630 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody. Następnie dodać pozostałą część wody tak by powstała ilość 2 litry. Powstał nam roztwór cukrowy 2 litry.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego. Ilość nastawu wyjdzie nam 3 litry.
WINO Z CZARNYCH PORZECZEK - M O C N E.
1.Moc w stopniach : 15 %
680 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody. Następnie dodać pozostałą część wody tak by powstała ilość 2 litry. Powstał nam roztwór cukrowy 2 litry.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego. Ilość nastawu wyjdzie nam 3 litry.
1.Moc w stopniach : 16 %
730 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody. Następnie dodać pozostałą część wody tak by powstała ilość 2 litry. Powstał nam roztwór cukrowy 2 litry.
1.Moc w stopniach : 17 %
780 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody. Następnie dodać pozostałą część wody tak by powstała ilość 2 litry. Powstał nam roztwór cukrowy 2 litry.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Świetny efekt uzyskamy przez dodanie soku wisniowego po zakończeniu pierwszej fermentacji. Ok 0,2 do 0,3 l na 10 l wina. Smak nieco złagodnieje, a kolor trochę się rozjasni. Polecam!!
Witam wszystkich, Sorrki że podpinam się tutaj ... ale mam pytanko: znalazłem w piwnicy kilka litrów soku z czarnych porzeczek ... sok kilkuletni, gęsty, prawie galaretka ... nie filtrowany z wyczuwalnymi fragmentami owoców. Czy można coś z tym zrobić ? Ew. może ktoś zaproponuje jakiś przepis ? Jestem całkiem świeży jeśli chodzi o winko ...
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Aerometr kupiłem przy okazji warzenia piwa ... powinien nadać się. Bardziej chodziło mi o takie wine for dummies ... czyli co i jak, jakie drożdże itp. Ale ok ... poszukam jeszcze w archiwum albo gdzieś w necie.
Po 10 dniach proponuje spuścić znad osadu, potem po kolejnych 2 tygodniach jeszcze raz. Na koniec po 2 miesiącach odrobina pirosiarczynu potasu i do butelek, zakorkować i odłożyć na co najmniej 3 miesiące.
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Dobry pomysł. Proces wytwarzania wina jest podobny dla wszystkich owoców.
WujStefan napisał(a):
Aerometr kupiłem przy okazji warzenia piwa ... powinien nadać się.
A nawet jest konieczny.
WujStefan napisał(a):
Bardziej chodziło mi o takie wine for dummies.
Proszę bardzo. Przygotuj matkę drożdżową burgund lub sherry. Przepis z opakowania. Jeśli drożdże wystartują rozcieńcz weki do max 25Blg. Dobrze byłoby dodać (jeśli masz) przetwory z agrestu. Dobrze komponuje się z czarną porzeczką. Dodaj pożywkę dla drożdży. Polecam tą z witaminą B. Proporcje z opakowania. Temperatura 18 do 22 stC. Ściągaj z nad osadu już po 5 dniach, nie później jednak niż 10 dni. Dodaj 10 dkg cukru na litr nastawu. Po burzliwej fermentacji (czas różny), czyli jak zwolni pracę. ściągaj ponownie i z rurką do piwnicy. Teraz temperatura 14 do 18 stC. Po skończonej fermentacji ściągaj i zostaw do klarowania. Wyklarowane dosłódź do smaku i odstaw w piwnicznym chłodzie do leżakowania na dwa lata. Długo, ale opłaca się czekać. Dobrze poprowadzone wino doskonale imituje wino francuskie.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości