cukru. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Posmak drozdzowy lepiej eliminowac przez wielomiesieczne klarowanie i starzenie...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości