wino z ciemnych winogron - żarłoczne drożdże
-
- Posty: 41
- Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 5 razy
Re: wino z ciemnych winogron - żarłoczne drożdże
To nie tak. Po odciśnięciu z wytłoków i wlaniu do balona samej cieczy wino chodzi jak złoto. Natomiast po pierwszym zlaniu znad osadu przestaje. Tak jakby drożdże były tylko w osadzie. W ten weekend zrobiłem tak: kupiłem ponad kilogram winogron w markecie, porządnie umyłem, porozgniatałem i zadałem uwodnionych aktywnych. Po godzinie w garnku się zakotłowało. Poczekałem jeszcze do wieczora, aby drożdżaki się namnożyły i wlałem po połowie zawartości do balonów. Przez półtora dnia pracowało lekko a później przestało.gr000by pisze:To znaczy, że masz kiepskie drożdże, albo kiepsko odciskasz miazgę na moszcz do dalszej fermentacji. Obstawiam raczej to drugie, bo piszesz, że użyłeś aktywnych. Miazgę trzeba traktować nie za słabo, nie za mocno, bo inaczej albo stracimy na wydajności soku lub drożdże zostaną głównie na wytłokach.
Napisz jakie BLG ma wino. Może już przeszło na cichą fermentację?
Per Aspera ad Astra.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: wino z ciemnych winogron - żarłoczne drożdże
Powtórzę pytanie - jakie było BLG początkowe i jakie jest BLG teraz w nastawie? Może wino już przeszło na końcową, cichą fermentację? Drożdże też mają ograniczenia %%, jak nastaw jest zbyt mocno alkoholowy to zwalniają pracę. A to co robisz to nawet restartem ciężko nazwać, bo masz przepracowany, wysokoprocentowy nastaw i dodajesz niezahartowane drożdże. W nastaw wrzuciłeś sporo cukru i drożdże aktywne, po prostu mogły dojść do swojego maksimum alkoholowego. Pamiętaj, że nie wszystkie aktywne dociągają do 18% oraz w temperaturze ok. 20*C 15-16% alkoholu to maksimum, które mogą wyrobić drożdże winiarskie. Podaj BLG początkowe i obecne BLG nastawu, to będziemy w stanie ci pomóc.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.