Wino z czerwonej porzeczki i z wiśni, nie wiem co dalej?

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
bizdzioch
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 15:10

Post autor: bizdzioch »

Witam. To mój pierwszy temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość;)

Zrobiłem 2 balony wina.

Pierwsze z czerwonej porzeczki o proporcjach:
-6 kg owoców
-4 kg cukru
-10 l wody
- bez żadnych drożdży.
Wino ma 6 tygodni (18.07.14) i blg teraz wyniosi 8, wino cały czas robi. i co dalej z tym zrobić, dodać cukru, zlewać, czy jeszcze czekać? Owoce nie opadły jeszcze.

Drugie z wiśni:
-13 kg owoców
-7 kg cukru
- 17 l wody
- pożywka biowin i drożdże fermivin.
Wino ma 4 tygodnie (25.07.14) i blg teraz wynosi 2, wino pracuje, owoce jeszcze nie opadły. Wiec drożdże zjadły chyba cały cukier i co dalej, dodać cukru, jak tak, to ile?

Pytam tutaj, bo wszyscy moi koledzy co robią wino na koncu leja i tak tyylle spirytusu żeby było mocne, a to nie sztuka. Oni na 12 kg owoców, kazali mi nalać wody prawdę mówiąc do pełna, a butle mam 55 litrów. Ja chciałbym winko jak najbardziej naturalne i z mała ilością dolanego spirytusu jeśli to możliwe;)

Co dalej robić z moimi winkami? Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero raczkuje w sztuce winiarskiej;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 sie 2014, 18:08 przez gr000by, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kropki, przecinki, literówki.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z czerwonej pozeczki i z wisni nie wiem co dalej?

Post autor: Wald »

bizdzioch pisze: proszę o wyrozumiałość;)
Czemu? Ciebie nie dotyczy regulamin? Narobiłeś co sam wymyśliłeś i teraz prosisz żeby to w wino zmienić? A wystarczyło zacząć od czytania. Tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html masz wszystko.
bizdzioch pisze:- bez żadnych drożdży
Bez drożdży nie będzie żadnego alkoholu!
bizdzioch pisze:Owoce nie opadły jeszcze.
Owoców nie powinno już tam być.
bizdzioch pisze:Wino ma 6 tygodni (18.07.14) i blg teraz wyniosi 8
Wino ma 4 tygodnie (25.07.14) i blg teraz wynosi 2
To różnica między dzikusami, a winiarskimi.
bizdzioch pisze:owoce jeszcze nie opadły
I nie opadną.

Ponad 17 litrów nastawu z jakiś 4 litrów soku i drugie 30 l na 7 litrach soku. :respect: Gratuluje miszczu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wino z czerwonej pozeczki i z wisni nie wiem co dalej?

Post autor: aronia »

Po pierwsze - napisz jakie wina chcesz otrzymać: wytrawne, słodkie itp. W jaką moc celujesz? Jakie było Blg początkowe tych win? Nie dodając do 1 drożdży skazałeś się na loterię - albo wyjdzie coś dobrego albo nie, bo przy dzikich ciężko coś przewidzieć. Owoce już oddały na pewno wszystko co miały dobrego, więc już bym je odebrał. Przy wytwarzaniu wina podstawę ma stanowić sok z owoców(przy fermentacji w miazdze ten, który pozyskasz po jej odciśnięciu), a nie jak u Ciebie woda - ona ma służyć do regulacji kwasowości wina. Cukier dozujesz(najlepiej w partiach) w zależności od planowanej mocy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z czerwonej pozeczki i z wisni nie wiem co dalej?

Post autor: Kamal »

Nie podałeś jakie było Blg początkowe, więc nie wiadomo ile wina mają %.
Bez drożdży ? Dzikusy to też drożdże. ;) Ale wina lepiej na nich nie robić, bo nie wiadomo na ilu % staną.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”