Wino z głogu/dzikiej róży

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33

Post autor: cyclib »

Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży.
Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg
Jutro chciałbym wykonać nastaw,
Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało.
Liczyłem tak:
4,8kg owoców
12l Wody
4kg Cukru
15g Kwasku Cytrynowego
Pożywka do drożdży Browin 5g
Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l)
Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: ramzol »

Głóg i dzika roża to dwa różne owoce. Ja daje 3-3,5l wody na kilogram DR. Kwasku bym nie dawał ewentualnie na koniec, na smak. Licząc na szybko wina wyjdzie w granicach 15l będzie miało ponad 15%. Cukier podaj w minimum dwóch partiach. Co do drożdży to polecają tokaj.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: cyclib »

Dziękuje za fachową odpowiedź :)
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: sargas »

Dobrze przemyśl proporcje owoców. Nie napisałeś czy nastaw tylko z DR czy z głogu. Jeżeli zamierzasz mieszać to więcej niż 10% wsadu głogu bym nie dodawał. Dlaczego ? Głóg bardzo ciężko ustabilizować. Po roku klarowania nadal idą bąbelki :) Rzecz jasna wino pierwsza klasa ale nie radzę za dużo dawać głogu.

Autor tematu
cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: cyclib »

Niestety większość to głóg, dzika róża to może 10-15% całości.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: wawaldek11 »

Dozbieraj róży - wisi jeszcze na krzakach ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: cyclib »

Niestety za późno, wino od wtorku bulgocze już aż miło.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: sargas »

Z DR to dopiero sie zaczyna zabawa tak naprawdę ja dopiero koło grudnia będę na nią ruszał :)

Autor tematu
cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: cyclib »

Witajcie ponownie, wino zlane i odciśnięte z owoców, owoce nastawione na kolejny nastaw.
Obecnie do wina dodałem syrop cukrowy z kilograma cukru, myślę że to już ostatnia porcja dla drożdży.
Po jakim czasie należy zlać teraz wino z nad osadu ? Miesiąc wystarczy czy trzymać dłużej ?
Później pewnie kolejny raz do butli żeby się klarowało ?
Wybaczcie za laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.
Pozdrawiam !

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: gadaka »

Staraj się nie przytrzymywać nad drożdżami zbyt długo.
Ja po przerobieniu ostatniej porcji cukru zlewam od razu znad drożdży a później czekam aż się sklaruje i tak co najmniej 2 razy.

użytkownik usunięty
Re: Wino z głogu/dzikiej róży

Post autor: użytkownik usunięty »

Przemroź głóg 2-3 dni, wyjdzie lepsze (nie będzie posmaku trawy).
Jak masz dostęp, to spróbuj na aromat wine compleks, daja super efekt do owoców innych niż winogron.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”